Pagar el bitllet amb targeta, arribar al TecnoCampus i al Rengle i comptar amb més viatges a línies d'alta demanda com la 3 i la 6. Aquestes seran algunes de les novetats que trobaran els usuaris de Mataró Bus, si tot va bé, a principis de l'any 2025. Així ho preveu el nou contracte del servei, aprovat al Ple de setembre i que ara s'ha de licitar
La futura contractació, per import màxim de 24 milions d'euros i 5 anys de durada, ha de servir per cobrir els costos d'un servei "que cal recordar que és deficitari", com diu el regidor de Mobilitat, Xesco Gomar. L'edil preveu que al gener o febrer de 2025 ja hi hagi adjudicatari i es puguin incorporar les millores previstes, tot i que sempre poden sorgir "inconvenients", com ell mateix assegura. En altres municipis ha passat que les empreses no adjudicatàries impugnen el concurs i això endarrereix tot el procés.
Les principals novetats
- Datàfon als vehicles per poder pagar amb targeta
- Reforç de les línies 3 i 6, i estudi per fer-ho també amb la 1 i la 2
- Arribada del servei al TecnoCampus i al Rengle
- Estudis de noves tecnologies vinculades als motors i la propulsió dels vehicles
Sigui com sigui, un cop adjudicat el contracte, l'empresa que se n'encarregui (l'actual és Avanza) haurà d'implementar novetats com ara la presència de datàfon als vehicles, que permeti per fi als usuaris pagar el bitllet senzill amb targeta de crèdit.
Una altra de les novetats destacades és el reforç de dues de les línies que actualment tenen més demanda, la 3 i la 6. Aquest reforç inclourà un perllongament de la línia 3 fins al TecnoCampus i el Rengle, una zona de la ciutat que fins ara està desasistida en matèria de transport públic malgrat comptar amb centenars de nous residents, els centres universitaris i les desenes d'empreses instal·lades en aquest sector.
Malgrat que d'entrada no es preveu, Gomar assegura que "molt probablement en aquest mateix mandat" es farà una ampliació pressupostària per a reforçar, també, les línies 1 i 2, que actualment estan al límit del col·lapse a les hores punta. Des de l'Ajuntament s'assenyala que el servei de Mataró Bus ha experimentat un gran augment de la demanda, fruit de les bonificacions estatals del transport públic.
Provar noves tecnologies
D'altra banda, el concurs encomana a l'empresa guanyadora provar, durant aquests cinc anys, noves tecnologies vinculades a àmbits com la propulsió dels vehicles. Malgrat que bona part de la flota ja és parcialment elèctrica, es volen testejar alternatives com ara els motors biodiesel, ja que els 100% elèctrics generen dubtes sobre la seva capacitat a l'hora d'afrontar rampes de barris com La Llàntia o Cirera.
El contracte licitat és de durada curta pel que s'estila en aquest sector. L'Ajuntament de Mataró l'ha fet de cinc anys expressament perquè la seva finalització coincideixi amb la del contracte del servei de bus interurbà, concedit per la Generalitat a Moventis. De cara a 2028, es preveu reconfigurar conjuntament les dues xarxes de bus a la ciutat.