El candidat del PP, Paulí Mojedano i, en menor mesura, l'alcaldable d'ERC, Francesc Teixidó, van dominar l'escena en el debat electoral organitzat ahir al vespre al Foment Mataroní per Capgròs i Mataró Ràdio. Un debat diferent, ambientat en un cafè, puntejat pels ritmes del jazz i els gags teatrals, que obligava als cinc candidats que hi van participar (els dels cinc partits amb representació municipal) a acotar les seves intervencions a un sol minut i a mostrar els seus dots dialèctics en el debat posterior. El periodista Rafael Navarro, interpretant el paper d'un fals cambrer, va moderar amb autoritat i ritme el debat polític i va donar joc a l'espectacle teatral.
L'alcaldable del PP, impulsat per la seva claca' que va aplaudir les seves intervencions i va xiular als contrincants, especialment a Joan Antoni Baron, va ser el que millor es va adaptar al format teatral, transmetent el seu entusiasme, combinant sortides humorístiques i llenguatge directe amb un bon grapat de propostes que més d'un rival van titllar de pirotècniques. Teixidó, més discret i moderat, també va saber establir complicitat amb el públic, fugint de les xifres i el llistat de propostes. Just al contrari que l'alcaldable socialista, Joan Antoni Baron, que va evitar el cara a cara dialèctic amb els seus rivals, i va preferir protegir-se darrere les dades i la feina feta. Jaume Graupera va començar fort per acabar força dispers, mentre que Joan Mora (CiU), tot i gaudir dels seus moments de protagonisme, no va poder imposar-se a la soltura de Mojedano.
El debat va estar distribuït en cinc grans àmbits, cada un dels quals era introduït per una peça musical del quartet format per Pedro Cornago, Furmi Gómez, Pep Bruguera i Marc Prat, i una escena dramatitzada interpretades per actors i escrites per guionistes com ara Manel Bonany, Blai Manté o Francesc Páez.
Civisme i seguretat:. Els candidats van coincidir en la importància de la convivència en l'espai públic, però no pas en la manera com aconseguir-la. Graupera i Teixidó van apostar per la cohesió social i la formació (la seguretat va més enllà del desplegament policial va dir el candidat d'ERC), i Mora i Mojedano van prioritzar que hi hagi més policia al carrer. Baron va recordar que els delictes han disminuit un 14% en el darrer mandat, però Mojedano va recordar que els més greus, els robatori amb agressió i robatoris a domicilis, han augmentat un 20% i un 22% respectívament.
Mobilitat: L'aposta pel transport públic és al programa de tots els candidats. Però quan Graupera va demanar una ciutat on es pugui anar a peu i en bicicleta, Mojedano va demanar respecte a la gent que va en cotxe, i Mora va criticar que la Ronda Barceló, com a punt d'entrada de la ciutat, passés a tenir tant sols un carril per sentit. L'alcaldable de CiU va criticar la tasca del vehicle de control de trànsit de Mataró Bús, anomenant-lo Cotxe fantasma. Una mica de respecte, perquè el cotxe fantasma servia per portar la gent a Parpés per matar-los va etzibar l'actual alcalde, despertant alguns xiulets a la platea.
Equipaments i barris:
En tant sols un minut, Baron va aconseguir citar totes i cada una de les actuacions de l'actual govern en matèria d'equipaments. És trist veure un alcalde amb mentalitat de funcionari li va respondre Mojedano. Però Graupera i Teixidó es van alinear amb l'actual alcalde en l'aposta d'equilibrar la ciutat i cohesionar els barris a través de la política d'equipaments. Mora va assegurar que treballarà per cohesionar els barris mataronins amb més immigració, i es va aliar amb Mojedano per carregar contra els sis anys de retràs de les obres de rehabilitació de la Nau Gaudí.
Habitatge i feina:
L'accés a la vivenda, que va eclipsar el seu company de bloc, el mercat laboral mataroní. Mora va plantejar reconvertir Pumsa en promotora d'habitatges de lloguer, i va aprofitar per estendre la mà a ERC, oferir-los la cartera d'habitatge en el futur govern. Mojedano, davant la simptomàtica oferta, va postular-se com l'única alternativa al govern actual. Baron es va indignar perquè els grups de l'oposició es desdeien del Pacte Local de l'Habitatge que ells mateixos havien aprovat, i Teixidó va presentar la seva proposta de construir pisos amb contenidors de mercaderies.
Promoció de ciutat:
Precedits per un gag en què dos actors que representaven l'alcalde de Mataró i Sabadell es jugaven a cartes quina ciutat tenia més potencial, Baron va destacar l'arribada d'El Corte Inglés per convertir la ciutat en una capital comercial i va assenyalar el front marítim com el nostre gran actiu. Teixidó va dir que precisament Sabadell ha de ser un exemple per Mataró i va lamentar la manca de valentia que ha portat a la pèrdua d'oportunitats Graupera, per la seva part, va hissar la bandera del Cruïlla de Cultures com a model de promoció de ciutat. Mojedano, amb un exemplar de la revista Expansión a la mà, va lamentar que Mataró sigui, segons un informe d'aquesta publicació, la dissetena ciutat catalana per invertir en la creació d'empreses. Si jo governo, Mataró serà la primera de la llista va espetar. A més, va recordar la seva proposta de convertir Mataró en una capital nàutica de referència a Europa. Baron ho va titllar de focs artificials, i Teixidó va considerar molt agosarat i d'una certa frivolitat fer aquest tipus de propostes. Mora, per la seva part, va prometre que realitzarà quatre fires sectorials al llarg de l'any.