La decisió final de l’Ajuntament de suspendre a sis dies del seu inici la programació del Mataró s’enlaira és la darrera fita d’una cronologia, la del 2020, en què una pandèmia mundial amb clars efectes i les giragonses de gestió del govern han fet que es parlés més de Santes que en anys precedents. Curiosament en el primer any que no se celebraran des de 1938. Entre inicis d’any, quan es va saber que el pressupost de la Festa Major es retallaria de forma important i finals de juliol, quan s’ha imposat el principi de prudència per ajornar -se suposa- el festival alternatiu inventat ‘ad hoc’ per a l’ocasió ha passat més de mig any.
La cronologia de com Mataró no farà ni Santes ni el seu substitutiu (les no Santes) és la següent
La polèmica per la tisorada
Ara no ho sembla però abans de la Covid-19 hi va haver un tros de 2020 que semblava un any normal i corrent. En termes culturals a Mataró la proposta de pressupost municipal s’anunciava el 28 de gener amb una retallada dràstica en l’àmbit cultural. En un context de baixada dels ingressos municipals, la tisorada a Cultura tenia diferents víctimes i la reducció pressupostària de Les Santes s’anunciava en uns 92.000 euros que sortirien de ’l’optimització d’infraestructures i racionalització de la durada”.
Es presenta el cartell i s’amaguen les retallades
Les retallades del programa no es van comunicar
El 3 de març es reunia el Plenari de la Festa Major a Can Marfà. Ara ja podem dir-ne 10 dies abans de la Covid-19. En aquell acte es presentava en societat el cartell de Les Santes, obra de Marta Floriach. En una sessió tensa, però, la regidora Pérez Carrasco no confirmava cap de les decisions preses sobre la Festa Major que havien transcendit o que s’havien comunicat directament a entitats i persones interessades. Les Santes 2020 es reduïen en dies, retallaven horaris nocturns i es carregaven actes com l’Albada, el concert vermut de Les Esmandies, l’Estrena o l’alternativa al Desvetllament, però l’Ajuntament evitava confirmar-ho. Va ser significatiu que el govern mobilitzés a diferents regidors per fer costat a la regidora de Cultura, en un gest inusual.
Estat d’alarma: esclata la crisi de la pandèmia
El 14 de març tot l’estat espanyol entra en Estat d’Alarma per la crisi de la Covid-19. Mataró suspèn paulatinament tota la programació cultural a mesura que, a més, es van endurint les restriccions i mesures de prevenció del contagi. Comencen setmanes de confinament i reunions telemàtiques a tots els nivells. També de Cultura de l’Ajuntament. Cada 15 dies durant quasi tres mesos, la mesura constitucional que limita moviments i drets es renova. Se suspenen, entre d’altres, la Setmana Santa, Sant Jordi o les primeres festes populars de barri.
Una notícia aixeca la llebre sobre la suspensió de Les Santes
De Les Santes pràcticament no se’n parla les primeres setmanes de confinament. Hi ha reunions de nivell polític però sense concreció ni publicitat. A mesura que s’entreveu que els efectes de la pandèmia van per llarg, Cultura i el pinyol del govern comencen a plantejar-se una possibilitat que, en un altre context, seria forassenyada: la suspensió. Una font governamental ho confirma a El Periódico el 10 d’abril, que esbomba la notícia de la possible suspensió. El globus sonda ja està llançat.
Bote obre la porta a que Les Santes es facin
Va ser el propi Bote que va defensar la Festa Major
Una setmana després del globus sonda de la possible suspensió és l’Alcalde el que surt, en declaracions públiques el 18 d’abril a dir que es treballarà per poder fer Santes, encara que sigui amb una versió adaptada. De fet, David Bote és un dels valedors de la Festa Major en el sí d’un govern en el qual hi ha veus que advoquen per la suspensió. En paral·lel comencen reunions multilaterals buscant complicitats amb diferents agents polítics i de la festa. En algunes d’aquestes reunions és el cap d’àrea, el regidor Miquel Àngel Vadell el que coordina els contactes. La maquinària del govern, sempre atent al peculiar ecosistema de xarxes socials a partir del qual molts cops es prefigura la percepció de l’opinió públic local, percep una opinió creixent en contra de qualsevol opció festiva.
Sant Jordi virtual descafeïnat i recerca de l’acord polític
Arriba la diada de Sant Jordi amb la ciutat confinada, encara en fase del confinament que no permet de sortir al carrer. L’Ajuntament promou una celebració virtual d’actes com la Fogonada que té un seguiment desigual. L’antecedent valdrà per posteriorment descartar l’opció d’apostar per accions virtuals i en streaming de cara a configurar la proposta de Santes que permeti la normativa del moment. Les reunions de Cultura prossegueixen, inclouen les colles institucionals i altres actors de la Festa Major. I des del govern es prioritza durant setmanes arribar a un acord polític unànime amb la resta de grups municipals de l’Ajuntament que doni recolzament a la decisió presa.
Pacte unànime amb explicacions diferents
Se suspenia la festa o no? Cada grup ho veia diferent
El 5 de juny, finalment, després de dies d’esmenes tots els grups municipals acaben acordant una declaració sobre Les Santes 2020. Acorden “que no es poden fer tal i com les coneixem” però que es treballarà en una alternativa, de la mateixa manera que es destinarà el pressupost sobrant a la lluita contra la Covid-19 i la reconstrucció econòmica i social. La unanimitat és formal però no real: la reunió entre grups s’allarga pel verb que s’utilitza i a la sortida cada partit presenta l’acord de forma diferent. La raó? Les xarxes socials ja recullen fins i tot una recollida de signatures via Change.org per la no celebració de la Festa Major. El propi PSC es vanta de la “suspensió” de Les Santes i de l’estalvi que generarà.
Apareix la marca ‘Mataró s’enlaira’ i les figures no sortiran
L’Ajuntament comunica a les colles institucionals que les figures no sortiran, que no hi hauà actes al carrer ni cercaviles amb tota probabilitat. Ho fa en una reunió el 8 de juny. L’únic que quedarà del programa de Les Santes seran la Barram, les Matinades, la Missa i els Focs, hi diuen. El 10 de juny l’Ajuntament de Mataró fa pública la convocatòria oberta a grups i entitats de la ciutat a participar en un festival substitutiu de Les Santes que s’anomenarà Mataró s’enlaira. Seran, diu la convocatòria, 8 escenaris en 8 barris de la ciutat durant 3 dies. Acaben de parir unes ‘no Santes’.
“No hi ha Santes”
18 entitats de la ciutat responen a la crida de Cultura, que va enllestint la proposta del Mataró s’enlaira i enterra definitivament la marca de Les Santes. L’oposició ho retreu, en tons i matisos diferents al govern. ERC és bel·ligerant i afirma que el govern els ha menystingut i enganyat. Junts critica que no se sigui més clar suspenent la Festa Major des d’un primer moment. L’Ajuntament incideix de nou en defensar el Mataró s’enlaira i en desvincular-ho de qualsevol ressò de Festa Major: “El Mataró s’enlaira no són Les Santes” sentencia el propi Alcalde, que reivindica l’estalvi que suposa. A més, transcendeix que el cartell de Les Santes 2020 es reaprofitarà el 2021.
Crisi de govern i presentació del programa
Xesco Gomar es va estrenar presentant el s'enlaira
El 9 de juliol, David Bote fa pública una crisi de govern amb la qual situa el portaveu socialista Xesco Gomar a la regidoria de cultura, en substitució d’una Maria José Pérez Carrasco que queda d’adjunta. Gomar guanya projecció i pes polític a l’executiu i assegura que cal canviar dinàmiques en la política cultural. S’estrena en la presentació pública del Mataró s’enlaira, que es presenta a dues setmanes de la seva celebració. El programa té un pressupost de 250.000 euros que van als 8 escenaris i sobretot al denominat com Homenatge a les víctimes de la Covid-19, un ambiciós espectacle aeri, en globus, dansa aèria i pirotècnia.
Repunt de casos i suspensió
Tot i que la decisió es dona per presa de dies enrere, l’Ajuntament no fa públic fins el 20 de juliol, a cinc dies de l’inici, la suspensió del Mataró s’enlaira. El repunt de casos de Covid-19, de la que ja hi ha transmissió comunitària a Barcelona i l’àrea metropolitana. L’Ajuntament parla d’ajornament i es compromet a recuperar el programa “abans de juliol del 2021”. En un context de por a rebrots locals i suspensió generalitzada d’actes culturals, Mataró es queda sense Santes i sense no Santes. L'exposició de figures, una programació televisiva especial, una Missa sense interpretació musical i coral, la Barram i una al·legoria de Matinades són l’únic que remetrà, a finals de juliol del 2020, a la cita amb Les Santes que, fins que va arribar la Covid, semblava ineludible.