El Teatre Monumental de Mataró va omplir-se el passat 1 d'abril en l'estrena de 'La emoción de las cosas o la caña dulce de Antonio Machado'. Una obra creada pel mataroní Manuel Patrício que es representava per primer cop aquell dia i que va traslladar el públic a un món de poesia i estètica flamenca. Una representació commovedora que va deixar l'audiència sorpresa, submergida en una escenificació inoblidable.
L’Associació Mataró Camina ha estat la productora de l’obra amb la finalitat d’aportar la recaptació de l’aforament a l’AMPA de l’Escola d’Educació Especial l’Arboç, de la Fundació Maresme; i als menjadors socials de la Fundació Sant Joaquim. L’espectacle també va gaudir del suport de l’Ajuntament de Mataró i el seu departament de Cultura, denominant-lo sota l’epígraf Fet a Mataró.
L'estrena no sols va ser un èxit artístic, sinó també de públic, ja que l'aforament del teatre va oferir un ple històric en un espectacle d’aquestes característiques. Ben aviat el públic va quedar sorprès davant la bellesa i originalitat de la proposta teatral. Una bona il·luminació i una música envoltant, especialment composta per a l'obra i per interpretar els versos d’Antonio Machado; eren el fons de les danses d'Àngel Espartero i la bailaora de l'Albaicín granadí, Irene Rueda, resultant espectacular la seva interacció. Ambdues formes artístiques es van anar alternant per crear un ambient propici a l’evocació, com un despertador d’emocions viscudes, oblidades i en aquells moments recordades.
El públic, hipnotitzat per la màgia que emanava de l'escenari, es va deixar portar pels efectes d'una interpretació musical encisadora a càrrec del mataroní Domingo Patricio, magistral amb la seva flauta travessera, vingut especialment per a l'ocasió des d'Hamburg i de les guitarres concertades de Juan Antonio Moya, Toni Abellán i Pablo Fernandez, tots acaronats per la percussió de Jesús Campos. Al piano, Vicente Marín, que anava repuntant amb les seves melodies els intervals de la representació.
A les veus, Laura Marchal, de registre prodigiós i tendresa dramàtica, la potent veu del jove cantaor gadità Juan de la Lola, i la mataronina que viu a Granada, Laura Fernández, representant en l’escenari de les persones amb discapacitat. Així van anar fluint els diferents “palos” del flamenc, onze en total, amb les lletres del poeta. La simbiosi amb el públic es podia mastegar.
La innovadora proposta teatral de La emoción de las cosas va impulsar als artistes de l'espectacle a explorar els límits de la passió i la sensibilitat flamenca. Fet que sumat als altres d'elements escènics i narratius: la veu i el saber dramàtic de Juanjo Cardenal representant al mestre apòcrif Juan de Mairena, com a pal de paller de l'obra, alternant amb Juan Antonio Ciller com a rapsode dels versos que es cantaven. El conjunt va deixar als espectadors la sensació d'haver assistit a una obra de teatre poètic musical diferent d’altres: teixidora d’emocions, captivadora dels sentits i mirall de les històries íntimes que ens parla Antonio Machado i que, molt semblants, pasturen en les valls del pensament de cadascú.
Al final de l'espectacle el públic va aclamar els artistes amb una prolongada i mantinguda ovació, així com a l’autor, Manuel Patricio, que va pujar a l'escenari entre aplaudiments i crits juntament amb el director de l'obra, el periodista Luis Álvarez Aparicio.