El director de Televisió de Mataró (TVM), Lluís Lligonya, ha mort aquesta matinada de divendres, als 59 anys, després que fa gairebé un any se li va detectar un càncer. Lligonya, conegut pels seus amics com a "Bis" ha estat director de la televisió privada local des dels seus inicis, a mitjan dels anys 80, i, darrerament, havia aconseguit per TVM una de les dues llicències de Televisió Digital Terrestre per a canals privats al Maresme.
Reconegut sobretot com a fundador, director i ànima de TVM, Lligonya també va destacar, amb anterioritat, com a màxim responsable en l'àmbit del tèxtil i el gènere de punt a la secció local de CCOO. Ho va ser a finals dels anys 70, en plena transició cap a la democràcia, època en què aquest sector econòmic clau de la ciutat es trobava immers en una de les seves crisis més importants. De tots aquells anys en va quedar la relació de Lligonya amb el PSUC i després amb ICV.
La passió pel món de l'audiovisual (era un gran aficionat del cinema i va formar part del Film Ideal Club) i la inquietud que sempre va mostrar per les noves tendències en aquest àmbit va ser el què el va portar a crear el canal de televisió local. La iniciativa va sorgir arrel del curset de vídeo, la gran innovació tècnica del moment, que ell mateix va organitzar a principis de la dècada dels 80. El grup de persones que s'hi van reunir van acabar formant el Col·lectiu de Mitjans Audiovisuals de Mataró, entitat cultural sense ànim de lucre que va ser la llavor de TVM.
El canal local va celebrar la primera emissió l'any 1984, des dels estudis de Can Xammar, amb un programa especial dedicat a la Fira de Mataró conduït per Maria José Recoder, actual regidora de CiU, i el crític d'art Pere Pascual. TVM va ser un dels deu primers canals locals que es van crear a Catalunya, seguint els passos de la degana Televisió de Cardedeu. Després de dos anys de proves, TVM va començar les seves emissions regulars diàries per Les Santes de 2006, des dels nous estudis a la galeria Tertre (carrer Álamos). TVM va establir llavors la seva columna vertebral, que s'ha mantingut fins l'actualitat: programes informatius, debat i magazin, completats amb espais per a les entitats i col·lectius de la ciutat. La filosofia sempre ha estat ser una televisió propera a la ciutat i que servís d'altaveu als diversos col·lectius de la ciutat ha dit Pep Andreu, cap de programes de TVM. El Ple de l'Ajuntament va reconèixer l'any 1993 la tasca de servei públic del canal dirigit per Lluís Lligonya, i va decidir per unanimitat cedir-li l'ús de la nau de Can Marfà, ja que els estudis del carrer Álamos havien quedat petits.
Relació amb l'Ajuntament
L'any 2004 l'entitat va celebrar el seu 20è aniversari amb un acte al Teatre Monumental. Un any més tard, TVM i Ajuntament signaven un conveni a través del qual el consistori finançava el canal amb una subvenció anual de 100.000 euros. A canvi, TVM es comprometia a donar informació sobre els plens municipals, sobre els processos de Participació Ciutadana i altres activitats de l'Ajuntament. Lligonya va manifestar clarament, però, que l'aportació no entelaria la independència informativa. Un mitjà de comunicació no pot ser el portaveu del Govern, perquè llavors està condemnat al fracàs. No hem volgut convertir TVM en el NODO de l'alcalde, comentava en una entrevista a Mataró Report el 2004.
La darrera gran victòria de Lligonya va ser la concessió a TVM d'una de les dues llicències privades de Televisió Digital Terrestre (TDT) en l'àmbit del Maresme. L'inici de les emissions en digital s'iniciaran a principis de 2008; un projecte ambiciós que l'equip de TVM haurà de tirar endavant sense la guia de Lligonya, sense poder agafar-se a la seva gran capacitat per convèncer i engrescar la gent, tal i com recorda Pep Andreu.
Valors que seguiran vigents
A pesar de la pèrdua de la seva gran icona, els responsables de TVM no pensen apostar per cap canvi en la filosofia de treball. "Seguirem fidelment els valors que va aportar en Bis a la televisió local: la proximitat, la pluralitat i la independència" ha explicat el director adjunt del canal, Jaume Puig. "Aquests valors són el seu llegat, evidentment ens els creiem i els seguirem mantenint. Que ningú esperi canvis radicals perquè no se'ls trobarà".