-

V. B.

Nou servei d’atenció psicològica per víctimes de preferents i desnonaments

Ajuntament i Fundació Hospital ofereixen programes d'atenció emocional per a les persones que han perdut la llar o els estalvis

L’Ajuntament de Mataró, en col·laboració amb la Fundació Hospital, engega una iniciativa pionera entre les administracions públiques catalanes: un servei d’atenció psicològica per a les persones afectades per l’estafa de les participacions preferents i per les víctimes de desnonaments. La regidora de Benestar Social, Olga Ortiz, i la directora de la Fundació, Àngels Cantos, han presentat aquet dimarts l’oferta de “programes d’atenció emocional” que volen ajudar a pal·liar els efectes psicològics que pateixen aquells que han perdut la llar o els seus estalvis

“Volem oferir atenció psicològica a famílies que ho han perdut tot”, ha explicat Ortiz, que ha insistit que es tracta d’un servei novedós que cap altre ajuntament ha ofert fins ara. Segons la regidora, aquests programes han de servir perquè els afectats “puguin lluitar contra la ràbia, la por i la desesperació” que senten. Moltes famílies acudeixen als Serveis Socials de l’Ajuntament en “una situació extrema”, tal i com ho ha definit Ortiz, perquè s’han quedat sense casa o bé perquè han perdut els seus estalvis. A partir d’ara, Serveis Socials derivarà aquests casos al servei d’atenció pscioemocional de la Fundació Hospital, que tractarà els casos de manera individual o grupal segons les seves característiques i gravetat.

La Fundació Hospital és especialista en el tractament del dol i en els programes que ofereixen acompanyament psicològic i emocional perquè les persones superin la pèrdua, enforteixin les seves capacitats i puguin enfrontar-se al futur. Cantos ha explicat que les persones que han vist com volaven els seus estalvis o que s’enfronten a un desnonament travessen situacions anàlogues a les d’aquells que han perdut un ésser estimat, i que el tractament psicològic que requereixen també és similar. “Són les mateixes fases del dol: negació, ràbia, depressió i finalment acceptació de la situació”, ha apuntat la directora de la Fundació Hospital.

A través del servei d’atenció emocional, es vol aconseguir que les víctimes de les preferents o dels desnonaments assumeixin la pèrdua que han patit, superin els sentiments de culpa i d’ansietat que aquesta pèrdua porta associats i augmentin la seva autoestima. Els afectats que creguin que poden necessitar aquest servei han de dirigir-se primer al Servei de Benestar Social, on seran atesos en una primera visita individual. Després se’ls derivarà a la Fundació, on seran atesos de manera individual o bé en grup, en sessions d’un ahora i mitja un dia a la setmana. La col·laboracio entre Ajuntament i Fundació Hospital s'emmarca dins d'un conveni entre les dues entitats segons el qual el consistori aporta 114.000 euros per a l'any 2013 a l'entitat sociosanitària.

137 famílies ateses
La regidora Olga Ortiz ha aprofitat l’acte de presentació d’aquest nou servei per donar la xifra de famílies mataronines víctimes de desnonaments que han estat ateses pels Serveis Socials durant l’any 2012. Són un total de 137 famílies, 63 de les quals han perdut la llar –o estan camí de perdre-la- per impagament d’hipoteca, 70 per impagament de lloguer, i 4 per impagament del relloguer.

Etiquetes: