-

Silvia Ruiz

'No n’hi ha per tant, anem a la nostra sense molestar a ningú'

Alguns joves defensen que no fan cap mal però altres sí que admeten que nes genera massa brutícia

Mataró segueix sent el punt de trobada de centenars de joves que cada cap de setmana busquen festa, beure i ganes de passar-s’ho bé. No només es tracta de joves mataronins que surten de les seves cases per acostar-se al punt de trobada de l’oci nocturn de la ciutat, el Pla d’en Boet, sinó que cada vegada són més els joves d’arreu de Catalunya que escullen Mataró per divertir-se les nits de divendres o dissabte. Però per què molts d’ells decideixen beure al carrer? El motiu principal és estalviar-se els preus de les copes a les discoteques.
 
Ja és habitual veure com cada cap de setmana a les 12 de la nit grups de joves baixen a l’estació de tren de Mataró provinents de diferents localitats catalanes. S’encaminen cap al Pla d’en Boet i, durant el camí, ja comencen a treure les bosses on porten les ampolles d’alcohol que s’han preparat ells mateixos.  Això és el que va fer divendres passat la Cristina, una jove que venia acompanyada d’un grup nombrós d’amics que arribava fins als 10 membres. “Tots tenim entre 17 i 18 anys, venim de Begues i agafem bus i tren només per sortir de festa a Mataró, normalment els divendres”, explica la jove que arribava des d’aquest municipi del Baix Llobregat. Ells venen a Cocoa, la discoteca per excel·lència entre els adolescents i que cada cap de setmana aplega milers de joves al seu interior i cues quilomètriques al seu voltant per poder entrar. És sobretot als entorns d’aquesta discoteca on ha augmentat considerablement el consum d’alcohol al carrer. “Nosaltres fem botellón perquè les copes a dins ens valen 10 euros, mentre que una ampolla de les que portem ens val 2-3 euros a cadascú”, argumenta la Cristina, que reconeix que “sempre que venim trobem molta policia controlant la zona però sincerament nosaltres creiem que no n’hi ha per tant: anem a la nostra, no molestem a ningú i l’únic que potser sí que fem és embrutar, res més”. 
 
El mateix fa la Maria i el seu grup d’amics. Ells viuen a Olesa de Montserrat i aproximadament un divendres al mes vénen a Mataró en tren per sortir de festa a Cocoa. “Nosaltres bevem al carrer perquè a dins és molt car, si fos més barat no m’importaria gens beure directament a la discoteca”, comenta la Maria. Ella i els seus amics beuen al carrer perquè troben com a avantatge el fet de poder dividir-se la despesa i el consum entre les diferents persones del grup: “les copes a la discoteca ens valen 8-9 euros i amb aquest preu ens podem beure dues ampolles al carrer, ja que fer botellón ens surt per uns 3 euros per cap i ja en tenim per tota la nit”. Tot i que no vénen cada cap de setmana, més d’un cop s’han trobat amb els Mossos d’Esquadra per la zona, que els han fet buidar les ampolles. “Normalment te les fan buidar i, si no ho fas, et multen, però ara mateix ens acaben de parar els Mossos i només ens han dit que ens canviéssim de lloc”, expliquen. 
 
A part d’estalviar-se diners, un altre motiu que impulsa els joves a beure al carrer és el fet de poder escollir i controlar allò que beuen. “A dins hem de pagar consumició obligatòria igualment, però tenim el costum de beure al carrer també perquè aquí saps el que et poses, saps què beus i controles tu la quantitat” explica la Carol, una noia que ve de Montgat acompanyada de les seves dues amigues de 18 i 21 anys. “A la discoteca agafes una consumició, després una altra, una altra... en canvi aquí, quan no en vols més, tapes l’ampolla i ja està”, comenten. 
 
Tot i aquests beneficis, la Carol reconeix que la part negativa del botellón a Mataró és la brutícia que hi ha en tots els carrers del polígon: “cada vegada que vinc em trobo el mateix ambient, tot ple d’ampolles, de vomitats... és per això que nosaltres sempre intentem portar-ho tot a la brossa quan és l’hora d’entrar, estigui l’ampolla plena o no”. 

Etiquetes: