Els professors de la UOC Pep Vivas i Agnès Vayreda, dos dels membres del comitè editor de la col·lecció, han presentat aquest vespre a la llibreria Robafaves el conjunt de llibres Nuevas tecnologías y sociedad, que neix amb la voluntat d'incidir en el debat sobre les Tecnologies de la Informació i les transformacions socials que generen.
Agnès Vayreda ha començat la seva intervenció recordant les repercussions que ha tingut la notícia de l'invent d'un microxip subcutani que pot recollir informació genètica, historial mèdic, dades bancàries i que pot localitzar-se a través de satèl·lits GPS. "Coses que abans pertanyien al món de les tecnologies, ara són d'ús públic i generen controvèrsia pública, acadèmica, tècnica i filosòfica", ha dit. És en aquest context i amb la voluntat d'analitzar les noves tecnologies i les seves influències socials. La professora de la UOC ha afegit que el desenvolupament de les TIC ha transformat també "la manera com ens pensem a nosaltres mateixos".
Per la seva banda, Pep Vivas ha expressat les ganes del comitè editor de combinar la publicació de clàssics sobre la matèria amb produccions pròpies i també algunes investigacions realitzades per professors catalans i espanyols. En aquest sentit, Vivas creu que amb al col·lecció "hem obert una finestra, que ara falta que s'ubiqui, ja que en les llibreries i les universitats encara no hi ha un espai específic de les noves tecnologies.
Des del seu naixement el juny de l'any passat, la col·lecció ha publicat sis títols, d'autors reconeguts com Donna Haraway, Don Ihde o Christine Hine. De cara als propers mesos, està previst que es publiquin cinc obres més, que tractaran majoritàriament de ciberdemocràcia i a societat virtual. Aquest predomini dels autors anglosaxons no impedeix, però, que la col·lecció tingui molt present el context hispanoparlant al qual es dirigeixen bona part dels llibres.