Mataró té potencials però no els sap aprofitar per sortir de la situació d'estancament que pateix en diferents àmbits. Aquest és el diagnòstic de la ciutat que fa el seu alcalde, David Bote. En una trobada amb periodistes, Bote va avançar, sense concretar en excés, algunes de les línies de treball del seu govern de cara a aquest 2016 que ara comença i al conjunt de la legislatura. Bote va assegurar que la prioritat és "identificar els punts forts de la ciutat i donar-los un impuls". Cosa que, fins ara segons el seu criteri, no s'ha fet amb encert. Per assenyalar-ho, ho va resumir amb una frase força contundent. "Per què amb ingredients tan bons com tenim a Mataró ens surt una sopa tan dolenta?".
Bote va destacar la necessitat d'articular projectes de ciutat perquè aquesta pugui combatre els seus principals problemes, que avui són una taxa d'atur massa elevada (segueix pe sobre del 20%) i, en bona part derivades d'ella, unes xifres de pobresa alarmants. Però l'alcalde no va assenyalar una proposta concreta, sinó línies generals. "El més important que tenim ara sobre la taula és definir aquests projectes per poder buscar els fons que els financiïn", va dir Bote, en referència per exemple als fons europeus Feder. El problema a Mataró és que les arques municipals no estan per a fer grans inversions. "Avui no som la ciutat que va poder impulsar el TecnoCampus, la Nau Gaudí o la Nau Cabot i Barba", va dir, en referència a la manca de recursos que avui impedeixen fer inversions en equipaments com les de fa cinc o sis anys.
L'edil va insistir davant dels periodistes que "aquest 2016 cal fer un treball estratègic de reflexió de ciutat". Però també va afirmar que la prioritat és "cosir la ciutat a nivell social". Considera que urbanísticament "ja està cosida" però el temor a la fractura social fruit de les xifres de pobresa, que ja va expressar mesos enrere, segueix sobre la taula. "Molta gent ho està passant malament, necessitem solucions i recursos perquè tota la ciutadania tingui les mateixes oportunitats", va dir. Per això, més enllà de projectes de futur, va situar com a elements primordials de la política del seu govern la "lluita contra la pobresa". En aquest sentit va apuntar a àmbits com la política d'habitatge, el reforçament de la cohesió social o ajudar a que la Llei de la Dependència es compleixi. Però també va indicar que, per enfortir aquesta cohesió, són importants dues qüestions: cuidar l'espai públic com a garant de la bona convivència entre els veïns, i reforçar les polítiques de seguretat.
TecnoCampus i CiU
Bote també va tenir paraules pel TecnoCampus, després d'uns mesos de dubtes sobre qui lideraria el projecte arran de la dimissió de Miquel Rey. Finalment serà Dolors Guillen, la regidora de CiU, sense experiència prèvia en un càrrec similar. "Aquest alcalde és novell, així que també hem de donar una oportunitat a la Dolors Guillen", va dir. Bote va insistir, tal i com s'ha apuntat des del PSC en motiu de la celebració del seu 5è aniversari, que el repte del TecnoCampus ha de ser "capgirar l'economia municipal, no només ser un centre universitari". Una altra via que ha de servir per donar aquest tomb, segons va afegir, seria aconseguir que les empreses mataronines "creixin en mida", ja que actualment el predomini de les pimes és gairebé total en el paisatge econòmic de la capital del Maresme.