L'Ajuntament de Mataró, exemplar: un 60% d'estalvi d'aigua

Redacció

Més restriccions a Mataró per la sequera excepcional

Augmenten les restriccions pel reg, les piscines i la neteja de carrers i la platja no tindrà dutxes, entre altres

La situació de sequera és greu, sistèmica i preocupant. I Mataró, com el país, ha d’actuar en conseqüència. L’Ajuntament adopta les mesures establertes per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i ha activat en fase d’excepcionalitat el Pla d’emergències en situació de sequera.  

L’ACA ha establert una dotació màxima de 230 litres per habitant i dia (el consum mitjà per ciutadà a Mataró es va situar al 2021 en els 102,73 litres/hab/dia en consum domèstic. En consum general van ser 138,79 l/hab/dia). També s’ha establert una reducció del consum de reg per a usos agrícoles en un 40 %; una reducció d’un 30 % per a usos ramaders; d’un 15 % per a usos industrials; un 50 % menys per a usos recreatius que impliquin reg i un 15 % menys per a altres usos recreatius.

El decret municipal trasllada a la ciutat, per tant, les restriccions acordades per l’ACA i establertes al Pla de Sequera de Mataró


Les noves restriccions d’aigua a Mataró


En relació al reg

  • El reg de jardins i zones verdes, tant públics com privats, es limita a l’imprescindible per a la supervivència d’arbres i plantes. S’ha de fer entre les 20 h i les 8 h i amb reg gota a gota o regadora.
  • El reg de gespa queda prohibit, excepte en superfícies destinades a la pràctica de l’esport federat, on es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries. L’Ajuntament s’adreçarà als clubs i entitats esportives perquè apliquin aquestes restriccions a les instal·lacions municipals.

Neteja de carrers, paviments i façanes

  • La neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, públics o particulars està prohibida excepte si es fa a conseqüència d’un accident o un incendi, hi ha risc sanitari o risc per a la seguretat viària. Aparadors i finestres es poden netejar amb galleda i esponja. Només es podrà fer la neteja amb aigua quan aquesta procedeixi de la regeneració o sigui aigua freàtica no potable i no suposi reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari. 
  • Fins que se superi la situació actual, l’Ajuntament ha reorganitzat diferents serveis de neteja viària tot limitant la neteja amb aigua de carrers a les condicions abans esmentades. En el cas del Fem dissabte, per exemple, s’ha suspès fins que se superi la situació actual.

Usos en piscines

  • Pel que fa a les piscines, les de nova construcció no es podran omplir. Només es podrà fer el reompliment parcial de piscines que disposin de sistema de recirculació d’aigua i en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària. També es permetrà omplir i reomplir piscines desmuntables de menys de 500 litres per al bany d’infants en centres educatius. No queden afectades les piscines d’aigua de mar sense connexió a les xarxes públiques d’abastament i sanejament.

Fonts i dutxes

  • Totes les fonts ornamentals i les dutxes públiques de les platges romandran tancades. No es podrà utilitzar aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.

Neteja de vehicles

  • Només permès en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua.
  • Fora d’aquests establiments, només es poden netejar vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula utilitzant esponja i galleda.
  • Es permet la neteja fora dels túnels de rentat en el cas de vehicles de transport de menjar, d’animals, ambulàncies, vehicles mèdics i de transport de medicaments, o vehicles de transport de residus, per mantenir la seguretat i salut de persones i animals i utilitzant la mínima aigua possible.

Mesures sobre abastament i infraestructures

  • El decret també preveu mesures sobre el sistema d’abastament i les infraestructures, com augmentar la vigilància per detectar possibles fuites, augmentar el volum captat de l’aqüífer local i aplicar noves estratègies de control analític.