Un contador de la llum. Foto: Arxiu

Vern Bueno Casas

Més de 540 llars mataronines no poden pagar-se la llum

Fins al 31 d’octubre l’Ajuntament ha tramitat 884 ajuts en concepte de subministraments bàsics de la llar per a 542 famílies

El dramàtic cas viscut a Reus, on una àvia va morir a casa seva per un incendi provocat per una de les espelmes que tenia enceses per falta de subministrament de llum, ha tornat a posar sobre la taula el problema de la pobresa energètica a Catalunya. Quelcom del qual Mataró no n’és pas aliè. El nombre d’ajuts econòmics que tramita l’Ajuntament per permetre els subministraments bàsics a llars que no se’ls poden pagar supera el miler, xifres que demostren les dificultats econòmiques que travessen moltes famílies de la ciutat.

Durant aquest 2016, fins al 31 d’octubre, l’Ajuntament ha tramitat 884 ajuts econòmics en concepte de subministraments bàsics de la llar per a un total de 542 famílies, per un import de 45.000 euros. L’any passat van ser un total 1.145 ajuts, 173 menys que al 2014, quan se’n van fer 1.318 per a un total de 778 famílies. Són dades facilitades per Serveis Socials de l’Ajuntament, que actua en aquests casos en base a la llei aprovada l’any passat pel Parlament de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Un marc legal que ha generat força polèmica arran del cas de Reus pel conflicte entre la Generalitat, l’Ajuntament de la capital del Baix Camp i Gas Natural sobre qui va ser el responsable que es tallés el subministrament a la llar de la víctima.

Obligades a subministrar

Segons aquesta Llei 24/2015, les administracions han de garantir el manteniment dels subministraments bàsics a les persones en risc d’exclusió social. Perquè siguin considerades dins d’aquesta categoria, la legislació marca que les famílies han de tenir ingressos inferiors a 1138 euros mensuals i 15.935 euros anuals. Són les dades que corresponen a dues vegades l’IRSC, l’Indicador de Renda de Suficiència, establert l’any 2015 per la Generalitat en  569,12 euros mensuals i 7.967,73 euros anuals. Si es tracta de persones que viuen soles, s’ha de multiplicar l’IRSC per 2,5, i per 3 en les persones amb discapacitat o amb gran dependència.

El protocol d'actuació

Davant d’una situació d’impagament, les empreses energètiques estan obligades a demanar als serveis socials dels ajuntaments si el client té el certificat de risc d’exclusió social, que els consistoris elaboren després d’haver contactat amb l’abonat perquè li faciliti la documentació necessària que acrediti la seva situació socioeconòmica precària. Des de l’entrada en vigor de la llei Mataró ha elaborat 432 informes d’exclusió residencial.

 

Etiquetes: