Sergi Morales, autor de l'article 'La millora de l’ocupació a Mataró

Sergi Morales

La millora de l’ocupació a Mataró

Article d'opinió del segon tinent d'Alcalde i regidor d'Ocupació i Empresa de l'Ajuntament de Mataró sobre la situació laboral

Comencem l’any 2022 amb unes dades molt positives en relació a l’ocupació. Durant l’any 2021 l’atur a Espanya s’ha reduït en 782.232 persones, assolint nivells inferiors previs a la pandèmia, i en el cas de Mataró, tanquem l’any amb una reducció de l’atur de 2.454 persones i amb gairebé 10.000 persones que s’han incorporat a la feina després d’haver estat afectats per expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO). Cal anar fins a juliol de 2008 per trobar una xifra més baixa d’aturats a la ciutat, el que demostra que les polítiques generals liderades per la ministra de Treball Yolanda Díaz i les accions desenvolupades en clau local van en la direcció correcta.

Per analitzar les dades amb una mica de perspectiva, hem de recordar que la nostra ciutat ha patit diverses crisis que l’han situat com una de les ciutats grans de Catalunya amb un nivell d’atur més elevat. L’interessant ara és veure si aquesta distància entre la taxa d’atur de Mataró (ara el 13%) i la mitjana de Catalunya (10,44%) es va ampliant o es va reduint. El que podem veure fins ara és que aquesta tendència es va reduint. Si iniciàvem el mandat amb un diferencial de 3 punts, ara mateix aquest s’ha reduït a 2,5 punts. Això ens permet ser moderadament optimistes de cara al futur.

Cal també posar en valor que gràcies als ERTOS s’han pogut salvar milers de llocs de treball i empreses del nostre país i de la nostra ciutat. S’ha demostrat com és possible fer política d’un altre manera i com, a diferencia dels governs anteriors de dretes que van aprofitar situacions de crisis anterior per retallar drets i empitjorar les condicions de vida dels treballadors, es poden fer polítiques per protegir les persones i que no vagin en detriment de les empreses i l’economia. 

En aquest sentit, finalitzem l’any 2021 amb un altre element central si parlem de la millora de les condicions de vida de les persones treballadores i aquest és sens dubte la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Des de l’any 2019, el SMI s’ha incrementat 229 euros, fins els 965 euros, un 31%, la major pujada en la sèrie històrica, gràcies a l’impuls de l’actual ministra de Treball, Yolanda Díaz. Pujar el SMI ha estat una mesura clau per assegurar que les persones amb rendes més baixes puguin recuperar mica en mica el poder adquisitiu perdut en els anys anteriors, i per tant per reduir la desigualtat, i que a més té un impacte positiu en el consum. Les persones amb rendes més baixes, amb menys capacitat d’estalvi, destinen la totalitat dels seus ingressos al consum i això fa créixer la nostra economia al mateix temps que redueix el risc de pobresa. Un objectiu imprescindible, per reduir el nombre de persones que, malgrat tenir una feina, continuen en risc de pobresa, especialment als nostres barris. A dia d'avui, tots aquells suposats experts que pronosticaven un augment de l'atur i un empitjorament de les dades econòmiques encara no han reconegut l'error en els seus pronòstics, que sense dubte eren interessats i sense cap tipus de rigor ni fonament.

El segon element en clau de futur és la reforma laboral fruit de l’acord del govern espanyol amb la patronal i els sindicats, malgrat les resistències inicials del PSOE, i que novament ha estat possible gràcies a l'esforç i la feina de Yolanda Díaz i el seu equip. Un acord que, tot i ser millorable (com tot acord en el que les parts han de cedir per trobar un punt comú), marca un punt de inflexió en la recuperació dels drets dels treballadors i treballadores del nostre país després de dècades de retrocessos, especialment positiu per reduir els índexs de temporalitat dels col·lectius més afectats: joves i les dones, i que a més, ho fa de forma consensuada per garantir la continuïtat d’aquests acords a futur. La concertació social sempre és una garantia de continuïtat i una forma de fer política de la qual també Mataró és un clar exemple.

Tenim, a més, elements per ser optimistes de cara al futur en clau local. Projectes com la millora dels nostres polígons, l’impuls del sector agrari de les Cinc Sènies, l’aposta per ser referents en l’àmbit de l’economia circular, la transformació sostenible del sector tèxtil, el parc empresarial i tecnològic del Tecnocampus, el desenvolupament del sectors de les cures i la formació i una nova estratègia per posar el mar i el port en valor facilitaran de ben segur la recuperació econòmica de la nostra ciutat a mig i llarg termini. 

Etiquetes: