-

capgros.com

Més de 250 persones assisteixen a la festa del GIMM

El president del GIMM, Miquel Guardiola, es mostra satisfet pels avenços que s'han fet a la ciutat en els darrers anys

Prop de 300 persones van assistir dissabte al lliurament de premis que el Grup d'Invàlids de Mataró i el Maresme (GIMM) atorga anualment en reconeixement a persones o entitats que lluiten per la integració dels discapacitats. La festa tenia un cert component emotiu, ja que coincidia amb la celebració dels 30 anys de l'entitat.

El president del GIMM, Miquel Guardiola, es mostra satisfet pels avenços que s'han fet a la ciutat en els darrers anys en relació a l'eliminació de barreres arquitectòniques. “A nivell local, els deu últims anys hi ha hagut un canvi espectacular” i subratlla que Mataró va ser “la primera ciutat catalana amb tots els autobusos adaptats”. Pel que fa als autobusos no urbans, “cada dia n'hi ha més que compleixen la llei” i permeten que persones amb mobilitat reduïda ja puguin desplaçar-se amb bus fins a Barcelona, Granollers, Sabadell i la Universitat Autònoma.

Un altre camp on s'ha produït un progrés important és el de l'accés al treball dels minusvàlids que, gràcies als quioscos que s'han anat instal·lant per tota la ciutat “s'ha anat normalitzant, perquè abans era molt difícil”. La supressió de barreres arquitectòniques a tots els edificis municipals, a la gran majoria de nous comerços de la ciutat i que tots els lavabos que es construeixen ja estiguin adaptats i permetin una certa mobilitat són algunes altres de les fites assolides en aquests anys.

Però la principal taca negra continua essent Renfe. “És una desgràcia: s'han gastat molts diners dient que havien fet coses més accessibles i que després continuaven sense anar bé”, lamenta Guardiola. Les principals queixes són que els trens nous encara no s'ajusten del tot a l'andana i els torniquets d'accés a l'estació. A Mataró només n'hi ha un utilitzable per a persones amb cadires de rodes, però que s'ha de compartir amb la gent que va amb bicicleta o que carrega maletes perquè no passen pels torniquets habituals, la qual cosa provoca alguna vegada la pèrdua del tren. Tanmateix, està esperançat que “la propera dècada ja haurà entrat el seny i tots aquests desgavells (que els paguem tots) ja estaran solucionats, com ha passat amb els autobusos”.

Premis per Joaquim Romero, La Caixa i l'UPC
Entre els premiats va haver-hi l'arquitecte barceloní Joaquim Romero (en un guardó en el qual capgros.com va col·laborar en la votació), que pateix una greu discapacitat física des de 1990 i manté una lluita a favor dels drets dels que estan en la seva mateixa situació.

Els guardons també van reconèixer la tasca de La Caixa, premiada pel seu compromís social i vocacional amb les persones amb discapacitat a través de programes com “Incorpora” o la Universitat Politècnica de Catalunya, que l'any 2005 va crear la Càtedra d'Accessibilitat, Arquitectura, Disseny i Tecnologia per Tots. També va haver-hi una menció per la pel·lícula Va a ser que nadie es perfecto, dirigida per Joaquim Oristrell, en què els protagonistes (interpretats per Santi Millán, Fernando Tejero i José Luis García Pérez) pateixen algun tipus de discapacitat.

L'acte, celebrat al pavelló esportiu Teresa Maria Roca, va comptar amb la presència de l'alcalde, Joan Antoni Baron.

Etiquetes: