capgros.com

PIMEC valora de manera negativa l'evolució del tèxtil al Maresme

La patronal explica que s'ha perdut molta pime a la comarca i que la dimensió de la mitjana empresa està sent menor

Ambrós Martínez, president de PIMEC Maresme-Barcelonès Nord, ha valorat negativament l’evolució del teixit empresarial del territori durant el 2012 en  la roda de premsa que ha convocat la PIMEC per explicar la situació actual de les pimes i comentar les accions per aquest nou any.El president ha alertat de la pèrdua de pimes que s’està produint a la comarca, i ha assegurat que, a més, s’ha perdut dimensió en la mida mitjana d’empresa, com a conseqüència de la caiguda del consum interior i el reajustament d’estructures que s’han dut a terme per garantir la supervivència i continuïtat de les pròpies pimes. “Això ens resta competitivitat, i ens orienta a buscar aliances i sinèrgies per enfortir i millorar la solidesa de les empreses i els projectes industrials a mig termini”.

Sobre un univers de 9.000 empreses, actualment un 75% de les empreses de les dues comarques tenen una estructura entre 1 i 10 treballadors, un 23% estan entre 10 i 50 treballadors, i un 2% tenen més de 50 treballadors. En comparació amb el 2011, això vol dir que un 15% de les pimes del territori s’han transformat de petita empresa a  microempresa.
Les dades sobre l’evolució de treballadors autònoms i d’empreses en concursos de creditors, en l’àmbit català, així com l’elevada taxa d’atur, són altres indicadors importants per Ambrós Martínez alhora de  copsar la situació del 2012. Per això assenyala que és “necessari reconduir algunes de les polítiques econòmiques que s’han dut a terme fins ara, per intentar millorar la situació de les pimes i els autònoms a Catalunya, i a la nostra comarca”.

Respecte a aquetes dificultats, ha confirmat que els deutes amb els proveïdors de les comunitats autònomes i les administracions públiques continua molt present. “Cal aplicar bé la nova Llei contra la Morositat. És important desenvolupar i aplicar amb celeritat el règim sancionador”. També ha recordat que el període transitori que marcava la llei per adequar-se als nous terminis ja ha finalitzat, i per tant, a partir de l’1 de gener del 2013, és obligatori que les Administracions Públiques paguin a 30 dies, a part de les excepcions previstes a la norma.

Sobre la manca de crèdit per a les pimes, Ambrós Martínez ha explicat que la patronal vol que la resta del rescat europeu als bancs espanyols que no s’ha disposat, es destini a un nou vehicle o fons per finançar crèdits a les pimes. I adverteix: “són les pimes les que poden crear major volum d’ocupació i ajudar a treure el país de la crisi”.

A banda d’altres temes com l’esforç que cal fer en infraestructures, i d’assenyalar la flexibilització que ha permès la reforma laboral, Ambrós Martínez ha recordat que la patronal treballa perquè  les polítiques econòmiques del país s’encarin a aconseguir millorar la situació de les pimes aquest nou any. Durant el 2012, la nova delegació ha entrat a formar part de diverses meses i òrgans com el Consell Econòmic i Social de Mataró, i pel 2013 té previst oferir més serveis als socis com la formació de gestió  empresarial, suport i consell perquè les empreses tinguin accés a línies de finançament, i també perquè facin el pas a l’exportació i a la internacionalització.

Per la seva banda, Carles Gironès, president del Consell del Maresme-Barcelonès Nord de PIMEC Comerç, ha denunciat que el petit comerç de proximitat està patint molt durament la crisi per la forta davallada del consum. “El 2012 ha estat molt dur, amb una reducció de les vendes d’entre un 8 i un 12% respecte el 2011”. 

Etiquetes: