En el Nadal que ens podem moure menys, per què no regalar Mataró? Foto: R. Gallofré

Cugat Comas

Un Nadal per regalar Mataró: 10 idees en clau local

10 detalls o experiències 100% mataronines amb les quals podem complir amb la tradició de Nadal i, alhora, fer ciutat

Nadal és temps de regals https://www.capgros.com/actualitat/mataro/propostes-regals-mataronins-capgros-1638_801403_102.htmli això no ho podrà evitar ni tan sols l’emprenyadora pandèmia de Covid-19. El calendari ritual és propens a regals de tota mena. Porten regals els tres Reis Mags d’Orient i també el Pare Noel. Caga regals el Tió i apareixen regals sota l’arbre. El que no regala un familiar pot arribar de l’amic invisible d’amics o companys de feina. Es fan presents en algunes empreses, s’enduen records alguns clients. Hi ha pacients que complimenten els seus doctors amb petits obsequis. Hi ha compromisos, trobades o àpats a les quals no pots comparèixer amb les mans buides. Els regals són el gran element comú de totes les festes i algun dia algú hauria de calcular quants quilòmetres de cinta adhesiva (celo, com se li ha dit tota la vida) es consumeixen en aquests 15 dies que fan girar la fulla de l’any.

Tot i la incertesa predominant amb les restriccions, després dels primers dies i setmanes de campanya, hi ha una cosa que és evident: hi ha ganes de comprar i la gent té una mena d’impuls compensatori per un any que ha estat duríssim i ensopit. A més, els condicionants vigents de restriccions ha propiciat, tant per activa com per passiva, que es reforci el vincle comercial entre el teixit de la pròpia ciutat i els seus ciutadans. Aquesta seria la regla de 3 d’aquestes festes: si per Nadal toca fer regals i pràcticament no ens podem moure de Mataró, a on hem de comprar? La resposta és òbvia.

I ja no només és comprar al comerç de la ciutat, sinó també fer-ne proselitisme i mirar de posar l’accent local (fins i tot localista, en alguns casos) en aquells detalls que comprem per altri. En aquest Especial inclòs dins la campanya #noetdeixisperdreelNadal intentem donar idees d’alguns regals 100% mataronins. Que ens permetin fer Nadal, fer ciutat i fer content a qui els obri. Perquè fins i tot aquesta pot ser la màgia de Nadal, que permeti regalar bocins de la teva pròpia ciutat.

Un vetall ampli del que fem una selecció

Repassarem, doncs, diferents opcions fent una selecció (necessàriament parcial, necessitaríem una enciclopèdia per reunir tots els regals mataronins) del que es pot trobar i suggerint d’accentuar aquest vincle local amb els presents d’aquestes Festes. Des dels llibres que són novetat als elements gastronòmics típics d’aquestes dates, passant per algunes de les (de moment poques) experiències que no s’han prohibit i que es poden viure en família o grup. Idees de regals perquè darrere del paper que els recobrirà d’incògnita hi hagi quelcom que pugui fer somriure a qualsevol capgròs.

10 IDEES DE REGALS MATARONINS

La reproducció de la Laia

Una Laia l'Arquera, símbol de Mataró

En dues dècades i dos anys ja es pot ben dir que la Laia l’Arquera, la icònica escultura monumental que l’enyorat Josep Maria Rovira i Brull va palplantar a l’entrada de Mataró pel sud ha triomfat com a gran símbol de la ciutat. La seva silueta és imatge de figures, de joies i arracades i d’una àmplia nòmina de productes i records. Regalar la Laia ve a ser obsequiar amb un record 100% de Mataró i rebre aquest símbol per part de mataronins que formen part de la diàspora geogràfica i que tornen a casa, com el torró, per Nadal segur que els farà una il·lusió especial.

Segons el seu autor, Rovira-Brull, la Laia té l’esperit de les cultures prehistòriques, representa la unió de l’home i la terra. Tot això hi cap al souvenir més mataroní.

Mel i espelmes de la Fundació Maresme

Mel i espelmes d’en Santi, de la Fundació Maresme

Ajudar a la Fundació Maresme en la seva tasca quotidiana en favor de les persones amb discapacitat va molt més enllà de les Dissantes. La figura d’en Santi, també. Un dels regals que podem fer per exemple és comprar lots i productes nadalencs que garanteixen un 100% de salut, proximitat i amb valor social.  L’apicultura és una de les vies de treball del CEO del Maresme. A la finca de Can Parcala a Cabrera hi tenen més de 150 ruscos i cuiden al voltant de 7,5 milions d’abelles. La producció de mel dels ruscs supera la tona anual, que posen a la venda en diversos formats, així com en lots de Nadal o detalls. 

Acompanyant la mel, aprofitant la cera, també s’elaboren espelmes que sempre han cotitzat a l’alça com a detall per fer especial les vetllades. Les espelmes en forma del propi Santi, imatge icònica, són un altre dels productes que podem trobar tant a la botiga física com sobretot on-line de la Fundació. El calendari solidari o les mascaretes, que han tingut molt bona sortida, també.

La mel de Can Parcala  és de mil flors, no té additius i està reconeguda per la seva alta qualitat i valor afegit. És 100% mel de proximitat recol·lectada per abellaires de la Fundació 

  • On: A la Fundació Maresme i a la botiga on-line
  • Preu: De 5 a 13 euros
     

El nou llibre de la col·lecció d'i15

El Llibre ‘Mataró fa festa amb lletra i música’ de i15! Associació Cultural

Ideal perquè no oblidem, a nivell de família, cap de les cites especials del calendari que la maleïda pandèmia ens ha escatimat. I15! presenta un llibre per a infants que s’inicien al món de la lectura a través de les festes de Mataró i les seves músiques. Mataró fa festa és la tercera publicació de la col·lecció “amb lletra i música” i tanca la trilogia que es va iniciar l’any 2007 amb Les Santes i el 2019 amb Carnestoltes. En aquest cas, a través de dibuixos de l’il·lustrador mataroní Roc Casas, es donen a conèixer les vint festes i fires més conegudes i tradicionals de la ciutat, des de la Cavalcada de Reis, passant per la Fira, les festes de carrer i barri o Sant Simó.

Com en la resta de publicacions de “amb lletra i música”, cada il·lustració compta amb una frase que representa els actes en lletra lligada i de pal, tres elements a conèixer i la música o sons que l’acompanyen. Al final del llibre es pot trobar més informació dels actes que s’il·lustren per tal que les famílies i docents tinguin un punt de partida per explicar cada una de les festes. El llibre va acompanyat amb un CD gravat per l’ocasió per músics professionals de Mataró.  També es poden trobar les músiques a través dels codis QR que hi ha a cada pàgina. Podrem trobar músiques i sons mataronins com la Fogonada, el toc de Fangar dels Armats, o el ball de Pescadors de Sant Simó.

  • On: A l’oficina de turisme, a l’Artijoc, a Batlle Fotografia, a Buc de Llibres, a la llibreria Maresme i a la llibreria Márquez.
  • Preu: 15 euros

“Tres-cents”, a La Destil·leria

Obres d’art i joies de ‘Fins a tres-cents’

Si ets d’aquella gent que apostes per regals únics o algun dels teus aliats en forma de Reis, Tió o el que sigui t’han de fer l’assistència de gol clau, para atenció que pots regalar art. Tal com sona. Ja s'ha inaugurat «Fins a tres-cents», la mostra col·lectiva de Nadal en la que es poden adquirir obres d’art de diferents artistes, principalment de Mataró i el Maresme a un preu de fins a 300 €. Enguany, són més de 20, els artistes que hi exposen. Escultura, joieria, ceràmica, pintura o il·lustració... Un aparador d’art que creix any rere any amb peces úniques d’artistes del territori. 

Hi trobarem obra d’Aina Dorda, Catherine Lorton, Daniel Entonado, Enric Punsola, Esther Zaragoza, Golly, Ico - Xavier Rosales, Inma Jordà, Ivan Floro, Joan Serra, Jordi Prat Pons, Josep Serra, Laia Arnau, Maggie Michalowicz, Marc Prat, Mia Llauder, Pía Sommer, Pierre Radisic, Ramon Pons, Ricard Jordà, Solange Dalannais, Vanesa Linares i Ana Garcia. També s’hi trobarà les joies fetes per les alumnes de l’Escola de joieria de La Destil·leria i aprofitaran l’ocasió per presentar una joia sorpresa i exclusiva, feta per totes les alumnes. Una gran oportunitat per adquirir i regalar art i peces de disseny. 

  • On: A la Destil·leria a partir del dia 18
  • Preu: Segons l’obra

El nou llibre de Lola Casas

Poesia local i llibres d’història de Mataró

Regalar cultura en general i llibres en particular sempre és una opció guanyadora i, a més, no té perquè circumscriure’s a l’època de festes sinó que sempre pot tirar. Una de les idees que cal reforçar en aquest sentit és que, òbviament, els llibres amb accent mataroní només els trobarem a Mataró pel que val la pena escoltar els nostres llibreters de capçalera i els seus consells sobre com encertar o per on tirar si volem regalar la ciutat que es llegeix. Aquesta és una tria feta en col·laboració amb Dòria Llibres:

L’aparador de llibres mataronins per aquest Nadal és ampli i variat. Hi ha força poesia, com ara el nou llibre de Lola Casas, Temps de fred. Temps de calor, de l’editorial Mediterrània; un poemari capicua que convida a sortir a passejar, amb els sentits ben desperts, per acollir cada instant que la natura ens regala generosa al llarg de l’any. Les pells poroses’ de Dolors Martí Julià (Voliaana Edicions), ‘Mirades tankades’, de Cinto Amat (Neopàtria) o ‘La musa del silencio’, de Lluís Salvador (Abrapalabra) són altres opcions poètiques (també podem escollir ‘Far, mel i tisora’, de Julia Francino, guanyadora del premi Ventura Ametller). 

Hi ha llibres que poden funcionar perfectament com a regal, com ara ‘El tramvia Mataró-Barcelona desaparegut’ (Efados) o ‘Autobiografia de Mataró’, de la mà d’una trentena d’estudiosos de la ciutat, coordinats des de l’Arxiu Comarcal del Maresme. ‘Èxit, on tot comença’, la dura autobiografia de l’actor Roger Pera (Angle Editorial); el nou llibre de Bel Olid (‘A Contrapel’, Ed. 62).

Bons vins i bon entorn

Tast de vins modernista a la Casa Coll i Regàs

Per l’opció de regalar experiències, més que no pas un objecte que acabi perdut si no és del gust de qui el rep, una bona alternativa és posar-se en mans de la Fundació Iluro que ha convertit l’espai més distingit de Mataró, la Casa Coll i Regàs, en un escenari ideal per a tastos de vins (i d’altres) en grups reduïts (d’acord amb tots els protocols) i en presència de sommeliers professionals.  És una experiència exclusiva i genuïna, on la cultura arquitectònica modernista es fusiona amb enogastronòmica. Es pot fer la visita al marc incomparable de l’espai modernista Casa Coll i Regàs de Mataró, de l’arquitecte Puig i Cadafalch, tot gaudint de tastos i maridatges amb els millors productes de qualitat i de proximitat.

Durant l’activitat, els participants poden recórrer diferents estances de la casa fent una visita lliure, descobrint la seva arquitectura i història, a la vegada que gaudeixen dels millors vins i productes de qualitat com formatges, pernils, salaons, fumats, xocolates. Fa pinta de ser una gran experiència exclusiva i genuïna, sense sortir de Mataró!

 

  • On: Casa Coll i Regàs - casacolliregas.cat
  • Preu: 45 euros 

 

bosc vertical foto

Un circuit al Bosc Vertical

Molts cops un dels propòsits d’un regal és que qui el rep el pugui compartir amb els seus, siguin amics o família. Regalar experiències, dit així en genèric, està cada cop més de moda i al Parc Forestal de Mataró en tenim una a l’abast de tothom, amb circuits per a gent de totes les edats i un ampli ventall de possibilitats. És el Bosc Vertical i, fins a nou avís, val a dir que és de les poques activitats que es poden fer. Per tant val molt la pena. És obert i a través de la web pots guardar hora.

Al Bosc Vertical, els mateixos arbres del Parc Forestal que hi hem vist quasi tota la vida ofereixen un altre món de possibilitats. Ens permeten viure l’emocionant sensació de moure’t entre les copes dels arbres amb 8 circuits per a tots els públics, amb 160 activitats originals i divertides per alliberar adrenalina, gaudir de l’esport i l’aventura i sentir el contacte directe amb la natura.

Hi trobem aventures per a tots els gustos com la liana del Canopy, la tirolina vertiginosa del circuit Encantats, les innovadores taules d’snow, patinets i bicicletes per anar d’un arbre a l’altre. La diversió està garantida sense sortir del terme municipal de Mataró.

 

Neules artesanes made in Mataró

De neules a Catalunya se’n mengen a milions. Vés a saber si mai ningú no n’ha fet recompte. Però hi ha una clara diferència entre unes neules normals i corrents, a l’ús, i aquelles que són gairebé una joia dolça. Poques, potser cap, com les de Can Graupera que tenen anomenada i fins i tot fan venir gent de fora només atrets per la tradició, l’artesania i el gust únic dels productes del seu obrador. D’artesanes ho són totes, però endinsar-s’hi i preguntar és consultar un catàleg ampli, quasi com el d’una coneguda marca de mobles suecs.

Hi ha les gruixudes, que alguns tenen com a debilitat. Les fetes a mà, les farcides, les més corrents, les presentades en mode regal, les especials. Hi ha neules pràcticament per a tots els gustos i el cert és que no és estrany que, fins i tot, hi hagi una neula diferent segons el dia. Per Nadal, les que fan festa més grossa i potser en alguna altra ocasió podem baixar algun graó. La qüestió és que si hem de complir a mode de regal, les neules artesanes 100% mataronines garanteixen el fer quedar bé. 

 

  • On: Can Graupera
  • Preu: De 3 a 10 euros

 

L'excel·lent torró d'autor d'Uñó que en fa 25

El 25è Torró d’Autor de Ca l’Uñó

Una de les tradicions nadalenques més dolces de la ciutat compleix aquest any un quart de segle. La plasmació en un torró de l’obra i els gustos d’una artista mataronina presenta diversos elements novedosos, des del fet que la proposta de Catherine Lorton inclogui una inscripció escrita en llenguatge braille a l’agosarat de la proposta d’ingredients, que conjuga les ametlles, la sal Maldon’s i el whisky, sense oblidar-se de la xocolata, ingredient quasi obligat. El resultat és per llepar-se’n els dits.

La proposta d’aquest Nadal és una de les més agosarades i, alhora, un resultat sorprenent des de la primera queixalada. El torró és un praliné de mil fulles amb ametlles salades i trufat de xocolata 65% amb whisky. “La Catherine em va dir que li agradava la xocolata, la sal i el whisky i vaig veure que eren elements que casen molt bé entre ells però que calia equilibrar bé i ha estat tot un repte per tal que agradi al màxim de gent”, explica Claudi Uñó. La nota de tast indicada pel propi pastisser és aquest cop la mar de suggeridora: “primer notes el whisky i la trufa, després l’ametlla i no és fins que empasses que et va recordant la sal”.  Catherine Lorton, una artista local amb trajectòria en àmbits com el gravat o l’escultura, ha aprofitat l’oportunitat per dir-hi coses, amb l’obra que després Uñó ha reproduït de manera més que fidedigna en forma de torró. Ella mateixa va definir la seva proposta com “una obra amb un punt de misteri” i és per això que ha inserit en l’obra una frase escrita en llenguatge braille. “És una manera d’acostar una tradició com aquesta a una minoria, que s’expressa d’una altra manera”, va dir, i va convidar els mataronins a “tocar el torró, fer-se a la idea del llenguatge braille i resoldre el misteri del que diu”. L’obra de Lorton va més enllà de la inscripció en braille. Presenta també una sèrie de formes i estructures rodones inserides en el seu estil propi, el botonisme, amb el qual reivindica la dona més enllà de la seva utilitat.

  • On: Pastisseria Uñó
  • Preu: 30 euros

En Benjamí dels Pastorets, amb en Jonàs i en Mataties

Entrades pels Pastorets més especials a la Sala Cabanyes

Un d’aquelles sentències exagerades perquè sí però que agrada de dir és que tots els mataronins de pro han d’anar almenys una vegada a la vida a veure els Pastorets de la Sala Cabanyes. L’obra, amb més de cent anys de trajectòria, s’ha hagut de reinventar en un any en què cada cop que s’alça un teló, al darrera hi ha una mena de crit i reivindicació de la cultura com espai segur. La Sala ha fet mans i mànigues per complir de forma rigorosa i estricte amb tot el que exigeixen els protocols pel que el primer de tot és garantir (com està garantit) que complir amb la tradició i anar a Pastorets és segur.

Després hi ha l’espectacle en sí, l’Estel de Natzaret, que la directora Coral Consegal (primer any al capdavant del muntatge, déu n’hi do quin debut!) ha hagut de refer. Molta menys gent tant a dalt com darrere l’escenari, projeccions guanyant un nou pes, dos equips bombolla d’interpretació, menys durada. Però al cap i a la fi Pastorets, amb tot els que els fa únics. 

Regalar Pastorets és regalar-se un bocí condicionat de normalitat i, a la vegada, ajudar a la Sala.

  • On: Sala Cabanyes i on-line
  • Preu: 14 i 18 euros