La Federació d'Associacions de Veïns de Mataró ha assegurat aquest dilluns que cap entitat veïnal ha acordat un pacte amb l'Ajuntament, ni oficial ni tàcit, perquè la grua faci la vista grossa en la retirada de vehicles a Cerdanyola. L'entitat defensa que no hi ha "cap pacte" i que si l'Ajuntament fa anys que no actua d'ofici en determinats carres de la zona és perquè "té por a una revolta veïnal" en cas de fer-ho. Així ho ha expressat el president de la Federació, Juan Sánchez, que també defensa que la filtració d'un e-mail de la Policia Local s'ha produït per interès del propi cos policial, que vol "fer pressió" en el marc del nou conveni col·lectiu i de la reorganització del servei que s'està negociant amb l'Ajuntament.
Arran de la citada filtració a l'agència ACN, l'Ajuntament es va veure obligat a reconèixer aquesta "discriminació positiva" en un total de sis carrers del barri de Cerdanyola, i un de l'Escorxador. Ho va justificar per les mancances en aparcaments que concentren aquestes dues zones de la ciutat, i va assegurar que existia "un acord tàcit amb els veïns". El consistori, però, no sap dir des de quan existeix aquest acord tàcit, que mai s'ha formalitzat en cap document oficial. I ara la FAVM, l'entitat que representa les associacions veïnals de la ciutat, assegura que no tenen cap notícia d'un pacte similar. "No hi ha acord ni escrit ni verbal", ha assegurat Sánchez, una postura que també manté la presidenta de l'associació de veïns de Cerdanyola, Eva Sánchez. "No en tenim cap constància", ha dit.
El president de la FAVM, que també va ser president de l'associació de veïns de Cerdanyola, ha apuntat a l'any 2002 com a data d'inici d'aquesta tendència. "Va ser quan la grua va deixar de retirar els cotxes aparcats sobre la vorera del carrer Vitòria", ha dit. Però ho ha desvinculat completament de la protesta contra les Zones Blaves, una de les mes fortes que ha generat el moviment veïnal a la ciutat, malgrat que es va produir el mateix any i que afectava una qüestió molt propera. “No té res a veure”, ha constatat Sánchez.
Un barri amb dèficits
Les entitats veïnals neguen que la vista grossa que fa el servei de grua a Cerdanyola sigui discriminació positiva. “No és discriminació, sinó una permissivitat obligada perquè l’Ajuntament no ha fet els deures”, explica Sànchez, en referència a la manca d’aparcaments que pateix la zona, reconeguda explícitament aquests dies per l’Ajuntament. El dèficit d’estacionament residencial és de 2.850 places, de les quals 1.667 es concentren a Cerdanyola Nord i Sud. Per això apunten que si la grua s’endugués els cotxes dels carrers per on avui no ho fa hi hauria “una revolta veïnal”. Per pal•liar aquestes mancances, l’Associació de Veïns de Cerdanyola proposa crear més aparcaments a l’avinguda Tarradellas i al sector del Sorrall.