Un total de 44 càrrecs de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), entre els quals hi figuren l’alcalde de Mataró Joan Mora i el cap del grup municipal del PSC Joan Antoni Baron, s’han vist esquitxats per un fet derivat ‘Cas Mercuri’. S’investiga si aquests càrrecs van rebre possibles sobresous de la Federació. Els dos polítics mataronins reconeixen obertament haver cobrat diners de l’FMC com a remuneració per la seva feina -diners que han declarat a Hisenda- però al·leguen que desconeixien del tot aquestes possibles irregularitats, neguen que es tracti de cap cas de corrupció i han anunciat que tornaran tots els diners percebuts.
El Cas Mercuri és una presumpta trama de corrupció urbanística i altres irregularitats on hi ha implicats dos alcaldes vallesans del PSC, Manuel Bustos (Sabadell), i Maria Elena Pérez (Montcada i Reixac), a més de l’exsecretari d’organització del partit, Daniel Fernàndez. Bustos, a més, va ser el president de l’FMC. La jutgessa que investiga el cas Mercuri ha obert una peça separada per investigar el presumpte cobrament de sobresous per part de 44 càrrecs de la Federació durant els anys 2011 i 2012, època en què Bustos era president (l'actual és Xavier Amor, alcalde socialista de Pineda de Mar), tot i que de moment no ha imputat a cap dels investigats.
La interlocutòria i l’atestat dels Mossos d’Esquadra d’aquesta peça detalla els cobraments percebuts pels 44 càrrecs. La Plataforma Sabadell Lliure, acusació particular en el cas Mercuri, va fer ahir dijous una roda de premsa per detallar-ne el contingut, on hi figura que Joan Mora, actual vicepresident de la Federació de Municipis, va cobrar 5.000 euros. Baron, com a membre de l’anterior comitè, 1.326 euros. A la llista, fins a sumar els 44 investigats, hi ha noms d’arreu del país, de tots els colors polítics, amb alcaldes i exalcaldes del PSC, CiU, ERC, PP i ICV, que en aquests dos anys haurien percebut quantitats entre els 800 i els 23.000 euros
Dieta o sou?
La qüestió és ara dirimir si aquests diners s’han pagat de manera irregular. Segons va manifestar ahir la Plataforma Sabadell Lliure, en principi eren quantitats que es percebien com a dietes i desplaçaments per assistir a les reunions de l’FMC. Però la mateixa Plataforma ho posa en dubte, ja que apunta que els alcaldes de l’àrea metropolitana de Barcelona, més propers a la seu de la federació, sovint rebien més diners que d’altres que venien de punts més llunyans. Consideren que les quantitats es rebien segons la jerarquia de la federació, cosa que aproximaria més aquests pagaments a la figura de sou que no al de dietes. I aquí recorden que un càrrec públic, com ara un alcalde, "només pot rebre un sou".
El que s'ha de resoldre, per tant, és en concepte de què els càrrecs d el'FMC rebien aquests diners: si era directament una remuneració per la feina realitzada, o diners en concepte de dietes i desplaçaments, o bé una bestreta que calia justificar. A partir de 2013 aquestes remuneracions van quedar anul·lades.
L'informe d'un bufet d'advocats realitzat el mes de febrer passat va dictaminar que aquests cobraments s'havien de considerar com a anticipaments de dietes. Però ningú de la Federació va avisar els càrrecs afectats, segons ells, que calia que justifiquessin les despeses realitzades amb els diners ingressats. De fet, no se'n van assabentar fins dilluns passat en una reunió amb l'actual president de la Federació. Els alcaldes que ara estan sent investigats se senten enganyats i traïts per la Federació, especialment pel seu secretari general, Adolfo Moreno, home de confiança de Bustos, que a més està imputat per un altre cas de malversació de fons també vinculat al Cas Mercuri.
Mora, un dels vicepresidents
Joan Mora és un dels 8 vicepresidents de l’FMC, juntament amb els alcaldes del Prat de Llobregat, Reus, Centelles, Hospitalet de Llobregat, Tarragona, Solsona i Castelldefels. Mora va cobrar 5.000 euros, quantitat similar al de la resta de vicepresidents. L'alcalde reconeix sense cap problema aquests pagaments, entesos com a remuneració pel treball realitzat per a la Federació.
A la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró celebrada dilluns passat, l'alcalde va mostrar als representants dels grups municipals la seva declaració de la renda, amb els diners percebuts per part de l'FMC i corresponentment declarats. Mora, a més, ha dipositat la quantitat percebuda (els 5.000 euros cobrats més l'IRPF i la resta de retencions aplicades, fins arribar als 9.000 euros), per retornar-la íntegra si es demostra que els pagaments no estaven fets d'acord a la legalitat. Mora, a més, vol promoure un front comú dels alcaldes afectats per depurar responsabilitats a la Federació.
La resposta de Baron
Joan Antoni Baron, per la seva banda, també es mostra disposat a retornar tots els diners percebuts si és necessari. En el seu cas, 1.326 euros, segons el document fet públic per la Plataforma Sabadell Lliure, com a membre del consell nacional de l'FMC. En la mateixa línia que Mora, el cap del grup municipal socialista assenyala que en cap moment van tenir la sensació de percebre diners de manera il·legal, sinó com a remuneració pel treball realitzat a la Federació; i assenyala que tots aquests cobraments els ha declarat convenientment a Hisenda.