Cuidar les persones grans i que no estiguin soles

Que les persones grans de Mataró no estiguin soles

Mataró vol detectar i atendre la soledat no desitjada de les persones d'aquest col·lectiu, amb visites i seguiment personalitzat, de cara a evitar el seu aïllament social

Detectar els casos de soledat no desitjada de les persones grans de Mataró, de cara a evitar el seu aïllament social i involucrar-les de nou en la vida comunitària. Aquests són els principals objectius d'un programa que s'està començant a aplicar a la capital del Maresme de la mà de la Diputació de Barcelona. El projecte inclou plans de treball individualitzats i impliquen el conjunt de la comunitat, des dels departaments de Serveis Socials als comerços dels barris on viuen aquestes persones. 

Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya del 2020, Mataró compta amb un 17% de la seva població de més de 65 anys i un 2,81% té més de 80 anys. El programa d’atenció a la soledat no desitjada de les persones grans vol abordar la dimensió emocional i de cicle de vida i, alhora, promoure o reforçar xarxes comunitàries de cures que actuïn de manera proactiva i preventiva, i contribueixin al benestar de les persones grans. 

 “Nexes, atenció a la soledat no desitjada de les persones grans” és el nom del programa, que s'està implementant des d'aquest mes de juliol i que consisteix en fer visites al domicili a persones que viuen soles, de 65 anys en endavant (siguin o no usuàries de Serveis Socials).  Els professionals de l'àmbit social que formen l'equip de visitants valoren la situació personal, emocional i social de la persona gran i n'identifiquen les necessitats, capacitats i interessos, així com la seva relació amb l'entorn.

Es vol atendre els casos més vulnerables

Amb tota aquesta informació, els responsables del projecte dissenyen un pla d'acompanyament a la persona, en el qual hi prenen part les entitats socials i altres agents dels entorns on viu, així com serveis socials. Durant diversos mesos els professionals faran un seguiment continuat del cas

A banda de Mataró, el programa s'ha posat en marxa a Igualada, Viladecans i la Mancomunitat La Plana, que esta inclosos en el programa de “Ciutats Amigues de les Persones Grans” o bé que impulsen programes d’envelliment actiu -, i està previst que finalitzi el mes de novembre. Mataró forma part de les ‘Ciutats amigues de les persones grans’ des del 2018, amb l'objectiu de treballar conjuntament amb la ciutadania per aconseguir un entorn que fomenti l’envelliment actiu de la població. Enlloc de fer-ho en solitari, l’experiència conjunta de totes les ciutats que en formen part permet teixir complicitats i prendre exemple de bones practiques en altres llocs del món.