Embussos a plaça d’Espanya de Mataró . Foto: R. Gallofré Més de la meitat de vehicles mataronins, fora de la ZBE

Redacció

Més de la meitat de vehicles mataronins, fora de la ZBE

La implementació obligada de les zones de baixes emissions tal i com la planteja la Generalitat afectaria al 56,6% dels vehicles, més de 81.686

Els vehicles mataronins s'enfronten a un futur incert amb la possible implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) segons el projecte plantejat per la Generalitat de Catalunya. Segons dades de la Direcció General de Trànsit, més de la meitat dels cotxes de Mataró, concretament un 56,6% del total (81.586 vehicles), es veurien afectats per les restriccions previstes. 

Aquesta situació també es trasllada a altres ciutats de l'Arc Metropolità, com Vilanova i la Geltrú, Terrassa, Granollers i Sabadell, on es preveu que les restriccions afectin a una part significativa del parc automobilístic local. Aquests municipis es veuran afectats per les prohibicions de circulació per als vehicles sense etiqueta i amb etiqueta B, una mesura que, segons els alcaldes i alcaldesses, impactarà principalment en la ciutadania amb rendes més baixes, que no sempre té la possibilitat de canviar de vehicle amb freqüència.

  • La ZBE de Mataró està pendent d'implementar-se, en la línia de la resta de ciutats
  • En el cas de la capital del Maresme, aquesta començaria per aplicar-se a l'illa de vianants del Centre, que estrena aquest any blindatge i tancament al trànsit rodat

 

Rètol de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona

 

Retreuen que la mesura afecta especialment les rendes més baixes

Durant una reunió amb la Directora General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, els representants municipals van expressar les seves preocupacions pel decret del Pla de Qualitat de l'Aire, que consideren redactat sense el necessari consens amb els municipis i sense tenir en compte les especificitats locals. A més, van demanar una retirada del decret i la necessitat de treballar en un nou pla més efectiu, realista i adaptat a les necessitats del territori, amb un compromís clar de la Generalitat en la millora del transport públic i en la lluita contra el canvi climàtic.

El desacord amb la Generalitat no és exclusiu de Mataró, sinó que es comparteix amb altres municipis de l'Arc Metropolità, que també critiquen la invasió de competències municipals i la manca de consideració de la realitat social, econòmica i de transport de la regió en el projecte de decret. "Aquestes mesures afecten clarament la ciutadania amb rendes més baixes i que no poden canviar-se de vehicle de forma habitual", retreuen..Els representants municipals insisteixen en la necessitat d'una planificació conjunta i respectuosa amb la realitat local per tal de garantir un impacte positiu de les mesures en la qualitat de l'aire i en la vida dels ciutadans.