Prop d’un centenar de persones es van acostar dissabte passat, dia 26, a l’acte d’inauguració del Centre de formació permanent de les Tres Roques, un nou equipament de ciutat ubicat al barri de Cerdanyola que oferirà a partir d’aquest curs un ampli programa de cursos i tallers de tot tipus per a potenciar la formació al llarg de tota la vida. L’acte va estar presidit pel Conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ja que la construcció de l’edifici, que forma part Projecte d’Intervenció Integral de Cerdanyola, ha estat finançat al 50% per la Llei de Barris de la Generalitat. Nadal va afirmar que les Tres Roques simbolitza “la quinta essència” d’aquesta llei de barris. “La llei no tan sols fa carrers i places, sinó que vol relligar el cos i l’anima de la ciutat”, va apuntar el conseller, que considera que l’equipament és paradigmàtic perquè “reuneix els valors de la cultura, l’educació, el coneixement i la cohesió social”.
L’edifici, situat a la plaça del Canigó, sobresurt de manera espectacular en l’entramat urbà de Cerdanyola Nord. De fet, la seva arquitectura va ser destacada en tots els parlaments inaugurals, i també va causar bones sensacions als assistents a la visita guiada pel seu interior. L’equipament és una aposta liderada per ICV en el sí del govern municipal, que han aconseguit tirar endavant tot i el seu elevat cost (1.700.000 euros finançats per Ajuntament i Generalitat) en moments de conjuntura econòmica complicada. La presidenta de l’IME, Conxita Calvo, va defensar el projecte de les Tres Roques per la necessitat d’oferir “formació permanent des de l’administració pública”. Calvo va recordar que és un “equipament únic” a la ciutat que ha de permetre als ciutadans “actualitzar el que saben i créixer com a persones”. “El millor capital d’un país és la formació dels seus ciutadans”, va assegurar. L’alcalde Joan Antoni Baron va defensar, per la seva part, la ubicació de les Tres Roques, lluny del centre de la ciutat. “Sempre ho dic, tot Mataró és Mataró, i si als ciutadans els interessa l’oferta, ja no hi haurà distància que valgui”, va apuntar. Segons Baron, es tracta “d’un equipament de ciutat que té un impacte molt positiu en el barri. En la mateixa línia va anar el discurs de Salvador Herraiz, membre del Consell del Pla Integral de Cerdanyola. Tot i així, Herraiz va reclamar que la sala d’actes es pugui utilitzar puntualment per les entitats del barri, i va reclamar que entre l’oferta de cursos també n’hi hagi un de dedicat a “l’educació cívica dels ciutadans”.
El Centre de formació permanent de les Tres Roques compta amb diverses aules, espais polivalents amb connexió a Internet, sales de reunions i espais de lectura repartits en tres plantes. El seu programa educatiu, que s’inicia aquest octubre, ha estat elaborat per l’IME i la Diputació de Barcelona, i toca àmbits com la salut i el creixement personal, els recursos, l’expressió, la ciència, la naturalesa i el medi ambient, les humanitats i les ciències socials. Les propostes són molt variades, ja que engloben des de tallers d’agricultura ecològica per a hortolans urbans fins a cursos d’art contemporani basats en la col·lecció de la fundació Carmen i Lluís Bassat, passant per cursos de fotografia digital, reeducació postural, coaching, improvisació teatral, ioga o tècniques per a parlar en públic. “Ara toca lligar el més sofisticat amb el més elemental”, va dir Nadal en referència a l’oferta formativa del centre.
La jornada de portes obertes de dissabte passat es va complementar amb una proposta teatral a càrrec dels alumnes de l’Aula de Teatre, titulada SimulAccions i conformada per cinc petites obres diferents. D’altra banda, el vestíbul de l’edifici acull l’exposició “Joan Amades, la memòria d’un poble” que dóna a conèixer la persona i l’obra del folklorista català en el 50è aniversari de la seva mort. Les Tres Roques anirà acollint exposicions al llarg de tot l’any.