El govern municipal de Mataró vol augmentar el parc d’habitatges de protecció oficial a la ciutat, que actualment està molt per sota del desitjable. Per aconseguir-ho, pretén obligar els constructors a reservar un 30% de les promocions de més de 600m2 a habitatge d'aquesta tipologia (assequible i per a polítiques socials), cosa que passa per la modificació del Pla General d’Ordenació Urbanística. Mentre es duu a terme, el consistori ha suspès l’atorgament de llicències per a noves construccions i rehabilitacions integrals, tot i que amb excepcions. La proposta topa amb la Cambra de la Propietat Urbana i amb l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya, que la consideren contraproduent per al sector que representen i insuficient per assolir més habitatge públic.
Mataró ha de doblar la xifra de pisos de protecció oficial en dues dècades
Segons defensa el consistori, l’aposta per modificar el pla general de cara obligar les promocions a reservar-ne un 30% a habitatge de protecció oficial té com a objectiu “garantir el dret a l’habitatge de la ciutadania”, assolir l’objectiu de “solidaritat urbana” i afavorir “una distribució repartida de l’habitatge de protecció oficial a la ciutat”. La iniciativa és similar a la que està en vigor a Barcelona des de finals de l’any 2018, impulsada per l’Ajuntament arran de les demandes d’entitats socials com la PAH; el Sidicat de Llogaters o l’Observatori DESC, per aconseguir més habitatge assequible en un moment on el parc immobiliari és inaccessible per a un gruix massa elevat de ciutadans.
Tal i com recorden des del consistori, la legislació vigent estableix que els municipis com Mataró hauran de disposar, en el termini de vint anys, d’un parc d’habitatges a preu assequible i per a polítiques socials que suposi un mínim d’un 15% del parc total d’habitatges existent a la ciutat. Actualment aquesta xifra és tan sols del 7,63%, amb un total de 3.591 habitatges, sumant-hi el públic i el privat. De cara a assolir l’objectiu de doblar l’habitatge públic existent en dues dècades, s’impulsa aquesta modificació legal a la ciutat.
Suspensió provisional de Llicències
Per impedir que es consolidin situacions que contravinguin la finalitat d’aquesta modificació, el Ple del mes de juny va aprovar suspendre l’atorgament de llicències per a bona part de les noves construccions i de rehabilitacions integrals en parcel·les de sol urbà consolidat. Aquesta suspensió, que té un termini màxim d’un any, s’aplica mentre es treballa en la modificació del Pla general, que actualment està en fase de consulta prèvia.
No s'atorguen llicències a obres noves d'habitatges plurifamiliars de més de 600m2 en trama urbana consolidada
En concret, durant aquest temps es deixarà d’atorgar llicències a obres noves que es vulguin fer en parcel·les de la trama urbana consolidada, si es tracta de projectes d’habitatges plurifamiliars superiors a 600m2 (és a dir, la majoria dels nous blocs de pisos). També queden suspeses les noves llicències de grans rehabilitacions, que impliquen substituir l’edifici i crear habitatges nous en el conjunt del mateix. Tampoc es podrà demanar permís per a obres de canvi d’ús urbanístic a habitatge, ni per continuar els edificis inacabats amb les obres aturades des de fa més de dos anys i la llicència caducada.
En canvi, queden excloses de la suspensió les llicències sol·licitades abans de l’adopció d’aquesta mesura, així com les parcel·les pendents d’edificar on ja s’hagi previst la reserva d’un 30% per a habitatge de protecció oficial, com és el cas dels sectors del Rengle i Iveco (i que, per tant, ja compleixen amb la normativa que es vol estendre en el futur a totes les promocions).
Rebuig per part del sector
Aquest projecte no ha agradat al sector, tal i com posen de manifest les reaccions de la Cambra de la Propietat Urbana de Mataró i el Maresme i de l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya. Els primers, en un comunicat, reconeixen que l’accés a l’habitatge és “un problema que afecta moltes famílies a Catalunya” però assenyalen que la mesura que vol implementar l’Ajuntament de Mataró corre “el perill que empitjori l’accés a l’habitatge de la nostra ciutat, just el contrari del que es busca”.
La mesura ha fracassat a Barcelona, segons denuncien els agents del sector
Segons la cambra, es reduiran les llicències d’obra nova i de rehabilitació i, per tant, l’oferta de pisos, i provocarà un augment de preu del 70% dels habitatges de preu lliure, cosa que “farà que aquests siguin inabastables per a les classes mitjanes. La Cambra, a l’igual que el Gremi de la construcció, alerta que des que es va aplicar una mesura similar a Barcelona, la capital catalana ha registrat “un important descens de llicències”, ja que moltes empreses que hi solien edificar han desviat les seves inversions cap a altres ciutats de l’àrea metropolitana o fins i tot a Madrid. Des de la Cambra afegeixen que no es pot traspassar als propietaris privats la manca d’habitatges socials que pateix la ciutat i el país.
L’Associació de Promotors i Constructors, per la seva banda, considera la modificació del Pla General proposada per l’Ajuntament és “totalment desencertada pels perjudicis que pot comportar tant per a l’activitat econòmica com per a la generació d’habitatge a Mataró”. L’organisme insisteix que la mesura ha demostrat ser “un fracàs” a Barcelona i que també perjudicarà Mataró perquè comportarà una “disminució de l’oferta” i una “fugida de la inversió a zones no existeix la norma” del 30% obligatori d’habitatge de protecció oficial.
Constructors i promotors diuen que hi haurà "una fugida de la inversió"
La Cambra i l’Associació coincideixen en avisar dels problemes legals d’aquest canvi en la normativa i també proposen alternatives per assolir més habitatge assequible. Els primers reclamen un pacte que englobi administracions, formacions polítiques i sector privat per crear “un parc d’habitatges suficient i estructurat per donar resposta a les necessitats de les famílies”. Els segons, acudir a finançament europeu per a la construcció d’habitatge de protecció oficial, permetre l’ús com a habitatge de locals tancats o flexibilitzar paràmetres urbanístics diversos.
L'Ajuntament acusa "d'inacció" a la Generalitat
La regidora d'Urbanisme, Núria Moreno, assenyala que la mesura vol contribuir a "posar un topall al preu del sol" i que per tant no afectarà tant a promotors i constructors, com als propietaris d'aquest sol. "A aquest col·lectiu els costa acceptar que el preu no sempre respon a les intencions de venda que tenen", afirma Moreno. Respecte al presumpte fracàs del projecte a Barcelona que indiquen des del sector, la regidora afirma que els seus efectes "no són immediats" com per poder valorar-ho. Moreno assegura a constructors i promotors que és fals que facin recaure en el sector tota la responsabilitat d'oferir pisos a preus assequibles. "És una acció solidària que hem de fer entre tots", assenyala.
"La inactivitat de la Generalitat, que hauria de liderar, ens obliga a nosaltres a caminar"
A banda Moreno també llança un dard al govern català: "Estem prenent aquestes mesures per inacció de la Generalitat, que és qui té les competències en matèria d'habitatge i que hauria de marcar el rumb a tots els municipis". La regidora assenyala que els Ajuntaments poden planificar el territori promovent directament o indirectament cedint sols a tercers, i posa com a exemple la recent cessió a l'Incasol de solars als entorns de Ronda Barceló perquè construeixi habitatge assequible. Moreno recorda, en tot cas, que és la llei de territori la que hauria de ser la base per impulsar polítiques d'habitatge juntament amb el pla Territorial sectorial i equilibrar el mercat, però el govern català "ho té guardat en un calaix". "La seva inactivitat ens obliga a nosaltres a caminar", conclou.