J. V.

Municipis de l’entorn de Mataró debaten sobre el traçat del tren orbital

Mataró presentarà al·legacions al projecte per tal de rebaixar les afectacions i preservar millor les Cinc Sènies

El traçat de la futura línia del tren orbital ha centrat la segona reunió entre els municipis de l’entorn de Mataró, que s’ha celebrat aquest divendres, dia 24, a Argentona. El regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, ha participat en aquesta trobada a la qual també han assistit representants dels ajuntaments d’Argentona, Cabrera, Cabrils, Dosrius, Òrrius, Llavaneres i Vilassar de Mar. Aquestes reunions tenen com a objectiu la coordinació urbanística i territorial entre aquests municipis, que l’any 2006 van recollir en la Declració de la Riera d’Argentona la seva voluntat de cooperar i treballar conjuntament al voltant d’aquestes qüestions. En la primera de les reunions, celebrada el desembre passat, es va debatre principalment sobre el Pla Territorial Metropolità. Aquesta segona reunió celebrada avui ha servit per debatre sobre la reserva de sòls de la línia orbital ferroviària. En aquest sentit, Bassas explica que Mataró presentarà al·legacions al projecte de traçat per tal de “rebaixar les afectacions” i aconseguir que el traçat “sigui respectuós amb les Cinc Sènies”. “Volem que el 100% d’aquest tram estigui soterrat”, explica el regidor. Bassas afegeix que abans de presentar les al·legacions es celebrarà un Consell de Ciutat específic per tractar d’aquest tema.

Argentona vol modificar el traçat

Per la seva banda, l'Ajuntament d'Argentona presentarà al·legacions al traçat del futur tren orbital. Segons explica el regidor d'Urbanisme, Xevi Collet, es proposa modificar aquest traçat a l'entrada i sortida del municipi, en els seus extrems nord i sud. Collet detalla que a la part nord, al veïnat dels Pins, es proposa desplaçar el tren orbital a l'altre costat de l'autopista per no afectar un conjunt de masies. A la zona sud, l'Ajuntament vol moure lleugerament el traçat per no afectar el polígon industrial del Cros.

Aquesta al·legació que fa referència al Cros afecta també a Mataró, ja que és en aquest punt en el qual el tren s'endinsa a la capital del Maresme. És per això que ara els dos municipis estudiaran la proposta per veure si és possible l'acord i, d'aquesta manera, fer més pressió a la Generalitat. El regidor d'Urbanisme de Mataró, Ramon Bassas, veu positiu el fet d'establir una estratègia conjunta.

Els assistents han acordat celebrar una tercera sessió de treball abans de l’estiu, durant la qual es preveu tractar temes genèrics que afecten al territori, com la Carta del Paisatge de la riera d’Argentona, o el Pla especial del Montnegre-Corredor.