L’activisme pel dret a l’habitatge compta des de dilluns passat amb un nou actor a Mataró: el Sindicat d’Habitatge. En la línia d’altres moviments similars a l’àrea metropolitana i el Maresme, el Sindicat d’Habitatge va reunir a 70 persones en la seva primera assemblea, celebrada a la Plaça de Rocafonda. La seva idea és reunir-se setmanalment els dilluns en punts diferents de la ciutat per anar coordinant la seva acció i la seva lluita. L’enemic, el tenen clar: l’especulació i la desigualtat.
Expliquen els impulsors del Sindicat d’Habitatge que aquest moviment neix “arran de la greu situació que viu la ciutat de Mataró en matèria d’habitatge: pobresa energètica, exclusió social i residencial, barris extremadament empobrits i deixats per les administracions on la darrera crisi sanitària, econòmica i social de la Covid ha afectat especialment les classes populars i treballadores”. Constaten com els efectes de la triple crisi econòmica, social i sanitària s’ha acarnissat amb aquestes classes i com les “ha abocat a la misèria”.
L’enemic, l’especulació
“Volem combatre l’especulació urbanística dels darrers 60 anys a Mataró”, diuen des del Sindicat d’Habitatge. “Som una ciutat on fons voltors, grans propietaris i entitats bancàries han fet d'un dret com l’habitatge una mercaderia. Volem combatre els especuladors que juguen amb la vida de totes nosaltres i volem obrir un front de lluita davant la manca de política pública d’habitatge. No pot ser que una ciutat de 130.000 persones només hi hagi un part públic de 270 habitatges. És una xifra irrisòria i paupèrrima en barris que estan en risc extrem de pobresa”, resolen.
Es proposen combatre els preus abusius del lloguer, contra els abusos d’immobiliàries i grans propietaris i denuncien que el preu del lloguer s’endú en molts casos el 50 i el 60% del sou. Més enllà de l’especulació, a més, volen abraçar tot l’àmbit social i atendre la desigualtat imperant.
El Sindicat fa una crida a participar de les seves assemblees setmanals (la propera el dilluns 17 al Parc de Cerdanyola) cada dilluns i a seguir-los a les xarxes socials per enfortir-se en el seu objectiu. “Volem que el Sindicat sigui l’eina de lluita deixant enrere l’assistencialisme, volem col·lectivitzar els problemes mitjançant l’empoderament, la solidaritat i el suport mutu. El Sindicat no és serveis socials”, expliquen.