8 mesos després del final de la campanya arqueològica al solar del que ha de ser el Parc de l’Economia Circular del Maresme, el temps sembla aturat en aquesta part del polígon de Mata-Rocafonda, a Mataró. L’aparició d’importants restes arqueològiques i el fet de trobar-nos davant una realitat única i un jaciment important d’època visigòtica va pausar temporalment el procés de construcció de l’equipament, en espera que la Generalitat validi el que va proposar l’Ajuntament de Mataró: treure la troballa i traslladar-la a un solar proper per a un futur centre d’interpretació de la mateixa. Ha passat mig any i hi ha mutis sobre la previsible autorització autonòmica de l’operació però on sí que hi ha novetat i moviment és entre els contraris al trasllat i els defensors de preservar in situ el jaciment.
Els seus són moviments in extremis. En el moment que la Generalitat autoritzi el trasllat, les restes de Ca la Madrona podran ser mogudes (per part d’una empresa especialista, s’entén) pel que les darreres setmanes i mesos hi ha hagut corredisses. De la unió inicial de tres entitats d’historiografia local i una recollida de suports s’ha passat a un nou estadi: la creació d’una entitat nova en defensa del patrimoni cultural de la comarca del Maresme i un moviment de tipus legal: una denúncia contra la concessió de la llicència d’obres en favor del Parc de l’Economia Circular. Dimarts 10 es va presentar en societat la nova ADEPAC, subjecte que vol ser rellevant a partir d’ara a l’hora de vetllar perquè el futur no passi per esborrar la història.
Les notícies al teu Whatsapp
- Els titulars destacats de cada dia, directes al teu mòbil. Fes clic a aquí, envia la paraula Alta i guarda't el número a l'Agenda.
- També pots trobar Capgròs a Telegram i subscriure’t als newsletters diaris de Capgros.com.
L’ADEPAC és l’Associació en Defensa del Patrimoni Cultural de Mataró i el Maresme. Una entitat nova de trinca que vol ser paraigües i xarxa per articular moviments com el contrari al trasllat de Ca la Madrona, el jaciment visigòtic de Mataró. Aquest és el primer embat, però busquen socis, suports i ressò per amplificar les seves reivindicacions. Fan una lectura molt crítica de casos com aquest de Rocafonda, ara o el del jaciment romà del Roser, a Calella. I en la presentació de l’entitat, de fet, hi va haver persones d’aquestes localitats o d’altres com Badalona. Sensibilització en xarxa, volen propiciar.
Ca la Madrona és compatible amb el Parc de l’Economia Circular
Una vuitantena de persones van assistir al Cafè de Mar al primer acte convocat per l’ADEPAC en el decurs del qual Quim Garcia, antic arqueòleg municipal, va tornar a explicar la importància del jaciment visigòtic de Rocafonda i la seva interpretació sobre la importància que té. Garcia, que va elogiar la qualitat de l’excavació realitzada, va explicar que “és inusual trobar-nos en un jaciment que es calcula d’unes 400 tombes al voltant d’un edifici que seria de culte, d’una època de la que no tenim troballes equiparables”. L’arqueòleg va tornar a advocar per no moure les restes de la ubicació on s’han trobat, defensant fer compatible la seva preservació i protecció amb el futur equipament de gestió de residus.
“Estem parlant d’uns 100 metres quadrats en un solar total de 18.000 que sabem que també està farcit de restes. No és cert que sigui incompatible amb el projecte ja que quan ha calgut s’han canviat planejaments, és només qüestió de voluntat i sensibilitat”, va dir. En les intervencions posteriors de públic i associacions adherides a l’ADEPAC, es va repetir el plantejament. “Ca la Madrona no se salvarà si no es queda al seu lloc”, va dir Jaume Vellvehí del Grup d’Història del Casal.
L’ADEPAC vol seguir el cas de Ca la Madrona i fer el seguiment d’altres zones de Mataró que esperen desenvolupaments urbanístics ja definits tot i ser àrees d’expectativa arqueològica. Perquè aquesta figura del planejament, que identifica les zones on és obligat d’excavar abans de fer-hi el que sigui, és la clau de la denúncia de l’entitat al seu front judicial. Volen que s’investigui les presses per concedir la llicència al Parc de l’Economia Circular. Així, denúncia, sensibilització i xarxa són els moviments per intentar parar el trasllat de Ca la Madrona.