Prop d'una cinquantena de persones es van concentrar dijous passat a la rotonda que hi ha a la sortida del peatge de Vilassar de Dalt, a l'autopista del Maresme (C-32), per reclamar que la via sigui gratuïta. La protesta coincideix amb el 40è aniversari de la inauguració d'aquesta gran infraestructura. El portaveu de la Plataforma Cívica Camí Ral de Premià de Mar, que fa anys que es mobilitza perquè es millori la mobilitat a la comarca, Rafael Anguera, va assegurar que el diàleg amb les administracions està “esgotat” i que després de l'acte 'simbòlic' de dijous es radicalitzaran les mobilitzacions. La protesta va estar presidida per un gran pastís d'aniversari amb clau irònica. Els manifestants van cantar, fins i tot, la cançó d'aniversari i van brindar amb cava. Un grup de timbalers va amenitzar la trobada ciutadana, que ha rebut el suport d'alguns Ajuntaments.
L'autopista, inaugurada ara fa 40 anys, continua sent de pagament, ja que l'any 1994 es va ampliar la concessió d'Acesa fins l'any 2016 a canvi del perllongament de l'autopista. Després, l'any 1998 es va a tornar a ampliar novament aquesta concessió fins l'any 2021 per compensar la reducció dels peatges de Martorell i de Mollet del Vallès. La Plataforma Cívica Camí Ral de Premià de Mar ha volgut recordar en aquesta efemèride que els conductors fa quatre dècades que paguen 'com burros' per una infraestructura que 'està més que amortitzada'. La plataforma, per tant, exigeix la 'total gratuïtat' dels peatges de la C-32 i, de passada, l'eliminació de la carretera N-II al seu pas pel Maresme.
Una altra de les reivindicacions de la plataforma és l'eliminació de la carretera N-II al seu pas pel Maresme. Aquest serà l'objectiu d'una segona manifestació, prevista per diumenge al matí. Es tallarà la carretera entre les carreteres de Vilassar de Dalt i Premià de Dalt per demanar la supressió de la carretera i la seva conversió en un passeig que millori la façana marítima dels pobles del Baix Maresme. L'argument de la plataforma és que el trànsit de l'actual N-II pogués discórrer per una C-32 gratuïta.
D'altra banda, l'Ajuntament d'Alella (Maresme), un altre dels principals impulsos de les queixes contra els peatges, tornà a convocar als seus veïns al peatge d'entrada al municipi. Coincidint amb el 40è aniversari de l'autopista i cinc anys després del primer 'vermut al peatge', el consistori torna a encapçalar una protesta sota el lema 'Tornem al peatge. 40 anys són massa!'. Després de tres anys de manifestacions, l'Ajuntament d'Alella va aconseguir, ara fa dos anys, que el peatge d'entrada i sortida al municipi en direcció a Barcelona sigui gratuït pels conductors habituals. El següent pas, segons defensa el consistori, és eliminar físicament el peatge d'Alella i aconseguir la gratuïtat de la C-32 a tota la comarca.