-

S. F.

Pilar Gonzàlez repassa el paper de les regidores mataronines des de 1979

En total hi ha 20 dones que han estat edils durant 28 anys fins l'arribada de la llei sobre la paritat en el 2007

L’ex-regidora socialista Pilar Gonzàlez ha realitzat un treball en el que ha repassat el paper de les regidores que han format part del consistori entre la restauració de la democràcia el 1979 fins a l’entrada en vigor de la llei de paritat que obliga a tenir un 50% de les dones dins les llistes electorals. Sota el nom 'Dones regidores a Mataró 1979 - 2007', aquesta feina, que es va presentar dissabte passat a la Nau Gaudí amb un col·loqui amb les protagonistes de la publicació, tenia com idea principal la de mostrar com “es conciliava la vida privada amb el càrrec públic” en les diferents èpoques i conèixer la visió de cadascuna d’elles tant “des del govern com des de l’oposició”. En total, una vintena d’edils femenines han repassat les seves vivències al consistori en un treball que està pensat per “poder-se publicar fàcilment”. El format ha estat d’entrevistes que han servit per conèixer professió anterior, compatibilitat i visió política de cadascuna de les edils que han passat per aquests 28 anys.

L’autora d’aquesta obra ha destacat alguna de les idees que es van poder escoltar per les dones regidores i ex-regidores presents en la presentació de l’obra, i que també en formaven part. “Es va assenyalar que no hi ha habilitats diferents entre homes i dones, però sí que és diferent la manera de fer”. En aquest sentit, Gonzàlez ha explicat que les dones acostumen “ a veure la ciutat de manera més quotidiana, amb petites coses enfront dels grans reptes”. També es va debatre el tema sobre les regidories ‘Maria’, aquelles de poc pes i tipificades “per a dones”. L’ex-regidora ha explicat que a Mataró, s’ha donat el cas d’invertir-se en més d’una vegada els papers. “Serveis Centrals, una regidoria important, després de 28 anys ha estat en mans majoritàriament de dones”, ha citat com exemple. D’altra banda, ha afirmat que una que podria semblar més destinada a dones, així passa en molts municipis, com la regidoria de Benestar, també ha estat en mans d’homes molts anys a Mataró, posant de relleu que no hi ha carteres prefixades per gènere.

Gonzàlez ha explicat que prové d’un partit on inicialment tenia fa més de vint anys l’obligació d’establir un 12% de quota de dones en les llistes. “Jo al principi m’hi vaig oposar, perquè era de les que apostava per la vàlua de cadascú i no per la quota, però amb el temps he canviat d’opinió”, ha afirmat Gonzàlez. L’ex-regidora creu que les quotes “són necessàries per donar l’empenta definitiva a dones que tenen molta vàlua per demostrar però que no s’atreveixen a exercir un càrrec públic”. Tot i això, l’ex-regidora no s’atreveix a aventurar quan hi haurà una alcaldessa a la ciutat. “No sé si queda molt o poc, però tant bé ho pot fer un home com una dona”. Això sí, “algun dia arribarà”.

Etiquetes: