Pocs minuts després de dos quarts de set de la tarda d’un dimecres qualsevol el pati de l’escola Rocafonda s’omplia de joves que es disposaven a jugar a futbol. Amb equips reduïts que es van tornant, degut a la gran afluència de nois, van passant les hores en aquest espai pensat especialment per a ells. L’edat no n’és un problema; en un camp els més petits i en l’altre els adolescents.
Els Patis Oberts són un projecte que va néixer l’any 2008 a Mataró emmarcat dins el Pla Educatiu d’Entorn, gestionat pel departament d’Ensenyament. La idea d’aquesta iniciativa és proporcionar un espai d’ús públic per als joves, que ajudi a fomentar la cohesió social. En ell s’hi duen a terme activitats dirigides, però també està disponible per a passar-hi el temps lliure jugant a futbol, a cartes o parlant amb els educadors de què disposa l’espai. Però no tot gira entorn a l’esport, també es realitzen altres activitats: des de visites organitzades a la policia de barri fins a com la visita de la policia de barri per ajudar a que el cos policial sigui més proper; tastets de batukada, o altres propostes relacionades amb entitats del barri.
“Donem molta importància a les sinèrgies amb aquestes entitats per tal de treballar transversalment amb ells”, explica Juanma Puerta, Coordinador del Pati Obert de Rocafonda des de fa dos anys. Mataró es diferencia d’altres ciutats que també disposen de patis oberts perquè, a més del propi espai, disposa de monitors i educadors que proporcionen mecanismes socioeducatius als joves. Però Puerta explica que tot i ser un entorn no formal hi ha normes de respecte vers els companys o l’educador i, afegeix, “intentem que interioritzin allò necessari per a poder treballar amb equip”.
Sense conflictes
La majoria d’usuaris són infants i adolescents nascuts a Catalunya, de famílies d’origen magrebí o subsaharià, d’un barri com Rocafonda que en els darrers mesos ha estat notícia massa sovint per problemes de convivència i d’inseguretat. Puerta assegura que mai hi ha hagut conflictes importants entre els joves que hi acudeixen. “Si ens trobem amb algun nano amb alguna situació de risc ho derivem al servei assistencial que toca”, explica. Els nois poden comptar amb els educadors per demanar-los consell en tots els àmbits; ja siguin estudis, vida laboral, situacions sentimentals o familiars, entre moltes altres.
A hores d’ara aquest espai ja compta amb més de 200 joves. Els patis oberts obren a partir de les 18.30 hores i fins a les 20.30 hores de dilluns a divendres. Per a poder accedir-hi no cal fer cap preinscripció, és obert a tothom i és totalment gratuït. “No volem que els joves percebin que estan controlats, poden venir o deixar de fer-ho sempre que vulguin” explica Puerta. La Jennifer Pozo és la integradora social que ajuda a Juanma Puerta amb la dinamització de les activitats, el recolzament i l’assessorament dels joves. Ella explica il•lusionada que “hi ha molt bon ambient, juguem però també parlem de temes que els inquieten”. Pozo afirma que costa una mica més que hi vagin noies, tot i que cada cop n’hi ha més grups que hi van periòdicament a jugar a vòlei o simplement a xerrar i passar-hi l’estona.