El sector de Mataró entre la Ronda de la República (antiga Alfons XII) i la Ronda Francesc Macià es va desenvolupar dècades enrere amb una barreja d'usos on hi predominava la indústria. Quelcom que ha anat canviant amb el pas dels anys gràcies al desenvolupament de noves promocions immobiliàries, que han transformat la fisonomia del carrer Pizarro i entorns. Però encara queden vestigis d'aquella època, i això pot acabar suposant un problema de convivència entre l'activitat econòmica i el descans dels veïns.
Això és el que passa, segons denuncia l'Associació de Veïns del Pla d'en Boet, al passatge Pizarro, un petit carreró sense sortida paral·lel al carrer Miquel Biada envoltat d'edificis d'habitatges, on encara hi persisteixen locals industrials actius. L'entitat veïnal lamenta que la seva activitat genera moltes molèsties als residents dels entorns. "Contaminació per gasos, sorolls de motors (de grans camions a motocicletes) i maquinàries, brut per la pols produïda per la càrrega, descàrrega i reducció manual de runes, contínua pujada i baixada de cortines metàl·liques grinyolant, més crits, clàxons...", enumeren en un comunicat.
"Aquesta és la incòmoda realitat que produeixen les empreses instal·lades als baixos del passatge i amb la qual han de conviure els habitatges amb finestres i balcons al mateix, circumstància agreujada als mesos d'estiu", afegeixen. A banda, denuncien que hi ha un problema de brutícia acumulada en el vial. "L'estiu del 2022 va passar sense que el carrer rebés aigua, excepte la de la pluja", asseguren.
L'any 2010, l'Ajuntament de Mataró va anunciar que el passatge Francisco Pizarro passava a ser propietat municipal. Fins llavors havia estat propietat privada, repartit en mans de múltiples propietaris. El traspàs també havia d'implicar que el consistori reurbanitzaria el vial, i que implicaria que s'hi fes manteniment i neteja. "Tretze anys després les coses no semblen haver millorat", lamenta l'AV del Pla d'en Boet.
Des de l'entitat mostren dubtes sobre la legalitat de les activitats econòmiques i industrials que es duen a terme als baixos del carrer. "Algunes treballen tots els dies de l'any sense respondre a horaris, des d'abans de les 8h fins entrada la nit, ignorant, entre d'altres, el dret al descans dels veïns", afirmen en el comunicat. "És així que any rere any han anat ampliant les seves activitats, algunes de dubtosa seguretat, no només per als que les practiquen, sinó per als que habiten els pisos ubicats directament a sobre", afegeix
Des de l'entitat veïnal afirmen que el Passatge Pizarro ja no comparteix, com en el passat, un entorn fabril sinó un present d'habitatges familiars, raó més que sobrada per revisar en profunditat la situació. Aquesta responsabilitat, afirmen, "cau sobre l'Ajuntament, que com a propietari del Passatge, s'hauria d'interessar pel seu estat, posant per davant el seu entorn urbà i habitacional i investigant sobre la seva utilització, higiene i salubritat".