Després de quatre anys d’obres, nombrosos endarreriments causats per la pandèmia i per problemes tècnics propis d’un mega projecte com aquest, i d’una inversió de més de 8 milions d’euros, el nou dipòsit d’Aigües de Mataró a la Ronda Bellavista ja és una realitat. Amb una capacitat equivalent a 2,6 piscines olímpiques, el dipòsit ja dona servei des del 8 de març passat a l’Eixample i el Pla d’en Boet, per les conduccions a través de l’avinguda Puig i Cadafalch i la Ronda Tarradelles. I a partir de diumenge dia 20, els veïns de la zona podran gaudir del nou Parc dels Garrofers creat a l’entorn del dipòsit, una zona verda amb unes vistes privilegiades.
El dipòsit de Bellavista té una capacitat que equival a 2,6 piscines olímpiques
L’alcalde, David Bote, va presidir dilluns passat, dia 14, la visita de les autoritats al nou dipòsit, una obra les dimensions de la qual no s’aprecien des de l’exterior ja que queda semisoterrada (o “camuflada”) en un nou entorn verd. Se suma als 14 dipòsits d’Aigües de Mataró existents a la ciutat i és el tercer amb més capacitat, un total de 6.677m3, repartits en dos vasos de manera que es pugui fer tasques de neteja, reparacions i manteniment sense afectar el conjunt de les instal·lacions. Un cop plens, l’aigua dels vasos arriba a una alçada màxima de 5,2 metres, equivalent a uns dos pisos.
La troballa d’unes roques que no es van observar en les primeres cates, i els problemes generats per la pandèmia de la Covid, han endarrerit un parell d’anys la finalització de les obres, que van començar al 2018. Bote ha agraït la paciència dels veïns de l’entorn que han hagut de suportar durant 4 anys el moviment i sorolls de les màquines, però que a canvi han guanyat un nou espai públic que es complementa amb la reurbanització de la Ronda Bellavista. Els beneficiats de tot plegat, però, són el conjunt dels mataronins, que amb aquest projecte veuen més assegurada encara la recepció d’aigua potable a casa, a les seves empreses i establiments, i als equipaments de la ciutat.
S'han fet 11 kilòmetres de canonades per connectar el dipòsit amb Pla d'en Boet i Eixample
A les obres del dipòsit s’hi han sumat els treballs per construir dues grans conduccions que transcorren per l’avinguda de Puig i Cadafalch fins a la plaça Granollers per alimentar d’aigua el barri de l’Eixample, i per la Ronda Josep Tarradellas fins al polígon del Pla d’en Boet; dues zones de la ciutat que fins ara depenien exclusivament del dipòsit del Primer de Maig. En total s’han obert més de 4,2km de rasa i s’han instal·lat més d’11 kilòmetres de canonades D’aquesta manera s’augmenten les reserves d’aigua de la ciutat i es facilita una gestió més eficient del subministrament d’aigua. Mataró destaca a nivell català per aquesta eficiència, ja que el 90% de l’aigua que subministra l’empresa municipal s’aprofita (enfront del 70/75% que configura la mitjana del país) i el consum d’aigua es manté en els 100 litres per ciutadà i dia, que es considera en un rang baix.
El dipòsit s’alimenta principalment d’Aigües Ter-Llobregat, el principal proveïdor de la ciutat, que entra ja clorada i amb molt bona qualitat, tot i que les noves instal·lacions mataronines també compta amb tecnologia per controlar la citada qualitat a través de presa de mostres i d’un dipòsit d’hipoclorit sòdic. Però també està preparat per tenir una entrada d’aigua provinent de captacions pròpies, dels entorns de la Riera d’Argentona. Una possibilitat que s’explorarà en el futur de cara a gaudir de més autonomia en la gestió d’aigua i també d’alternatives en la captació, davant els episodis de sequera que es preveuen que vagin en augment amb el canvi climàtic.
Per què un nou dipòsit?
El nou dipòsit és una de les grans obres dels darrers anys a Mataró, que ha requerit d’uns esforços i d’una inversió econòmica notables i alhora, segons l’empresa municipal Aigües de Mataró, totalment necessaris per poder garantir el subministrament d’aigua a la ciutat. Mataró ja tenia 14 dipòsits, però no eren suficients, sobretot pel que fa a la falta de reserves en el del Primer de Maig, que era el que abastia al sector més important de tot el sistema d’abastament de Mataró.
Gràcies a aquest nou dipòsit, s’augmenten les reserves d’aigua i es podrà comptar amb sectors de subministrament diferenciats, destinant-ne alguns a usos industrials. Se suma així una peça clau a la xarxa de dipòsits, que funcionen per pisis de pressió i subministren aigua a les zones que tenen per sota de la seva localització. Tots ells, situats en llocs estratègics, garanteixen l’abastament continu de Mataró.
I de regal, un parc amb vistes privilegiades
El nou dipòsit és una obra imprescindible per a poder seguir donant resposta a una necessitat tan bàsica com és obrir l’aixeta i que en surti aigua potable. Però de retruc també ha comportat un altre guany important per als veïns, especialment per aquells que durant quatre anys han hagut d’aguantar el soroll esborronador de la maquinària picant pedra a la zona. Es tracta del nou Parc dels Garrofers, una zona verda de 12.000m2 que, com tots els parcs nous, encara està molt pelat i necessitarà temps per millorar la seva imatge un cop la vegetació creixi i s’hi consolidi. Però el que ja ofereix des del minut zero és un dels seus grans atractius, unes vistes d’impressió.
El Parc dels Garrofers és un mirador espectacular sobre el Sorrall i la serralada Litoral
El Parc dels Garrofers s’aboca sobre el sector del Sorrall, sobre Argentona, les muntanyes de la Serralada Litoral i també sobre el mar, en una panoràmica espectacular. El desnivell del talús on està construïts, d’uns 30 metres d’alçada, e salva amb tres terrasses artificials, la primera de les quals és la coberta del dipòsit. El sistema de recorreguts establert permeten connectar la ronda de Bellavista amb la nova zona verda i amb els futurs espais dels entorns del Sorrall, que estan pendents de desenvolupar. En total hi ha més de 5000m2 de plantes de tipus mediterrani i arbres d’espècies autòctones naturals del clima mediterrani, que es regaran amb aigua pròpia.
La ronda Bellavista també s’ha reurbanitzat, amb un nou asfaltat, i també un passeig panoròamic al perímetre del costat del parc, obert a les vistes i al paisatge creat per la zona verda.