-

V. B.

Ordenances fiscals aprovades amb suport del PP i abstenció del PSC

El govern de CiU defensa que són “de continuitat” i els grups d'esquerres critiquen la manca de tarificació social

Com era de preveure, les ordenances fiscals es van aprovar definitivament i sense sobresalts al Ple extraordinari celebrat dimarts, dia 23. El govern de CiU va aconseguir el suport del PP, mentre que el PSC i ICV es van abstenir en la majoria de punts de la votació i CUP i PxC hi van votar en contra. L’executiu va defensar que són unes ordenances “de continuïtat”, mentre que els grups d’esquerres de l’oposició van lamentar la manca de “tarificació social”: que no siguin més favorables per a la població desfavorida i més dures amb els col·lectius més benestants.

Les ordenances, taxes, tarifes i preus públics de 2015 són “de continuïtat” segons el regidor d’Administració Ciutadana, Ramon Reixach. “La nostra voluntat seria rebaixar els impostos, però no podem fer-ho perquè hem de fer front al deute municipal heretat”, va afegir. Per això, de nou les ordenances es congelen, excepte en aquells casos on hi ha obligacions contractuals que obliguen a augmentar-la cada any (els cementiris i el Sorrall) i la pujada pactada de l’IBI.

El PSC estava en primer moment disposat a votar a favor de les ordenances, però el rebuig per part del govern de la seva única al·legació –reduir el preu del bitllet del Mataró Bus en 20 cèntims- va fer que finalment s ‘abstingués. El portaveu socialista, Joan Antoni Baron, van justificar la seva decisió perquè “no hi ha hagut diàleg i no s’ha produït una resposta política”. Consideren que la seva proposta era “plenament assumible”. En tot cas, amb la seva abstenció van possibilitar que les ordenances tiressin endavant, ja que de fet els números de 2015 inclouen altres acords de govern i PSC en àmbits com la tarifa de l’aigua o la gestió de l’IBI.

Que paguin els que més tenen
Des del sector més d’esquerres del Ple, es va coincidir en lamentar que no siguin unes taxes prou socials. Esteve Martínez (ICV-EUiA) es va mostrar d’acord amb la congelació de la majoria d’ordenances, “però la situació d’emergència social que patim exigeix solidaritat, és a dir, que els que més tenen més paguin”. Segons el portaveu ecosocialista, en un moment com l’actual “aquells que estan en posició més favorable han de fer l’esforç d’assumir “una pujada raonable d’impostos”.

Pel que fa a la CUP, Xavier Safont-Tria les va assenyalar com “les ordenances de la continuïtat de la misèria”. El govern va rebutjar la seva proposta de tarificació social integrada, ja que segons Reixach, “desballestaria la hisenda municipal”. Safont-Tria la va defensar perquè considera que actualment, segons considera, són “molt poques” les famílies que es poden beneficiar de bonificacions. El representant independentista va recordar que les famílies que viuen d’un sou de 800 euros “ho fan en situació de pobresa” i que per tant no es poden condicionar els ajuts a que cap membre de la mateixa treballi.

El PP, que hi va votar a favor, va considerar que més que de continuïtat, aquestes són “unes ordenances de contenció”. Segons José Manuel López, als populars els haurien agradat més incentius per als emprenedors que generen activitat econòmica a la ciutat, però també són conscients que “tenim molts serveis per cobrir i una despesa social que ha hagut de créixer”. No obstant això, va demanar que s’informi millor de les bonificacions disponibles a la població, ja que hi ha “molts mataronins que no saben a quines tenen dret”.

Etiquetes: