-

V. B.

Música per crear comunitat

El projecte 4 Cordes, de l'EMMM i l'escola Germanes Bartomeu, atreu l'atenció de l'Auditori de Barcelona i de projectes educatius Europeus

El projecte 4 Cordes és la demostració que la música va molt més enllà del plaer personal de l’oient o de l’habilitat del músic per llegir i interpretar una partitura. La música és una gran eina educativa, i fins i tot és capaç de construir comunitat, sentiments de pertinença i de cohesió, especialment en col·lectius de risc. 4 Cordes és un projecte nascut ara fa tres anys en el sí de l’Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM), dins de l’àrea de música i comunitat. El seu objectiu és oferir nous recursos per abordar les realitats de l’entorn dels nens i nenes de 3r, 4t i 5è de Primària del CEIP Germanes Bertomeu. Com fer-ho? Doncs a través de l’aprenentatge artístic. Els alumnes que hi prenen part desenvolupen habilitats instrumentals a través de dos instruments de corda, el violí i el violoncel. Però la iniciativa no es queda pas en aprendre a tocar aquests instruments, cosa que es podria realitzar en qualsevol escola de música. 4 Cordes vetlla pel desenvolupament de competències socials, comunicatives i relacionals dels alumnes que hi participen.

“Des de l’Escola Municipal de Música i l’IME es va fer un diagnòstic que va considerar que Germanes Bertomeu, per les seves característiques, era l’escola que podia abraçar aquest projecte d’una manera més àmplia i global, en una fase iniciàtica del projecte”, explica Laia Serra, coordinadora del 4 cordes. Es tracta d’una escola situada al barri de Rocafonda, amb una realitat social complexa i un alt índex d’alumnat d’origen estranger. El Germanes Bertomeu és considerat un Centre d’Atenció educativa preferent (CAEP), una qualificació que reben els centres l’alumnat dels quals es consideren que tenen especials dificultats per assolir els objectius generals de l’educació bàsica a causa de les seves condicions socials i culturals. El projecte parteix de la capacitació tècnica de nenes i nens de 3r i 4rt de primària, que aprenen tocar el violí i el violoncel durant l’horari lectiu. Però la iniciativa no es queda aquí. “Anem més enllà de la qüestió purament instrumental i musical, ja que també actuem en matèries com la comunicació, la relació amb l’entorn i les famílies, des d’una perspectiva educativa global”, diu Serra. 4 Cordes forma part del que es coneix com a “música i comunitat”, una disciplina educativa que prové principalment dels països anglosaxons i que s’està aplicant amb èxit des de fa més de 30 anys.

El projecte 4 Cordes compta amb una orquestra pròpia, integrada actualment per una quinzena d’infants. La majoria són alumnes de 5è de primària del Germanes Bertomeu, que es van formar com a músics en els dos anys previs i actualment continuen els seus estudis musicals a l’EMM. També hi prenen part alguns alumnes de 3r i 4t que actualment hi estan immersos i que destaquen per les seves capacitats i actitud davant del projecte. El talent d’aquests petits músics ja s’ha pogut copsar en concerts com el que van oferir el mes de maig passat al Fossar Xic. L’objectiu, però, no és formar una orquestra infantil ben afinada, sinó que l’aprenentatge musical sigui per als infants un vehicle de transformació de la seva realitat, involucrant directament a les famílies i a l’entorn del projecte. Es vetlla tant pel desenvolupament de les competències socials, comunicatives i relacionals dels infants, com per la creació d’espais de cooperació amb les famílies i entitats del barri.

L’Auditori s’hi fixa
La dimensió social del projecte 4 cordes ha cridat l’atenció d’organismes importants, com ara l’Auditori de Barcelona, que l’ha adoptat per al seu projecte ‘Et toca a tu’. Durant el curs vinent se celebrarà la segona edició d’aquesta iniciativa, que consisteix bàsicament en la preparació d’un concert participatiu on els músics de l’OBC (L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya) comparteixen escenari amb nens i joves de barris socialment complicats. En la seva estrena, hi van participar infants del Raval (de l’entitat Xamfrà) i de Badalona Sud. Durant el curs vinent serà el torn dels de Germanes Bertomeu. Sònia Gainza, directora de L’Auditori Apropa -el departament de responsabilitat social de l’organisme- considera que el 4 Cordes “s’adhiu perfectament” a la filosofia del projecte. “Ens sembla molt interessant aliar-nos amb entitats que ja treballen amb la música com a eina de desenvolupament i integració social als barris”, afegeix Gainza. A través d’Et toca a tu, s’aconsegueix donar visibilitat a aquests projectes, i alhora s’ofereix l’oportunitat als infants que hi prenen part de treballar amb músics professionals en recintes com l’Auditori..   El 17 de maig de 2013 és la data escollida per presentar a l’Auditori, en forma de concert, el resultat de tot aquest treball. 

Germanes Bertomeu també participa, a través del 4 Cordes, en el projecte Europeu Comenius, una iniciativa educativa innovadora que posa en contacte escoles de diferents indrets d’Europa. En aquest cas, dels Països Baixos i Estònia. Mataró viurà el capítol final d’aquest projecte el maig del 2013, amb un concert conjunt dels alumnes de totes les escoles participants.

Etiquetes: