Les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) han acusat els consells comarcals i el Departament d'Educació de negar beques menjador a infants de famílies de Mataró en situació irregular. Segons afirma en un comunicat, s'estan negant aquests ajuts perquè els progenitors no disposen de DNI o NIE, una situació que afirmen que també s'està donant a Tarragona. A Mataró les famílies, organitzades dins del Sindicat de l'Habitatge, ja van organitzar una protesta per denunciar-ho, que va posar de manifest els problemes de les famílies en situació irregular per aconseguir ajuts per als seus fills.
Les famílies denuncien un 'embut burocràtic' a Mataró
En el cas de Mataró, un grup de famílies afectades per la mateixa situació s'ha organitzat a través del Sindicat d'Habitatge de Mataró per denunciar l'"embut burocràtic" en el que es troben. L'aFFaC afirma que hi ha 140 alumnes en aquesta situació. Ha acusat l'administració de "tirar pilotes fora". En concret, a l'oficina de Serveis Socials perquè asseguren que fa falta un informe de vulnerabilitat per poder sol·licitar la beca sense DNI. L'obtenció d'aquest informe es pot demorar mig any.
L'Ajuntament de Mataró va respondre, arran de la protesta organitzada per una vintena de famílies a Serveis Socials, que aquestes famílies fins ara no són usuàries de Benestar Social i que, per poder-los concedir el citat informe de vulnerabilitat social cal entrar en el circuit que es marca des del propi departament, on es valora cada cas.
l'Agència Tributària pot donar un NIF alternatiu per aquests tràmits, segons l'aFFaC
Pel que fa a Tarragona, l'aFFaC ha detectat que hi ha 200 infants que no tenien accés a la beca menjador perquè el procediment establert pel Consell Comarcal exigia el DNI o el NIE. El Consell assegura que l'Agència Tributària així ho exigeix. Tot i això, l'aFFaC ha assegurat que l'Agència Tributària pot donar un NIF alternatiu per fer aquest tipus de tràmits. Des de fa sis mesos, l'associació ha estat mediant amb el Consell Comarcal del Tarragonès i el Departament d'Educació per trobar una solució per aquestes famílies. Ha lamentat però que no s'ha posat sobre la taula cap alternativa i continuen havent-hi 200 estudiants que reben un tracte "discriminatori" per part de l'administració pública per ser fills de migrants.
Davant d'aquestes dues situacions, l'aFFaC s'ha reunit amb Educació i amb els Consells Comarcals implicats. En el primer cas, asseguren que els van dir que no tenien constància de la situació i en el segon, "defugen responsabilitats i es neguen a establir circuits alternatius". L'organització, i el Sindicat d'Habitatge de Mataró, han causat l'administració de deixadesa de les seves obligacions i han exigit que es compleixi la normativa vigent, que explicita el dret d'aquests alumnes a rebre beques.
Més enllà d'això, han criticat la manca de voluntat de les administracions de trobar una solució al problema. En aquest sentit, han apuntat que la resta de territoris sí estan donant les beques a aquest col·lectiu i per això ha instat els que no ho fan a reunir-se amb aquests per valorar els mecanismes que estan emprant.