Un total de 13 trams dels 778 que conformaven la Via Catalana passaven per Mataró. Feia dies que cada un d’ells estava ple, a raó de 500 persones inscrites per tram. Però les 6500 persones que surten com a resultat de la multiplicació és una xifra que queda molt lluny del total de mataronins i mataronines que s’han donat cita aquest Onze de Setembre, a les 17:14, per contribuir a la gran cadena humana per la independència. “Molta gent que no estava inscrita ha vingut a última hora, així que ves a saber quants som en total”, ha destacat Rosa Guanyabens, de l’Assemblea Nacional Catalana, promotora de l’històric esdeveniment. Tot plegat ha provocat que en força trams de l'avinguda hi hagués més d'una fila de ciutadans entrellaçats.
La Via Catalana, al seu pas per Mataró, ha estat per tant un èxit total de participació i s’ha desenvolupat en un ambient festiu i sense incidents. Des de prop de les 4 de la tarda els ciutadans han anat baixant des de tots els punts de la ciutat cap a l’Avinguda Maresme per contribuir als més de 400 kilòmetres de cadena que han unit Vinarós amb el Pertús. El groc era el color predominant, amb les estelades onejant o portades com a capa, i les samarretes que s’han confeccionat per l’acte i que s’han venut com a xurros.
En Jordi Martínez i la seva colla d’amics es van apuntar a la Via Catalana dos dies després que s’obrissin les inscripcions. “Tenim criatures, i volíem assegurar-nos que ens tocava a Mataró” ha explicat. A mesura que es va anar confirmant que la majoria de trams estaven plens, altres ciutadans de Barcelona i l’Àrea Metropolitana han optat per desplaçar-se a les Terres de l’Ebre, on costava més omplir la cadena. Del Maresme n’han sortit 13 autobusos.
“No podem seguir així”
Què els va dur a apuntar-s’hi tant d’hora? “Volem expressar que no podem seguir així”, ha resolt Martínez, que espera que l’èxit de la Via Catalana “serveixi per redoblar la pressió de la societat civil als polítics” perquè accelerin el procés sobiranista. “El procés va de la mà de la societat, molt més que no pas de la política”, ha afegit.
El matrimoni format per Ferran Villar i Gador González, en canvi, no estaven inscrits a la Via Catalana, però s’hi ha sumat igualment. “Feia temps que hi pensàvem, però aquesta última setmana és quan ens hi hem decidit”, ha explicat Villar. Què els ha motivat? “Estem farts de Madrid i dels polítics espanyols”, ha afegit la seva dona. Villar apunta que no sempre ha estat independentista, però ques’hi ha tornat del tot fins als darrers anys. “Veus com van les coses i la balança s’acaba decantant cap a un costat”, ha dit.
Impacte internacional
En Dani Sabater, portant una enorme bandera estelada, tampoc s’havia inscrit a la cadena. “Però des del primer dia tenia clar que vindria”, assegura aquest independentista “de tota la vida”. Sabater confia que l’acte d’aquesta Diada de 2013 serveixi “per crear un gran impacte a nivell internacional” i que això exerceixi pressió perquè el govern de l’estat acabi cedint a les pretensions sobiranistes catalanes. “Potser si els ho diuen des de fora ho entenen”, assegura.
A les 6 de la tarda, els organitzadors de la cadena a Mataró han rebut la confirmació oficial que la Via Catalana s’havia completat, i que la ingent tasca de coordinació realitzada durant les darreres setmanes ha servit, finalment, per fer història.