L’Ajuntament de Mataró considera que la ciutat té ben poc a celebrar respecte a les noves tarifes de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), i ha presentat al·legacions perquè es modifiquin. El primer Tinent d’Alcalde, Juan Carlos Jerez, entén que el nou abonament mensual de viatges il·limitats a preu reduït, que contrasta amb l’augment de la T-10 i el bitllet senzill, “és una bona notícia tan sols per als barcelonins i per als municipis colindants”. En canvi, assenyala que és “perjudicial” per a ciutats com Mataró, i reclama mesures que vagin molt més enllà dels abaratiments puntuals per als usuaris habituals, de cara a “fomentar de veritat l’ús del transport públic en detriment del vehicle privat”.
“El canvi està molt pensat en clau barcelonina, és tota una ganga 40 euros al més per viatges il·limitats en una ciutat on l’ús del transport públic és intensiu”, explica Jerez. Per als municipis de la segona corona metropolitana, especialment si són zona 3 com en el cas de Mataró, el nou sistema tarifari resulta contraproduent, segons el primer Tinent d’Alcalde. “Vivim en un país cada cop més centralitzat, Barcelona disposa de les universitats, centres mèdics, seus d’administracions i empreses més importants, i genera una mobilitat obligada des dels municipis de l’entorn, no diària però sí freqüent”, constata. Per als ciutadans que s’encabeixen en aquesta categoria, la T-10 ha estat fins ara la targeta més freqüent. “Ara, amb la T-casual, s’encareix un 11% i a sobre passa a ser unipersonal, així que perd el seu caràcter social: hi sortim perdent”, constata (després de l'entrevista, l'ATM ha anunciat una nova T-familiar que sí té caràcter multipersonal, de 8 viatges i amb caducitat de 30 dies).
És obvi que els mataronins que viatgin a diari a Barcelona i a la primera corona metropolitana surten guanyant amb la rebaixa de preus de la T-Mes, que passa a dir-se T-usual i que redueix les seves tarifes en un 25%. Però difícilment, com assenyala Jerez, un mataroní es podrà beneficiar dels viatges il·limitats que ofereix la targeta, ja que farà com a màxim dos trajectes diaris amb transbordaments, mentre que a la seva ciutat emprarà un abonament d’una única zona. El més important, però, és que l’abaratiment de preus, tal i com apunten des del consistori, no servirà per reduir l’ús del vehicle privat. “El transport públic interurbà està col·lapsat, tant el tren com l’autobús”, resol Jerez. Sense mesures compensatòries que millorin el servei, com ara la fiabilitat de Rodalies o les freqüències en hores punta i caps de setmana del bus Expres.Cat, ningú deixarà d’agafar el cotxe perquè ara viatjar en transport públic a la capital sigui més vbarat per als usuaris habituals. Jerez creu que caldrien “com a mínim entre 1,5 i 2 milions d’euros” per, almenys, posar més autobusos.
Sense perspectives de ser Zona 2
Des de fa anys, Mataró reclama un canvi en el sistema de zonificació que li permeti passar de ser zona 3 a zona 2 dins del sistema tarifari de l’ATM, amb el que això suposaria (per exemple la T-usual l’any 2020 valdrà 53,85 euros per als residents de Cabrera de Mar, Vilassar, Premià i el Masnou, i 75,60 de Mataró en amunt). Una petició que s’ha redoblat d’ençà que l’ATM va decidir ampliar el nombre de municipis que s’integren dins la zona 1, que abraça teòricament la primera corona de l’àrea metropolitana. Avui en dia el sistema és incongruent: un viatge de Montgat Nord a Castelldefels, que implica gairebé una hora de tren, és més barat que de Mataró a Vilassar.
La solució a aquest problema havia de passar, teòricament, per l’anhelada T-Mobilitat, un nou sistema d’abonaments que ha de permetre calcular el preu del transport públic de manera personalitzada, en base al nombre de kilòmetres recorregut i no pas a l’artifici de la zonificació. Després de molts anys de fer sonar campanes sense concretar res, finalment sembla que l’ATM està disposat a aplicar-ho a curt termini, tot i que encara sense data. El problema és que a les reunions preliminars, els Ajuntaments s’han trobat amb una sorpresa desagradable. Segons el consistori mataroní, l’ATM els ha comunicat que no pensa prescindir del sistema de zones. “Això no ho podem acceptar de cap manera”, resol Jerez, que considera que les administracions “tracten Mataró com a la perifèria, en el pitjor dels sentits”.