-

Salva Fernàndez

'No és no', també a la zona d'oci nocturn

L’Ajuntament obre un punt informatiu i d’atenció a la zona d’oci del Pla d’en Boet per ajudar a tenir espais de festa i nit lliures d’agressions sexistes

L’Ajuntament de Mataró, a través del servei d’Igualtat i Ciutadania, ha instal·lat un nou punt informatiu, conegut també com a punt lila, a la zona d’oci nocturn del Pla d’en Boet com a part del protocol d’actuació davant les agressions sexistes i les violències sexuals en espais públics d’oci de Mataró. Es tracta d’un punt informatiu ubicat  a la cantonada d’una de les illes del polígon, en un lloc visible que gira al voltant de Cocoa, Clap, Miracle o Tajaitor entre d’altres, a la confluència entre el carrer Pablo Iglesias i Serra i Moret.

Es va obrir les nits del 31 d’octubre, 2 i 3 de novembre i està previst que ho faci també el cap de setmana de 30 i 1 de desembre, les nits del pont del 5 al 8 de desembre, les del 21 i 22 i les de Cap d’Any i el 5 de gener, totes elles entre les 23 i les 6 de la matinada. “Quan acabem aquesta prova pilot s’avaluarà el funcionament i la viabilitat per continuar-ho tot el 2019”, explica Isa Bermúdez, tècnica de programes d’Igualtat.

En aquest punt els usuaris troben “professionals que ofereixen informació sobre què és una agressió, quins recursos hi ha a la ciutat, si es troben en aquesta situació i la possibilitat d’activar el protocol de suport trucant al 112, serveis sanitari o policia segons convingui”. El perfil de les tres professionals que es troben en el punt responen al d’una psicòloga, que és la responsable de l’espai, amb dues persones més amb formació específica en agressions sexuals.

El protocol a seguir, expliquen des del Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones (CIRD), no es limita només a les actuacions que es puguin dur a terme des d’aquests punts, sinó que es tenen en compte altres aspectes vitals com la formació dels professionals que hi estan implicats (policia local, Mossos, àmbit sanitari i cultural, centres educatius), a banda de realitzar campanyes de sensibilització i impulsar a través de les ordenances municipals aspectes de gènere, com per exemple clàusules específiques en plecs de contractació que evitin  situacions sexistes.

En quin context es troba Mataró?
Com ja va passar amb els cinc punts liles oberts durant les Santes, no es tracta d’una acció reactiva a un repunt d’agressions sexistes, sinó al context en el que es viu. Agnès Cabot, cap de secció d’Igualtat, Joventut i Gent Gran Activa, recorda que “al darrer any es van registrar 1.330 delictes contra la integritat sexual a Catalunya, l’edat més freqüent de les víctimes és entre els 11 i els 20 anys, mentre els agressors tenen una edat entre 31 i 40”. Cabot recorda, a més, que quasi el 2% de les dones catalanes de més de 15 anys han patit violacions i el 14%, algun tipus d’agressió. Si a això “afegim que tres de cada 10 tocaments es fan en zones d’oci nocturn, queda clar que cal donar resposta a aquesta preocupació”.

El punt informatiu, en el seu primer cap de setmana, va atendre 590 peticions, una dada que demostra l’interès que genera i la “necessitat”, expressada pels propis joves, de tenir un espai així a la zona d’oci nocturn.

Etiquetes: