Maragall durant la seva intervenció.

Joan Salicrú

Pasqual Maragall diu a Mataró que el ‘millor està per venir’

El president català i del PSC assegura que hi ha molta feina a fer d'ara en endavant tot i que no aclareix si repetirà o no com a candidat

El president de la Generalitat i del PSC, Pasqual Maragall, no va aclarir ahir divendres dia 9 a Mataró si serà candidat a les properes autonòmiques però si que va assegurar que “el millor està per venir” en referència a la nova etapa política que s'obrirà al Principat si surt aprova el nou Estatut. “Tenim molta feina a fer d'ara en endavant” va assegurar amb veu confiada i enmig dels aplaudiments però sense deixar clar qui seria el protagonista d'aquest futur.

La incògnita sobre el candidat del PSC va planar per la sala des del primer moment, quan un membre del públic va interrompre Maragall reclamant-li “quatre anys més”, demanda que aquest no va voler entendre i va despatxar fent broma amb el mundial de futbol. Durant tot el míting, tan el president català com el ministre d'Indústria i primer secretari dels socialistes catalans, José Montilla, van escenificar una renovada sintonia personal i es van dedicar a tirar-se floretes tot i que Montilla va donar per completat el projecte de Maragall al capdavant de la Generalitat.

El primer a obrir aquest diàleg va ser, per exigències del guió, el ministre d'Indústria, que va presentar Maragall –s'hi va referir com a “Pasqual”- com una persona de “nas i perseverant: el nostre president, el president dels catalans”. Posteriorment Maragall va agrair el discurs del primer secretari dels socialistes, a qui va citar com a “Pepe”, i en va destacar el rigor, la claredat i la tranquil·litat. També va contraposar la seva feina com a ministre català amb la de Piqué, de qui va dir que "va actuar com si no ho fos”.

Maragall, que va parlar al mateix Casal Nova Aliança on 23 hores abans ho havia fet Artur Mas, va dedicar part del discurs a intercalar reflexions sobre la tasca de govern amb idees en clau de futur, com la possibilitat que els Ajuntaments passin a gastar del vint al trenta per cent de la despesa pública. En aquest sentit, però, va alertar l'alcalde Joan Antoni Baron recordant-li que més diners voldria dir també més competències.

El president estava acompanyat de deu dels onze consellers socialistes –un veritable rècord- i del delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel. I es va dedicar a picar l'ullet a la majoria d'ells, especialment a Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i de Presidència, que havia de parlar però que va declinar fer-ho en vistes de la presència de tants consellers socialistes. Maragall, sense anar més lluny, va atribuir la paternitat del nou Estatut a l'exalcalde de Girona, que va ser el candidat dels socialistes el 95. El president també va agrair la feina feta en finançament d'Antoni Castells, la de presons de Josep Maria Vallès, la de seguretat de Montserrat Tura –“amb la Tura la gent està segura”, va dir- i la d'Educació a Del Pozo, de qui va dir que s'entenia millor amb el món educatiu que no pas la republicana Marta Cid.

“Estem calents”, havia començat Maragall sorprenent la gent en un escenari on es lleia "Sí a Catalunya". “Calents perquè s'acosta el moment de veure un nou Estatut que fa anys que hauríem d'haver tingut”, va aclarir, assegurant que s'hi reconeixia per primer cop Catalunya com a nació i que s'hi garantia un augment del finançament d'un 50%. I al final també va usar un to grandiloqüent: "Obrim la porta a una nova era. És una oportunitat única per unir els ciutadans. Tothom se'l sentirà seu”, va assegurar reclamant una victòria “rotunda”. Al final, un tranquil “Visca Catalunya”.

Montilla reclama un “sí rotund” per donar un “gran pas endavant”
En la seva intervenció, el ministre d'Indústria José Montilla va repassar l'acció de govern feta a Espanya per l'executiu de Rodríguez Zapatero i la feina del fins fa poc tripartit català. El primer secretari del PSC, va dir que d'aquí a deu dies, quan es celebri el referèndum, es donarà un gran pas endavant pel país i per consolidar la democràcia a Espanya. I va reclamar un sí rotund per l'afirmació nacional, l'atorgament de més competències i el nou marc financer que, segons ell, suposa l'Estatut. Montilla va carregar de forma mesurada contra el PP, de qui va dir que “comença a veure que perd excepte Acebes”, però va convidar els populars a sumar-se al camí de la pau a Euskadi. El futurible candidat del PSC si Maragall no es presenta, que va simultanejar català i castellà, va dedicar grans elogis a Joan Antoni Baron, a qui va definir com un gran alcalde, i va assegurar que el lema de “una ciutat per viure i per treballar” es podia traslladar a tot Catalunya amb el nou Estatut.

Etiquetes: