Imatge d'arxiu de l'escola Àngela Bransuela

V. B.

Pere Galbany: 'La Generalitat és qui té les competències en ensenyament'

El regidor considera que l'Ajuntament pot "aconsellar, persuadir i recomanar' al govern català en aquest àmbit, però no decidir unilateralment

El regidor d'Ensenyament, Pere Galbany,ha sortit al pas de les crítiques que en les darreres setmanes ha rebut la política educativa del govern municipal. Galbany, en declaracions a Capgros.com, ha recordat que "mani qui mani a l'Ajuntament, les competències en Ensenyament les té la Generalitat". Ho afirma en resposta a ICV-EUiA, qui ha manifestat en els darrers dies que a Mataró no li cal regidor d'Ensenyament si totes les decisions les acaben prenent a Serveis Territorials. "El que sí podem fer com a Ajuntament és aconsellar, persuadir o recomanar" al govern català "per anar cap allà on volem a la ciutat".

És en aquest marc que Galbany situa la reducció, de cara al curs vinent, d'una línia de P3 (la de l'Àngela Bransuela9, cinc menys que les marcades inicialment segons les previsions demogràfiques per al 2015-2016. D'altra banda, Salesians tornarà a tenir els dos habituals grups de P3, després que l'any passat de manera excepcional en sumés un tercer per augment de la demanda. "Ho hem fet de manera totalment consensuada amb les dues escoles", afirma el regidor. Segons Galbany, el descens d'infants que el curs vinent hauran de cursar P-3 és menor de l'esperat a la ciutat, l'Ajuntament ha negociat amb la Generalitat que la incidència en pèrdua de línies "fos mínima". Si se n'haguessin eliminat sis, afegeix, hauria estat molt difícil mantenir la ràtio de 25 alumnes per aula a infantil i i primària.

Secundària i FP
Des de l'oposició també s'ha preguntat insistentment al consistori com preveu gestionar l'augment d'alumnat de secundària en els propers cursos, que obligarà a obrir noves línies d'ESO. Per fer-ho possible, en els darrers mesos s'ha parlat de diverses possibilitats, des de la construcció d'un nou institut a Rocafonda fins a la conversió de centres de primària com l'Àngela Bransuela en "escola-institut".

Galbany explica, però, que ara hi ha una nova variable sobre la taula que trastoca aquests plans: la planificació, encara per concretar, d'un possible nou centre d'FP integral a tocar del TecnoCampus. Aquest nou centre no acolliria pas estudiants de secundària obligatòria, però sí que està previst que, si acaba sent una realitat, aglutini la formació professional que fins ara ofereixen els instituts Thos i Codina, Puig i Cadafalch i Satorras (el Miquel Biada, de titularitat municipal, seguiria mantenint l'oferta, segons detalla el regidor). Això vol dir que aquests dos instituts, que també ofereixen ESO i Batxillerat, tindrien noves places lliures i potser podrien assumir aquesta demanda creixent.

Etiquetes: