Bona part de les escoles públiques de Mataró han cancel·lat els darrers dies els seus casals d'estiu. Inicialment es van obrir inscripcions per a un total de dinou casals, però actualment ja n'hi ha onze de cancel·lats, que secunden els centres que ja setmanes enrere es van fer enrere. Segons han denunciat algunes associacions de famílies, amb la normativa que s'ha "imposat" com a conseqüència de la crisi sanitària "és impossible realitzar un casal d'estiu atractiu per als nens".
Les AMPA critiquen que el Departament d'Educació es "precipités" a l'hora d'anunciar que les escoles obririen al juny i que hi hauria activitats a l'estiu sense que s'hagin concretat les mesures per a la tornada a les aules: "No hem tingut suficient suport de l'Administració, qui davant d'aquesta situació hauria d'haver previst alternatives". L'Ajuntament de Mataró admet que hi ha molta incertesa sobre la manera en com fer complir les mesures sanitàries necessàries, així com "por" a possibles contagis. Això ha empès a moltes associacions de famílies, que són les que gestionen els casals d'estiu, a fer-se enrere: "No podem oferir-lo per responsabilitat i sobretot per la salut dels nostres infants", es lamenten.
Els que es mantenen, a l’espera
A més, els vuit casals que mantenen la seva intenció de tirar-lo endavant sabran en els pròxims dies sí poden fer-lo. Òbviament, la Covid-19 i els protocols sanitaris sobre desinfecció d’instal·lacions, distanciament entre nens i nenes o hàbits higiènics canviaran per complet la noció i la realitat del que eren els campus d’estiu fins ara. Els centres escolars de Mataró reobriran el 8 de juny, en motiu de la fase 2, en un final de curs d’excepció anunciat dies enrere pel Departament. Tan bon punt acabi el curs el lògic seria que comencessin els casals, però ni la data ni la manera amb que s’arribarà a aquest estadi no es donen per segures.
Una subvenció que s’haurà de readaptar
L’Ajuntament finança amb 71.000 euros el programa de casals d’estiu de la ciutat però ara haurà de modificar el sistema ja que un dels requisits per rebre la subvenció municipal és que hi hagi almenys 30 alumnes inscrits, una circumstància que encara avui no es compleix en alguns centres, amb les preinscripcions ja tancades. Una setmana enrere, sobre la xifra del total de s’enfilava fins als 1.300 infants pre-inscrits. És un 56 per cent del total de l’any anterior, si bé cal considerar que per les exigències sanitàries la ràtio de nois i noies per grup haurà de ser obligatòriament més baixa.
Això provocarà que aquesta subvenció canviï. Miquel Àngel Vadell, regidor d’Educació, explica que “mirarem de modificar les condicions perquè a l’haver-hi menys ocupació ens podríem trobar que els casals reben menys diners dels previstos i en canvi tinguin més despeses. Mirarem de ser més flexibles i garantir que tota la partida destinada a casals vagi a parar a casals, sense el condicionant de la quantitat de nens i nenes”. A Educació treballen ja també en garantir tots els serveis de neteja i desinfecció que demanin els protocols, per tal de poder garantir la realització dels diferents casals. L’Ajuntament assumirà el cost de desinfectar les instal·lacions.
Optimitzar l’ús d’instal·lacions
Amb una normativa exigent, que establirà els quatre metres quadrats per nen, hi ha el temor a que algun dels casals no tingui prou espai físic en les instal·lacions que acostumava a usar. “El que està clar és que no seran casals com els del darrer estiu i que caldrà buscar nous espais i optimitzar molt bé els existents als diferents centres”, explica Vadell. És probable que part de la feina que s’hagi de fer per mobilitzar nous espais pels centres escolars sigui necessari també de cara a l’inici del nou curs, quan les ràtios per aula baixaran i caldrà fer extensions d’escoles en nous locals i equipaments. Des de l’Ajuntament encara no es treballa en aquest horitzó, en espera d’ordres més concretes sobre el reinici escolar i no s’amaga la crítica a la improvisació i els anuncis sobtats del Conseller Bargalló.
Uns protocols molt exigents
En espera que el PROCICAT oficialitzi els protocols amb els que hauran de treballar els organitzadors, hi ha diferents documents pendents d’aprovació que posen de manifest l’exigència en el compliment de les mesures sanitàries que serà la tònica d’aquest estiu.
Perquè hi hagi campus i casals cal estar en fase 3. La proposta recull dividir la canalla en "grups de convivència" de 10 nens amb un monitor, una ràtio de la que no es pot baixar. S'estableix dos metres de distància com a mesura permanent i quatre metres quadrats com a espai estàndard per cada noi o noia. Es recomanen activitats a l'aire lliure que evitin el contacte, fins i tot entre membres del mateix grup, cosa que pot ser realment difícil en segons quines edats.
Cada casal haurà de disposar de protocols propis avalats per Joventut de la Generalitat i cada dia es revisarà l'estat físic de monitors i mainada, repassant que no hi hagi casos de símptomes de virus i comprovant la temperatura. L'avaluació mèdica haurà de ser documentada de manera permanent i a l'abast de qualsevol instància que vulgui comprovar-la. El mateix document estableix que les entrades i sortides de les instal·lacions siguin escalonades, que els infants no comparteixin material o que les instal·lacions tancades es ventilin tres cops als dia. La desinfecció diària també és obligada i en el cas de les instal·lacions públiques l’assumirà clarament l’Ajuntament. Cada iniciativa haurà de tenir el seu propi "Responsable de Seguretat i Higiene" i el rentat de mans i l'ús de mascaretes serà comú.