Montse Moron a la Farinera de la Ronda Barceló. Foto: R. Gallofré

Salva Fernàndez

Montse Morón (VOLEMataró): municipalitzar i respectar l'entorn

Encapçala la llista de VOLEMataró amb la intenció de tornar a obtenir representació, tot i que aquest cop ja no està sota el paraigües de Podem

VOLEMataró va irrompre amb força al consistori mataroní ara fa quatre anys, quan en plena onada lila va aconseguir tres regidores. El camí de la formació, però, no va estar exempt de polèmica amb la marxa d’algunes de les regidores per desavinences. Això, sumat al fet que la candidatura En Comú Podem Mataró hagi aglutinat finalment un pacte amb Catalunya en Comú (que inclou ICV), provoquen que VOLEMataró, ara en coalició amb el Front Municipalista d’Albano Dante-Fachín, vagi per lliure defensant molts dels moviments socials de la ciutat. La candidata, Montse Morón, marca les línies des de sota de l’edifici de la Farinera a la Ronda Barceló, on en teoria hi ha d’anar una gran torre de més de 20 plantes.

“Si es vol fer un edifici, ha d’estar per sota de l’alçada de la farinera i no pot ser d’una altra manera si es vol respectar l’urbanisme i patrimoni de la ciutat, quelcom que no s’acostuma a fer”, relata la regidora. Per ella, aquesta zona és clau pel desenvolupament de la ciutat, però no en la línia que vol marcar el govern de David Bote. “Cal pacificar la Nacional i fer-la més amable pels vianants, i tota la zona d’IVECO ha de plantejar-se com un espai amb habitatges per a estudiants, donar-li cohesió i harmonia al que es vulgui fer al front marítim”, destaca. La candidatura lluita pel seu lloc tot evocant als orígens: “segueixo vivint on vivia i amb la meva feina, no m’he professionalitzat en la política i no ens hem mogut del decàleg d’eixos principals que vam presentar fa quatre anys, que van des de la municipalització de serveis fins a estar al costat dels treballadors. Tenim una trajectòria”. 

“No creiem en grans superficies comercials que ofereixen unes condicions pels treballadors lluny de ser òptimes”

Entre les seves propostes principals hi ha la idea de municipalitzar “els serveis públics com la neteja i el transport públic, fent que aquest arribi a tot arreu i amb més freqüències al cap de setmana; vetllar pels treballadors de totes les empreses públiques i millorar la salut de la ciutat, traient el pla d’ajust del Consorci, ampliant els espais necessaris i eixugant el dèficit econòmic existent”. Morón no té dubtes que el model de municipalització és viable: “No significa un augment de despesa si es gestionen bé; si en l’àmbit de la sanitat els serveis privats són rendibles, més ho ha de ser a nivell públic”.

A nivell de salut, Morón s’erigeix com a defensora dels drets dels treballadors d’aquest sector i recorda que caldrà picar totes les portes possibles per reclamar “el que és nostre; si a Granollers reben més diners, cal demanar que ens ho equiparin”.



Per la candidata de VOLEMataró hi ha molts altres temes que cal afrontar, com el de la seguretat: “Mataró no és insegura, té un entorn privilegiat però no està prou cuidada; el model de policia de proximitat, més contractació de guardes forestals per a les zones perifèriques i urbanitzacions i millor coordinació són clau per millorar la situació; també saber què passa a la policia local, on hi ha un 30% de baixes i on els comandaments estan allunyats dels treballadors”.

Tampoc defuig propostes com centrar el comerç amb el petit botiguer i comerç de kilòmetre 0 i aparcar l’ampliació del Mataró Parc fins que se sàpiga quin projecte hi ha sobre la taula: “Bote el té en un calaix i el fa servir de manera electoralista. Què volem ara, un altre Corte Inglés? El nostre model no és el de grans superfícies on els contractes i la feina que ofereixen empobreix a la ciutadania pel tipus de disponibilitat que exigeixen”.

“Mataró necessita moltes més coses, com un hotel nou per potenciar el turisme esportiu i cultural, un alberg i equipaments, com un auditori a Rocafonda, que facin atractives zones ara segregades de la ciutat”, explica, per acabar llançant una proposta final: “Si eliminem els assessors i càrrecs de confiança, tindríem 500.000 euros per invertir íntegrament en temes socials i plans d’ocupació permanents per a joves”.


La candidata en cinc preguntes

 Per què vols ser alcaldessa?
- Vull ser alcaldessa per millorar la vida de la gent de Mataró.

 Què és el que més t’agrada de Mataró?
-La platja i el meu barri, Cirera.

 I el que menys t’agrada?
-Que la gent pateixi per arribar a final de mes.

 Quina serà la teva primera mesura com alcaldessa?
-Treure assessors i establir un pla d’ocupació permanent.

 Amb qui no pactareu per formar govern?
-Amb cap partit de la dreta.

Etiquetes: