El PP afirma que l'alternativa al govern és possible.
La realitat de Mataró és més plural del que sembla. La situació política és oberta, i la gent del carrer té ganes que les coses canviïn. Després de 28 anys del mateix govern, ha arribat el moment del canvi, per higiene.
En què es basa?
Hi ha una manca de transparència en la gestió, en temes com l'urbanisme. La gent manifesta constantment la seva veu crítica. El govern té la legitimitat de tirar els projectes endavant, però una ciutat no es construeix així. Quan hi ha canvis tan importants s'han de discutir.
Per això proposen la revisió del Pla General?
Sí. Perdem el temps perquè el govern no té intenció d'obrir el debat. Ells volen que els canvis es tramitin lentament i de forma aïllada perquè així no han de donar explicacions, però estan condicionant el futur de la ciutat. El PP no acceptarà cap altra modificació del Pla General. Estan ocultant un debat necessari.
Sobre els límits de la ciutat?
Arcadi Vilert diu que l'actual Pla General ja és el model de ciutat que volen. Però no ho és perquè l'estan canviant cada dos per tres. Ens diuen que volem obrir el debat de les Cinc Sènies. Nosaltres ja vam dir el que pensem en la campanya anterior. Em comprometo a fer un debat ciutadà perquè entre les forces polítiques i els ciutadans decidim el que volem fer, no com ells, que van amagant el debat.
Quins altres aspectes creu que fan necessari un canvi?
La qualitat de vida de la ciutat ha disminuït; només s'ha de fer una volta als barris per veure que la ciutat està bruta. Molta gent que vivia del tèxtil ja no en viu i ja no porten sous a casa i els preus continuen pujant... Mataró ha perdut oportunitats de treball, i ho hem substituït per la construcció, que no ens garanteix cap futur. Un altre factor és el funcionament de l'Ajuntament. Hi ha un dèficit en la gestió. I desmotivació per molts anys de govern. Tenim la ciutat encaminada i amb els serveis mínims, però ara s'ha d'oferir un projecte d'impuls. S'hauria d'haver fet fa temps però a Manel Mas li va faltar ambició. Els socialistes no ho han fet tot malament, han tingut un projecte que en Mas ja va dir que s'esgotava amb el Parc Central i des de llavors és una qüestió de mantenir-se com sigui. Des del 99 no proposen res, excepte el Pacte per al Desenvolupament Econòmic i Social, un tema que vam treure nosaltres. Però en què quedarà? Què defineix el futur de la ciutat?
I què proposa el PP?
Primer, transparència en la gestió. Un govern ha de presentar un projecte a la ciutat i als sector privats, i demanar confiança. L'economia és el més important i no podem perdre més oportunitats. Mataró n'ha tingut moltes, com el museu del rock. Aquest hauria pogut ser un projecte emblemàtic per a Mataró com ho va ser el Guggengheim per a Bilbao. Però no hi ha futur si l'Administració no sap concertar amb el sector privat.
No deu ser un problema del sector privat?
Si el sector privat no empeny, des de l'Administració els hem de seduir. Una de les tasques de l'Administració és saber negociar, amb el sector privat i amb altres administracions i amb l'oposició.
Formaran part del seu programa projectes com el museu del rock?
Amb el museu del rock hem arribat tard, però les oportunitats s'han de buscar. Fa quatre anys vam presentar el projecte de l'àrea de salut mental de l'Hospital i ens van dir il·luminats, però ara s'ha fet perquè era necessària. Ara proposem convertir l'Hospital de Sant Jaume en una residència per a la gent gran. Hauríem de crear un centre pioner que fos capaç d'impulsar la convivència intergeneracional i aprofitar les capacitats de la gent gran. Nosaltres hem treballat un projecte pilot.
Com convenceran en una ciutat socialista?
Mataró és una ciutat d'esquerres. Però no té per què ser una qüestió eterna. El PP també pot fer polítiques que millorin la vida a la ciutat. Sóc del PP perquè és el partit que defensa més les llibertats i pot donar oportunitats a la gent. Però també som una opció mataronina. Tinc vocació d'obrir el meu projecte a la ciutat. Tots els qui creguin que Mataró necessita un projecte renovador, un urbanisme participatiu i una ciutat menys intervinguda, amb una cultura potent i una societat civil forta, aquests tenen les portes del PP obertes.
Molta gent pot pensar que el PP és el partit del «no».
De vegades es reflecteix el desacord en els grans temes però el 75% dels punts del Ple es voten conjuntament. I en altres temes no estem d'acord, com l'urbanisme, la cultura o la comunicació. Lluitem contra una maquinària que s'ha construït en 28 anys i que és molt potent, amb molts càrrecs de confiança, un equip d'assessors i regidors amb dedicació exclusiva.
Llegeix la continuació de l'entrevista aquí