El foc, protagonista del No n'hi ha prou i de molts moments de les Santes. Foto: M. Noè

Els millors moments de Les Santes 2022

La Festa Major més especial, la del retorn als carrers, s'ha saldat amb un balanç molt positiu de participació i d'instants únics

Amb l'albada d'aquest dissabte al matí, després de l'últim ball de l'Espetec Final, s'han clos Les Santes 2022, una de les edicions més especials de la Festa Major de Mataró, després de dos anys d'aturada forçosa a causa de la Covid. La festivitat ha recuperat els carrers, l'eufòria, els actes massius; és a dir, la seva essència.

Les millors Dissantes de la història, una Nit Boja on la ciutat es va desfermar com mai, els Focs amb un nou format però amb el sabor de sempre, el No n'hi ha prou que va tornar amb tota la seva força, el 28 consolidat com el matí més especial, una jornada castellera que va retornar els millors castells a plaça de Santa Anna... Aquests han estat alguns dels millors moments de Les Santes 2022

Les millors Dissantes 

Les dissantes van ser massives. Foto: R.Gallofré

De Dissantes massives n'hi ha hagut moltes en la curta història de l'esdeveniment promogut per la Fundació Maresme. Però sens dubte les d'aquest any han estat les més especials i probablement les millors. Fins a 15.000 persones es van reunir al passeig Marítim en el concert solidari, protagonitzat per grups com The Tyets (que també van posar la banda sonora a la Flashmob del vespre) o Lágrimas de Sangre. Hi havia moltes ganes de festa i el gran acte del pòrtic de Santes no va defraudar. El millor, que la Fundació en va treure benefici per seguir amb la seva activitat imprescindible pro persones amb discapacitat. 

Els castells tornen a Santa Anna

Els castells de 9 de Verds i Minyons enalteixen la diada de Les Santes. Foto: ACN

No va ser la Diada que els Capgrossos esperaven perquè la mort sobtada en les hores prèvies d'un dels seus membres, Ferran Sans va entristir moltíssim la colla. Malgrat tot, la plaça de Santa Anna va tornar a ser una plaça castellera, quelcom que no s'havia vist des de 2019, amb dues colles punteres, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa, portant el 3 de 9 amb folre. Els Capgrossos van fer el cor fort i van mantenir l'actuació, aconseguint castells com el 3 de 8. 

La Nit Boja es desferma

El final de l'Escapada, un dels grans moments de la Nit Boja. Foto: R. Gallofré

Fins a 16.000 persones en el moment més àlgid del Desvetllament van reunir-se al casc antic de Mataró. Una xifra de vertigen que demostra les ganes que els mataronins tenien de celebrar la Nit Boja, les hores més eufòriques de l'any a la ciutat. Era la cita més esperada i la ciutat es va desbordar, i malgrat tot la rauxa es va combinar amb un cert seny, ja que el nombre d'atesos per intoxicacions etíliques va disminuir notablement respecte a anys anteriors. La Ruixada, amb menys aigua a causa de la sequera, va posar el punt i final a una nit inoblidable. 

La Tarda Guillada, el planter de Santes

Petits i grans a la Riera a la Tarda Guillada. Foto: R. Gallofré

La Tarda Guillada va recordar a tots els assistents que és una de les millors creacions recents de la Festa Major, una mena de planter de Santes que, reproduint pas a pas la Nit Boja a escala infantil, permet als més petits introduir-se i aprendre els rituals de la festivitat. De nou va ser un èxit, amb milers de famílies donant-se cita als carres del centre i amb molts infants que, a causa dels dos anys sense festa, assistien per primer cop a moments màgics com ara els Gegants ballant al ritme del Bequetero o el Correguspira, el correfoc infantil.

La màgia ritual del 27 de juliol al matí

Música, trons i menjar, el cóctel de les Matinades. Foto: R. G.

La pluja va amenaçar amb esguerrar-ho tot però, a l'igual que en el dia 29, només va aparèixer de forma momentània, de manera que el 27 de juliol al matí va  poder celebrar-se amb tota la seva ritualística intacta. Les matinades, un dels moments màgics de la festa, en especial quan totes les cercaviles, a toc de gralla i tabal per anunciar a la ciutadania que és Festa Major, desemboquen a Santa Maria per a la tronada final. L'enllaç amb l'Anada a l'Ofici, la cercavila més formal, banyada pel sol del matí estiuenc, i la Missa de Les Santes, amb el cor popular per primer cop dirigit per una dona, Claudia Dubé, que va liderar la interpretació de la peça musical més emblemàtica de Mataró. 

Els focs, des de tres punts diferents

Els Focs de Santes van omplir el cel de llum, color i trons. Foto: M. Noè

Desenes de milers de persones van complir amb la tradició, també estroncada per la Covid, de citar-se baix a mar per assistir a l'espectacle pirotècnic de tota la vida, el del 27 a la nit. Enguany però va presentar novetats, com ara que els focs es disparessin des de dos punts més de la ciutat, a Cerdanyola i a Vista Alegre, perquè el show es pogués gaudir des de tot arreu. La Pirotècnia Tomàs, els experts en la matèria procedents de Benicarló, no van defraudar una audiència que tenia moltes ganes de recuperar aquest ritual.

El 28 al matí, el més boig

Diablesses en patinet Foto: Max Noè-van Woerden

Els protocols també hi són per trencar-se, i això és el que fan, sense cap problema i amb el suport dels assistents, les figures i comparses durant el matí del 28. L'anada a la Residència i la tornada cap a l'Ajuntament podrien ser una cercavila més, però no, allà hi passen coses que no es veuen en cap altre moment de Les Santes, com ara veure les Diablesses en patinet, el nan d'en Miguelete o l'Àliga ballant Ay Mamà de Rigoberta Bandini. L'any que ve, els que no conegueu aquesta tradició gamberra de Les Santes, no us ho perdeu. 

La juliana més deliciosa

Com hem trobat a faltar la Juliana. La beguda que se serveix al ball de Requisits del dia 28 va tornar a fer acte de presència i tothom coincideix que era especialment deliciosa. Les cuers eren enormes però després de tres anys valia la pena l'espera. El còctel de Santes, preparat enguany per la Germandat del Captiu i els Dolors, va sortir perfecte i va animar moltíssim la nit del 28, tant el ball com l'espera del No n'hi ha prou. 

La bogeria del No n'hi ha prou

En Robafaves, desvetllat al No n'hi ha prou

El No n'hi ha prou és un acte encara jove, amb poc més d'una dècada, però és d'aquells que si els proposessin avui, segurament no es tirarien endavant, perquè és una veritable bogeria la quantitat de gent que s'agrupa a La Riera, davant l'Ajuntament, per desvetllar les figures i comparses i fer-les ballar. Però s'ha consolidat com una cita imprescindible de la festa, i enguany amb les ganes que hi havia encara va ser més exagerat. De cara a l'any que ve cal replantejar programar alguna mena d'acte posterior per donar continuïtat, ja que milers de mataronins van haver d'improvisar plans quan l'acte va finalitzar però no pas les ganes de festa.