L’Hospital de Mataró acumula pèrdues de gairebé 62 milions d’euros i presenta un fons de maniobra negatiu de 18,7 milions. Unes xifres que posen de manifest la precària situació econòmica del centre gestionat pel Consorci Sanitari del Maresme, tot i que l'organisme nega que els aboqui a la fallida. Tot plegat amb l’Hospital sense autonomia de gestió, ja que intervingut per la Generalitat des de l’any 2015, precisament per assegurar-ne la viabilitat. Les alarmes s’han encès de nou i l’Ajuntament de Mataró ha demanat, per enèsima vegada, que la Generalitat doti l’Hospital dels recursos necessaris i acabi amb l'infrafinançament històric que pateix.
Les dades s’han fet públiques a través del diari digital Crónica Global, citant una auditoria del complex assistencial realitzada l’any 2019. L’auditor, Faura Casas, assenyala que aquestes xifres són indicatives de “la manca de recursos per al finançament de les activitats”. Fonts del Consorci Sanitari del Maresme, però, asseguren que l’organisme “està a prop d’assolir l’equilibri econòmic”, després que durant el 2020 s’hagin establerts diversos mecanismes en base a la contractació d’activitat per part de Catsalut.
El Consorci està "mancat de recursos per finançar les activitats" segons una auditoria
Sense entrar a valorar al detall les xifres fetes públiques per Crónica Global, les mateixes fonts assenyalen que l’Hospital no està en risc de fallida. “Estaríem parlant d’una situació en què amb els nostres actius no podríem cobrir el dèficit que tenim, i això no és així”, destaquen. Des del Consorci, de fet, asseguren que la situació està sota control.
Declaració institucional de l'Ajuntament
L’Ajuntament de Mataró, però, sembla no veure-ho així, a tenor de la Declaració Institucional aprovada aquesta setmana per unanimitat de tots els grups, i que l’alcalde, David Bote, ha llegit aquest dijous dia 14 en un acte al consistori. El document exigeix una millora del finançament i una major dotació de recursos per a l’Hospital de Mataró i el Consorci Sanitari del Maresme, del qual Bote n’és vicepresident.
“L’Hospital de Mataró i el Consorci Sanitari del Maresme presenten, gairebé des de la seva creació, un greu problema de finançament que, malgrat que tant l’Ajuntament de Mataró, que ha demanat insistentment respostes efectives, com el Parlament de Catalunya, amb diverses resolucions incomplides al respecte, continua sense solucionar-se”, assenyala la Declaració institucional.
L'Ajuntament afirma que hi ha operacions que es deriven al sistema privat
L’Ajuntament no entra a valorar les dades econòmiques concretes, però sí que cita la preocupació expressada pels sindicats sobre “el constant traspàs d’intervencions hospitalàries que, podent-se fer al propi Hospital de Mataró, són derivades al sistema privat per manca de dotació de recursos i personal”. A banda, lamenta que els dos CAP gestionats a Mataró pel Consorci Sanitari (Mataró Centre i Cirera Molins) es troben “en inferioritat de condicions” respecte a la resta de centres d’atenció primària de la ciutat, precisament a causa d’aquesta manca de finançament.
Aquesta situació, que ni molt menys és nova, preocupa especialment en el context actual de lluita contra la pandèmia, el qual està tensionant de forma brutal tot el sistema sanitari públic, tant l’hospitalari com el d’atenció primària. El propi Hospital de Mataró veu com la xifra d’ingressats per Covid no para d’augmentar en les darreres setmanes, quelcom que posa en risc, de nou, l’activitat assistencial ordinària.
Davant de tot plegat, l’Ajuntament de Mataró insta la Generalitat a “resoldre el problema crònic de finançament que pateix l’Hospital de Mataró i el Consorci Sanitari del Maresme, complint les diverses resolucions aprovades al Parlament de Catalunya al respecte”. A més, li demana accelerar la construcció dels nous quiròfans i infraestructures necessàries i dotar personal suficient per realitzar el major nombre d’intervencions i ingressos hospitalaris possibles dins del sistema de salut públic.