Milers de ciutadans es van afegir diumenge, dia 15, a la crida de la Coordinadora No N-II del Maresme -formada per les plataformes del Masnou, Premià de Mar i Vilassar de Mar- per tallar la NII i reclamar que es converteixi en un passeig. Els participants a la marxa, popular i reivindicativa, van aconseguir tallar prop de vuit quilòmetres de carretera. Encapçalats per una pancarta en què es llegia "Passeig i Punt" més d'un miler de persones, segons els Mossos d'Esquadra, han fet una marxa a peu o en bicicleta, que ha sortit de l'estació del Masnou i ha arribat a la de Cabrera de Mar, on s'ha celebrat una botifarrada popular.
Es tracta de la primera acció reivindicativa des que a finals d'abril es firmés l'acord pel qual el Ministeri de Foment del govern espanyol, transferia el tram del Maresme de l'N-II a la Generalitat. El president de la Plataforma Cívica El Masnou 21, entitat integrant de la Coordinadora No N-II del Maresme, Pere Companyó, assenyala que fins el moment, no s'ha notat cap canvi per aquesta nova gestió. Per aquest motiu, la Coordinadora segueix amb les seves mobilitzacions, ja que el canvi de mans en la gestió de la N-II al seu pas per la comarca del Maresme “no és cap garantia que es posin a treballar”, segons considera Companyó. “Nosaltres volem que es comencin a donar solucions d'immediat”, ha insistit. Ha apuntat que “el primer de la nostra llista és la gratuïtat” de l'autopista C-32. Una fita que fa anys que es reivindica per poder pacificar la carretera nacional.
Es calcula que per el tram de la N-II entre Montgat i Cabrera circulen diàriament una mitjana d'entre 45.000 i 60.000 vehicles, quan la intenció de plataformes i ajuntaments és que aquest volum de trànsit baixés als 10.000 vehicles. La carretera és també, junt amb la via del tren –el tram ferroviari més antic de l'estat espanyol- una frontera artificial entre els pobles costaners del Maresme i el mar. En el manifest redactat per la coordinadora, es fa constar que no es pot acceptar "la pervivència d'una muralla d'asfalt" que "malbarata el malbaratat paisatge" dels pobles municipis del Baix Maresme.
L'actor masnoví Àlex Casanovas va ser l'encarregat de llegir el document, tant al Masnou com també a Premià de Mar, Vilassar de Mar i Cabrera. Per accentuar l'ambient festiu de la marxa, els gegants de cada municipi va ser els encarregats de portar el manifest i lliurar-lo a l'alcalde corresponent en cada parada. A mesura que avançava la marxa, s'anava tallant la circulació de la N-II al trànsit. Els vehicles es desviaven a rutes alternatives com l'autopista C-32 o el camí del Mig.
Els ajuntaments involucrats
Per la seva part, els ajuntaments del Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar i Cabrera de Mar han redactat un altre escrit en què es sol·licita a la Generalitat un estudi per valorar que la N-II es converteixi en una via cívica, amb la mínima presència possible de vehicles. La primera alternativa que han presentat és la creació d'una 'Ronda del Mig', que se situaria al costat de l'autopista C-32, que uniria els municipis costaners amb els d'interior i en què els vehicles circularien a una velocitat màxima de 80 quilòmetres per hora.
La proposta, sorgida del Consell Comarcal del Maresme, inclouria la gratuïtat de l'autopista del Maresme, per als residents de la comarca. La segona alternativa és que se suprimeixi el peatge de Vilassar de la C-32 –el primer que es va implantar a l'estat espanyol- i s'ampliïn el nombre d'accessos de la via. Els alcaldes del Baix Maresme també han manifestat que s'ha de prioritzar l'ús del transport públic davant el privat amb un clara aposta per l'autobús i el tren.