Els professionals sanitaris de l’Hospital de Mataró estan extremadament preocupats pel que consideren una manca del material mèdic necessari per poder protegir-se de possibles contagis quan atenen pacients que poden haver contret el coronavirus. Si bé a la zona d’aïllament habilitada a l’Hospital tot el personal treballa al 100% protegit, a àmbits com Urgències la situació dista molt de ser així, segons denuncien els treballadors a través del sindicat CATAC. Des del Consorci Sanitari del Maresme ho neguen i asseguren que avui tots els professionals compten amb el material de protecció obligatori, però reconeixen que els problemes de subministrament que s’estan registrant arreu del país poden fer que a curt termini deixi de ser així.
“Haver de pidolar a diari per unes mascaretes, o el fet que les bates impermeables te les canviïn per una mena de davantals i bosses de plàstic… Tot això et va minant molt la moral”. Així s’expressa Santi Álvaro, camiller del l’Hospital de Mataró des de fa 25 anys, i membre del sindicat CATAC i del comitè d’empresa de l’Hospital. “El personal està preocupat, tenim la sensació que ens envien a lluitar al front en pilotes”, constata. El que Álvaro expressa obertament i amb claredat va en la mateixa línia del que estan dient en els darrers dies molts professionals de l’Hospital de Mataró: consideren que el personal que treballa a urgències està massa exposat al covid-19. I constaten que així ho demostra l'elevada xifra de treballadors en aïllament domiciliari per contacte amb pacients que han acabat donant positiu.
“A Urgències, on hi ha la primera topada amb pacients que poden estar contagiats, els atenem amb unes garanties de protecció mínimes”
“A Urgències, on hi ha la primera topada amb pacients que poden estar contagiats, tothom està fent mans i mànigues per atendre’ls, però amb unes garanties de protecció mínimes”, relata Álvaro. Malgrat que, després d’un quart de segle de vida de trajectòria a l’hospital, coneix prou bé els seus companys com per alabar la seva “altíssima qualitat professional, preparació i ànims”, el membre del CATAC afegeix que la situació actual “provoca un gran estrés i angoixa a tothom; treballes sense saber què t’acabaràs enduent al final del dia”. Álvaro avisa que tan sols ens trobem a l’inici de l’epidèmia i que en els propers dies la situació anirà a més, amb previsió que augmenti el nombre de pacients infectats. “Si ara ja estem racionalitzant el material perquè no falti, no volem imaginar què passarà quan la cosa es compliqui de veritat”, constata.
Problemes de subministrament amb el material
Des del Consorci Sanitari del Maresme neguen que, a data d’avui, el seu personal no estigui protegit. “Això no és cert, tenim els Equips de Protecció Individual (EPI) necessaris, en alguns casos no són els habituals però sí que disposem d’equips de substitució homologats”, afirmen fonts de l’organisme. Aquesta és la situació ara (divendres dia 20), però des del mateix Consorci reconeixen que pot deixar de ser així a curt termini. “Si no ens serveixen més material en els propers dies, tindrem problemes”, resolen. Les mancances se centren, sobretot, en les bates impermeables i en les mascaretes FP2 i FP3, que són les que ofereixen major protecció.
Els problemes se centren, sobretot, en les bates impermeables i en les mascaretes FP2 i FP3, que són les de major protecció
Des de l’inici de l’epidèmia el sistema de subministrament ha canviat; fins llavors cada centre hospitalari el realitzava individualment, a través dels seus propis proveïdors. Ara és CatSalut, de la Generalitat, qui ho centralitza tot, adquirint material com ara mascaretes i bates, i després repartint-lo per cada hospital del territori.
Professionals sanitaris a la zona d'aïllament de l'Hospital de Mataró
Des del CATAC confirmen que es tracta d’un problema de subministrament, del qual n’exculpen al Consorci. “És un problema global de tots els hospitals, patim manca de material perquè no ens arriba; els proveïdors no poden afrontar la demanda”, afirma Álvaro. Des del Comité d’Empresa consideren que ha “mancat previsió” per fer una compra anticipada, i que sí el material segueix arribant a comptagotes “la situació serà molt greu”.
Oberts a donacions ciutadanes
Des del Consorci Sanitari del Maresme fan una crida a tothom que pugui aportar material d’aïllament. “Donades les circumstàncies, i tant que estem oberts a aquest tipus de donacions”, expliquen des de l’organisme. De fet en els darrers dies ja han rebut material per part de particulars i empreses: l’RCDE Espanyol ha donat mil mascaretes a l’Hospital, clíniques dentals han aportat bates, han rebut davantals de plàstic provinents de centres d’estètica del territori, i ciutadans a títol individual també hi han portat mascaretes que tenien a casa. Tota ajuda serà benvinguda, especialment per afrontar el creixement de l’epidèmia que es preveu per als propers dies.
Els professionls de l'Hospital de Mataró, en contra de les retallades
Més enllà de la problemàtica amb el material, els professionals mèdics de l'Hospital de Mataró lamenten els efectes que les retallades econòmiques dels darrers anys han tingut en l'àmbit sanitari, i com aquests s'estan agreujant ara que cal fer front a l'epidèmia. En una carta dels treballadors i treballadores, a través del sindicat CATAC i dirigida a tota la classe política, afirmen que "els professionals de la Sanitat estem en zona de guerra, patin un allau de pacients que bé s'assembla a la de qualsevol conflicte bèl·lic". I lamenten tenir la sensació de "no poder respondre amb contundència a les necessitats" a causa de les retalaldes continuades en personal, materials i utillatges.
"És intolerable que la vostra mala gestió, previsió i inacció provoqui la falta de professionals, la manca d'equips de protecció
Dirigint-se a la classe polític, espeten: "És intolerable que la vostra mala gestió, previsió i inacció provoqui la falta de professionals, la manca d'equips de protecció i la manca d'espais alternatius que la població necessita". I afegeixen: "Sou responsables de moltes morts de catalans i per desgràcia les que queden". Davant d'això, a la carta exigeixen que se'ls proporcionin els EPI's necessaris per a cada atenció.