-

Silvia Ruiz

“No estem en igualtat de condicions”

Els botiguers del centre de Mataró veuen amb recèl la possible ampliació de Mataró Parc

Els botiguers dels comerços del centre de Mataró veuen amb recel el projecte d’ampliació del Mataró Parc. Lamenten la falta de suport i d’un tracte igualitari entre ambdós models comercials per part de l’Ajuntament. Per a la botiga Costa Moda la notícia sembla la gota que ha fet vesar el got. Josep Costa es mostra indignat per la manca de suport que rep el comerç local. "No s'entén que des de l'Ajuntament ens girin sempre la cara", afirma el botiguer, que considera que el consistori "només té ulls per als grans", en referència a Mataró Parc. "Aquest centre comercial ha fet molt mal a Mataró, i si l'amplien encara en farà una mica més", assegura Costa, que considera que el centre de la ciutat "cada cop s'està empobrint més comercialment. Costa compara Mataró, que veu com una ciutat "trista", amb el vigor comercial del centre de municipis com Granollers o Sabadell. "I allà també tenen grans superfícies comercials, però no els deuen posar tantes pegues com aquí", resol.

Tots els comerciants reclamen accions compensatòries en cas que es dugui a terme l'ampliació

A la botiga de moda Serras 1919 creuen que la possible ampliació de Mataró Parc no fa més que ampliar la diferència entre ambdós models comercials: “Avui dia es crea més en les perifèries de les ciutats que en els seus centres, que cada cop queden més deserts i amb menys activitat econòmica”. Des de Serras 1919 afirmen que és una qüestió de facilitats, especialment aquelles que busca el client a l’hora d’aparcar i que les troba en un centre comercial com és Mataró Parc. “Si l’Ajuntament dóna suport a l’ampliació, hauria de fer gratuït el pàrquing de plaça de les Tereses, igual que ells el tenen”. Fent això, “seria una acció compensatòria i ja podríem competir de tu a tu”.

Des de la botiga de parament de la llar La Mallorquina mantenen l’esperança que la possible ampliació no empitjori més la situació actual. “Els donarà més varietat de botigues però no crec que impliqui que hi vagi més o menys gent”, assegura Cristina Aguilar, que lamenta la falta de suport i d’un tracte igualitari. “Haurien de donar suport a tots dos, tant al centre com a Mataró Parc”, afirma. “Els grans cada dia es fan més grans i els petits cada dia més petits", ho defineix Carme Graupera, responsable de la botiga Mobles Cañellas, l’actualdesequilibri entre Mataró Parc i les botigues del centre de la ciutat, assegurant que “és una cosa imparable”. Per a ella, però, no es tracta només d’un problema local de ciutat, sinó d’una cultura que s’ha implantat arreu i amb el pas dels anys en favor dels grans centres comercials. A aquestes alçades, però, ja no els hi fa por res: “ja han passat tantes coses al petit comerç que, o som uns valents i continuem, o ja hauríem mort en el procés”.

Lamenten que el comerç urbà de municipis similars a Mataró està en millors condicions

El responsable del supermercat de productes ecològics Món Viu, Martí Rosell, considera que si es porta endavant "realment ens farà molt de mal”, afirma. Segons Rosell, però, ja fa temps que es veu com l’activitat al casc antic va decaient: “El centre cada cop s’està quedant més buit, hi ha més locals en lloguer i estem perdent competitivitat i clients”. Per a ell, el principal problema és que “Mataró Parc té tots els  avantatges d’accessos, horaris, serveis, cinemes, restauració... coses que nosaltres estem perdent".

Manca de capacitat d'atracció

A la botiga d’electrònica i electrodomèstics Castany la notícia tampoc els ha agafat per sorpresa. “El problema no ve d’ara, tu mires el centre fa 15 anys i el mires ara i veus com ha anat cap enrere”. Lamenta que “aquí totes les grans botigues i marques reconegudes han marxat, en canvi vas a llocs com Granollers i hi són totes”. Per a aquest motiu, “molta gent de fora de Mataró que abans venia aquí a comprar ara ja no ho fa”. 

Etiquetes: