Més de 5.000 persones treballen al Maresme en els serveis d’atenció a persones amb dependència. Aquesta és una de les dades que s’han extret de l’estudi impulsat per l’Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM) de Mataró i realitzat per l’Institut de l’Envelliment de la Universitat Autònoma de Mataró per definir l’impacte en l’ocupació d’aquest sector a la comarca. Toni Rivero, de la UAB, ha explicat que si no fos per estudis com aquest, encarregat per l’Ajuntament de Mataró, és “gairebé impossible fer estimacions sobre els ocupats en aquest sector”. La presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero, ha expressat la voluntat de “donar respostes i solucions” a les conclusions extretes d’aquest estudi. “Més de 2.000 persones i 77 empreses i entitats han participat per tenir un ventall ampli i una mostra representativa que ens permetrà millorar els serveis”, ha dit.
Entre les dades presentades aquest divendres, dia 9, destaca el fet que en tots els àmbits de l’estudi (sector sociosanitari, discapacitat i de gent gran –només residència, residència i centre de dia, només centre de dia, servei d’atenció domiciliaria i altres) predominen els contractes fixes i les jornades complertes, mentre que en el sector estrictament dels serveis d’atenció domiciliària és a l’inrevés: segons dades de desembre de 2007, un 75% treballa de forma eventual i només un 19 % ho fa a jornada complerta (enfront del 27% i el 68% de tots els àmbits). Pel que fa a les expectatives sobre el personal ocupat, les empreses consultades han augmentat la seva ocupació clarament al llarg del 2007 (més del 50% així ho assenyala). A més, la majoria d’empreses i entitats expressen la seva intenció de mantenir o augmentar el seu personal durant aquest 2008.
Les principals dificultats en les que es troba aquest sector alhora de seleccionar i mantenir personal són, sobretot, de manca de formació professional, els horaris i la jornada laboral i el fet que en altres sectors paguin salaris més alts. En el sector del servei d’atenció domiciliària, el principal problema és l’estrès laboral, que en les dades de desembre de 2007 un 71% dels enquestats escollien aquesta opció. Rivero ha destacat també les eines de selecció rebudes, en les que predominen amb un 50% i un 60% al llarg del desembre passat per les Borses de Treball Municipal i les sol·licituds rebudes per les entitats respectivament.
Clima empresarial poc positiu
El sector en conjunt tendeix al pessimisme sobre el clima empresarial. A tot el Maresme, la valoració optimista es trobava sobre el 43’4% (el 100% és una valoració totalment optimista) en el mes de gener, mentre que en el desembre aquesta dada havia baixat fins el 27’7%. Sector ha tancat l’any amb problemes per trobar la selecció de personal adequat i els preus de contractació i concertació de l’Administració, dos factors que en el cas dels serveis d’atenció domiciliaria s’afegeixen al de la competència de l’economia submergida.
Toni Rivero ha destacat la necessitat d’establir “un pols a tot el relacionat amb els recursos humans: la formació professional de les persones i un tema molt important, intentar flexibilitzar i organitzar millor les jornades laborals”. “És difícil però milloraríem les condicions dels professionals del sector”, ha afegit. En aquest mateix sentit s’ha expressat Carme Esteban, regidora de benestar social i gent gran, assegurant que cal “ajudar que els professionals estiguin ben preparats” i també “donar els recursos físics i necessaris per cobrir la demanda: equipaments, centres, etc.”.