El repunt dels problemes de convivència i els conflictes a la via pública ha estat notori a Mataró amb el desconfinament. De cara a donar un tomb a la situació, l'Ajuntament ha contractat quatre agents socials que exerciran de mediadors per resoldre aquest tipus de situacions i promoure conductes cíviques als espais públics. S'integraran en dos equips que treballaran de dimecres a dissabte, sobretot en horari de vespre i nit i preferentment als barris de Cerdanyola i Rocafonda.
El programa s'anomena 'Agents per a la convivència' i està finançat en un 72% per la Diputació de Barcelona. Els quatre mediadors treballaran a l'espai públic per afavorir la prevenció i gestió dels conflictes i promoure la convivència i la cohesió social. El seu llistat de tasques a complir és força llarg, segons l'Ajuntament. Hauran de formentar la bona convivència veínal, detectant casos conflictius o stiuacions de vulnerabilitat en infants i joves que es derivaran a altres serveis municipals. També treballaran per evitar sorolls a l'espai públic i demanaran als familiars dels menors d'edat que en tinguin una cura responsable. També s'encarregaran d'atendre dubtes, queixes i suggeriments dels mataronins i mataronines.
Reunió de l'equip de mediadors
Des del consistori s'apunta que amb l'aplicació de les diferents fases del desconfinament, després dels mesos més restrictius, la ciutat ha patit un augment dels problemes de convivència a l'espai públic, en especial als barris més densament poblats i que presenten situacions socioeconòmiques més complexes. És el cas de Cerdanyola i Rocafonda, on s'han acumulat les queixes veïnals per l'incompliment de les mesures de confinament. Quelcom que ve de lluny ja que són els barris de la ciutat on els problemes de cohesió social i de gestió de l'espai públic són més notoris. La crisi econòmica que ha generat la Covid-19 ha tingut efectes especialment negatius en aquests sectors de la ciutat, agreujant-ne les situacions de vulnerabilitat social.
Especialistes en mediació i civisme
Els agents per a la convivència són professionals titulats en l’àmbit social, i amb formació específica en mediació i civisme. Els territoris d’intervenció seran preferentment Cerdanyola sud i Rocafonda-El Palau de forma aleatòria, tot i que també podran actuar a altres punts estratègics de la ciutat. El període d’intervenció serà del 26 de juny al 26 de setembre. El programa d’estiu té un cost de 21.495€, subvencionat en la major part per la Diputació.