L'Ajuntament de Mataró està estudiant la creació d'un centre de referència sobre sostenibilitat en el xalet de l’arquitecte Jordi Capell, situat al Nou Parc Central. L'alcalde Joan Antoni Baron i la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Quitèria Guirao, van explicar-li la proposta al conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, en una reunió celebrada dijous passat, dia 27. Baltasar es va mostrar favorable al projecte i es va comprometre a nomenar un interlocutor per tirar endavant un conveni entre les dues administracions.
La idea és convertir aquest xalet en un espai de sensibilització i un punt d'informació i que es converteixi en la seu de totes les activitats relacionades amb l'educació mediambiental. A més, segons explica Guirao, la rehabilitació de l’edifici també es durà a terme aplicant tots els instruments de construcció sostenible. Les obres de rehabilitació començaran a partir del 2009, de manera que l'any següent ja pugui començar a funcionar, amb base a tres elements, el medi ambient, la cohesió social i l'economia. “La idea és anar una mica més enllà d’arbres, plantes i rieres per passar a parlar de valors de sostenibilitat”, explica.
Tot i que hi ha altres espais dedicats al medi ambient i al desenvolupament sostenible en municipis com El Prat de Llobregat, Terrassa o Girona, cap d'ells reuneix totes les característiques que es volen donar a aquest nou centre d'informació i educació de la capital del Maresme, que vol donar a la sostenibilitat un tractament integral, en què el mateix centre sigui un model sostenible. De moment, però, el govern està fent “un treball conceptual, definint els continguts i el pla d’usos”, segons explica Guirao.
Reaprofitar l'aigua de la depuradora
Durant la reunió amb el conseller Baltasar, l’alcalde i la regidora de Medi Ambient també van parlar sobre la possibilitat de reaprofitar l'aigua de la depuradora de Mataró per a destinar-la al reg de parcs i jardins, així com per a la recàrrega dels aqüífers de la zona. Amb aquest objectiu, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està estudiant les reformes necessàries en la planta, com ja està fent en altres instal·lacions del territori.
Actualment, l'aigua residual que es tracta a la depuradora va a parar al mar perquè la infraestructura no està preparada per donar-li un altre ús. Diàriament es vessen al mar 27.000 metres cúbics d’una aigua que és inservible per a l'ús domèstic, però que podria ser reutilitzada pel reg, l'agricultura o d'altres usos que no requereixen d’aigua d’alta qualitat.
L'ACA ja està treballant en un avantprojecte per construir la instal·lació de tractament d'aquesta aigua en un terreny per concretar pròxim a la depuradora, amb la intenció de tenir-la operativa en “pocs anys”, segons va explicar l’alcalde Baron. Així els ho van n notificar durant la reunió els responsables de Medi Ambient i de l’ACA.