Substituir el Patronat Municipal de Cultura per una fundació amb participació pública i privada, presentar la candidatura de Mataró com a Capital de la Cultura Catalana, impulsar un festival de rumba catalana, crear petites biblioteques de barri o obrir el cartell de Les Santes a al ciutadania són algunes de la vintena de propostes del Partit Popular en matèria de cultura. En un acte al Centre Cívic de Molins-Torner, el candidat del PPC a l'alcaldia de la ciutat, Paulí Mojedano, va disparar durament contra la gestió cultural del govern tripartit: l'afany de control, el contingut ideològic, la cultura feta pels amiguets que viuen de la moma pública, la seva utilització política, és el que ha acabat amb la cultura a Mataró, de la qual el senyor Graupera n'és l'última i més trista expressió.
Els populars creuen que el significat de la cultura és el de dotar-se de bons equipaments, ser seu d'esdeveniments importants, potenciar les diverses expressions culturals, però també, i sobretot, es tracta de crear un substrat, una cultura de fons d'innovació, de creativitat, de convertir-nos en un model de ciutat intel·ligent. A diferència d'això, el PPC creu que els governs d'esquerres a la ciutat han enfonsat la cultura perquè l'han utilitzat amb finalitats polítiques. Per l'alcaldable popular, el govern municipal s'ha dedicat a desarmar la societat civil mogut exclusivament per interessos polítics.
Els populars defensen que Mataró ha de recuperar la capitalitat cultural del Maresme, ja que a la comarca hi ha municipis que han sabut treballar millor i va posar com a exemple Argentona amb la Fira del Càntir, Cabrils amb la Fira Gastronòmica o Llavaneres amb el futur Museu Bassat. Mojedano va posar Bilbao i el Museu Guggenheim com l'exemple de transformació essencialment cultural que ha de fer la ciutat.