J.Salicrú

Picabaralla al ple per una moció sobre el terrorisme

Dur torn de rèplica entre tots els grups municipals

El ple del mes de febrer va començar calent, ahir a les set de la tarda. En el tercer punt de l'ordre del dia hi constava la proposta del Partit Popular per adherir-se al manifest elaborat durant el I Congrés de les víctimes del terrorisme que es va celebrar a Madrid a finals de gener:" El combat del terrorisme és un combat que no només es guanya amb la lluita policial sinó també amb actituds polítiques com les que proposem que tinguem avui nosaltres aquí", va dir Paulí Mojedano, el nou portaveu dels populars a l'Ajunatment. Però lluny de mostrar una actitud diferent a la que manté oficialment el PP, Mojedano va dir que "dialogar amb els terroristes no condueix enlloc", en referència als contactes que l'exconseller en cap de la Generalitat va tenir amb ETA a principis de gener a França.

El primer a intervenir va ser el republicà Toni Civit, que va anunciar l'abstenció del seu grup perquè, segons va explicar, "no tota la lluita antiterrorista és la de l'Asociación de Víctimas del Terrorismo", en referència a l'entitat organitzadora del Congrés. "Hi ha víctimes del terrorisme que no volen ser instrumentalitzades pel que va qualificar de 'pensament únic'", va afegir. Civit va dir que el seu grup no tenia cap inconvenient en manifestar-se en contra de la violència terrorista –"més aviat al contrari", va apuntar– i que ja seria hora que "alguns comencin a entendre que no tots els nacionalistes són violents". El líder d'ERC va fer públic que ERC i ICV-EUiA presentaven una moció d'urgència alternativa a la dels poulars.

L'ecosocialista Jaume Graupera va intervenir en segon lloc per explicar perquè ICV-EUiA també s'abstindria: "Cal no oblidar les causes del terrorisme perquè sinó el fenomen es perpetua", va dir Graupera, segons el qual el document el fa un sector de les víctimes del terrorisme.

El cap del grup municipal socialista, Joan Antoni Baron, en canvi, va anunciar el vot positiu del seu grup: "Votarem a favor, però per responsabilitat política. És públic i notori l'instrumentalització que fa el PP de la lluita antiterrorista", va assegurar. Segons Baron, els populars haurien de tenir una actitud més responsable: "Cada vegada que Aznar parla ho fa per desligitimar-nos i acusar-nos de còmplices del terrorisme. Estem en el bàndol dels que defensen la llibertat però creiem que cal buscar solucions definitives al conflicte".

Des de CiU, Joaquim Esperalba, es va afegir a la proposta però va ser qui va fer una intervenció més dura: "Avui, amb aquest debat, la ciutadania se'ns allunyarà una mica més. Fem joc polític d'una cosa en què estem tots d'acord", va afirmar amb contundència. El cap de files nacionalista va criticar ICV i ERC, que havien entregat deu minuts abans del ple la moció d'urgència, i també va carregar contra Aznar, a qui va acusar de convertir el terrorisme en l'eix central del seu discurs polític: "ERC, ICV i el PP estan instrumentalitzant el terrorisme amb aquest debat". Esperalba va arribar a dir que li feia "fàstic" debatre aquest tema i que s'estava fent un flac favor a les víctimes del terrorisme: "La pau és massa sagrada per posar-la a debat".

Posteriorment Mojedano va tornar a prendre la paraula per agrair el suport del PSC i CiU i intentar despolititzar el debat -"Estem discutint una posició ètica", va dir–, Esperalba el va replicar dient-li que no li donés les gràcies de res i Civit va acabar acusant el líder nacionalista d'instrumentalitzar el debat: "Tan que diu vostè que no hem de parlar d'això i és qui més estona ha parlat", li va espetar.

Finalment, la moció presentada pels populars es va aprovar amb els vots de CiU, PSC i PP i la moció d'urgència d'ERC i ICV-EUiA per unanimitat.

Etiquetes: